2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 2. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 67-68-69-70. Sayfa MEB Yayınları
Kurtuluş Savaşı’nda kadınlarımız askerlerimize nasıl yardım etmiş olabilir?
Cevap: Onlara erzak ve mühimmat taşıyarak yardım etmiş olabilirler.
Dinleyeceğimiz metnin görselini inceleyip konusunu tahmin edelim.
Cevap: Kadınlarımızın askerlere yardım etmesi olabilir.
Dinlediğimiz metni olayların oluş sırasına göre arkadaşlarımıza anlatalım.
Cevap: Şerife Bacı, Kastamonu’dan Ankara’ya gidecek cephaneler için kağnıları Kastamonu’ya götüren Türk kadınlarından bir tanesiydi. Şerife Bacı, yanındaki bebeği bırakacak kimsesi olmadığı için kağnının içine koyarak Kastamonu’ya yanında getirmiştir. Dondurucu bir kış günü olmasına rağmen bebeği ile cephaneyi sarıp sarmalamış ancak kendini örtmeden Kastamonu’ya doğru yol almıştır. Kastamonu’ya vardığı sırada cephaneyi teslim edecekken donarak hayatını kaybetmiştir. Ondan geriye getirdiği cephane ve sarıp sarmaladığı bebeği kalmıştır.
Dinlediğimiz metne farklı başlıklar belirleyelim.
Cevap:
Dinlediğimiz metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayalım.
1. Metindeki olay nedir?
Cevap: Şerife Bacı’nın soğuk kış şartlarına rağmen vatan uğruna bebeğiyle beraber mehmetçiğe cephane taşımaya çalışması bu uğurda donarak hayatını kaybetmesidir.
2. Olay nerede geçiyor?
Cevap: Olay Kastamonu’ya doğru giden yolda gerçekleşmiştir.
3. Metnin kahramanı kimdir?
Cevap: Metnin Kahramanı Şerife Bacı’dır.
4. Şerife Bacı ne taşıyordu?
Cevap: Şerife Bacı, orduya cephane taşıyordu.
a) Siz vatanınız için hangi kahramanlığı yapardınız? Bu konu ile ilgili bir konuşma yapalım.
Cevap: Bende vatanım için elimden geleni yapardım. Küçük yaşımda elimden pek bir şey gelmese bile en azından getir-götür işlerini yapmaya çalışır, düşman işgalini herkese duyurarak yetişkinlerin bir şeyler yapmaları için ısrar ederdim.
b) Tabloda kendimizi değerlendirelim.
Cevap:
Dinlediğimiz metnin olaylarını oluş sırasına göre anlatalım ve yazalım.
Cevap: İstanbul abluka altındayken Kurtuluş Savaşı için gerekli olan mühimmatlar gizlice buradan Kastamonu’ya getirilirdi. Anadolu’da bütün erkekler cepheye gittiği için mühimmatları kadınların götürmesi gerekiyordu. Bu cesur ve fedakar kadınlardan birisi Şerife Bacı’ydı.
Şerife Bacı cephane götürmek için gönüllü olmuş ve bebeğini emanet edeceği kimse olmayınca yanında götürmüştür. Dondurucu kış soğuğunda fırtına çıkmasından dolayı bebeğini mühimmatın yanına koyup üstünü örterek yoluna devam etmiştir. Kastamonu’ya yaklaştığı sırada uzaktan askerleri görmüş bunun üzerine biraz daha yaklaştıktan sonra askerler Şerife Bacı’nın hareket etmediğini görünce yanına gitmiştir.
Şerife Bacı’nın yanına ulaşan askerler donarak öldüğünü fark etmiş bu sırada kağnının içinde ağlama sesi duyarak bebeği fark etmişler. Şerife Bacı cephaneyi Mehmetçiğe bebeğiyle beraber teslim etse bile kendisi dayanamayıp şehit olmuştur.
Metni olayların oluş sırasına anlatalım kısmında kızıma yardım etme amacıyla buradan açık bakmam gerekti. Bu konu hakkında bir bilgim yok çünkü.