Anasayfa Kitap Cevapları
26 Şubat 2022, 14:56 - Mehmet Yazdı

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa Cevapları TUNA Yayınları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa Numaralarını Bulabileceğiniz Kitap Ana Konusudur.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı

Kitabınız Farklıysa RESME TIKLAYIN

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa Cevapları        3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları


İçindekiler

1.ÜNİTE: Gezegenimizi Tanıyalım

  • 1. Bölüm : Dünya’nın Şekli Metni Sayfa 14-15-16-17-18-19-20-21-22-23-24 Cevapları
  • 1. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 23-24 Cevapları
  • 2. Bölüm Dünyanın Yapısı Metni Sayfa 25-26-27-28-29 Cevapları
  • 2. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 30-31 Cevapları
  • 1. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 32-33-34-35 Cevapları

2.ÜNİTE: Beş Duyumuz

  • Duyu Organları ve Görevleri Metni Sayfa 38-39-40 Cevapları
  • Duyu Organlarını Tanıyalım Metni Sayfa 38-39-40-41-42-43-44-45-46-47 Cevapları
  • 2. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 30-31 Cevapları
  • 2. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 50-51-52-53 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 3.ÜNİTE: Kuvveti Tanıyalım

  • Varlıkların Hareket Özellikleri Metni Sayfa 55-56-57-58-59-60-61 Cevapları
  • Cisimleri Hareket Ettirme Metni Sayfa 62-63-64-65-66-67-68-69-70 Cevapları
  • 2. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 71-72 Cevapları
  • 3. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 73-74-75-76-77 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 4.ÜNİTE: Maddeyi Tanıyalım

  • Maddenin Duyu Organları ile Açıklanabilen Temel Özellikleri Metni Sayfa 80-81-82-83 Cevapları
  • Bazı Maddeler Vücuda Zarar Verebilir Metni Sayfa 84-85-86-87-88 Cevapları
  • Maddelerle Çalışırken Tedbirli Olmalıyız Metni Sayfa 90-91-92 Cevapları
  • Maddelerle Çalışırken Tedbirli Olmalıyız Metni Sayfa 93-94-95 Cevapları
  • Maddenin Halleri Nelerdir? Metni Sayfa 96-97-98-99-100 Cevapları
  • 4. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 101-102-103-104-105 Cevapları

5.ÜNİTE: Çevremizdeki Işık ve Sesler

  • Işığın Görmedeki Rolü Nedir? Metni Sayfa 107-108-109 Cevapları
  • Günlük Hayatta Işığın Önemi ve Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 111-112-113 Cevapları
  • Işık Kaynağı Nedir? ve Doğal-Yapa Işık Kaynaklarını Öğrenelim Metni Sayfa 114-115-116 Cevapları
  • Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 117-118 Cevapları
  • Çevremizdeki Sesler Metni Sayfa 119-120-121 Cevapları
  • Ses Her Yönde Yayılır ve Ses Nerden Geliyor Metni Sayfa 122-123-124-125-126-127 Cevapları
  • Doğal ve Yapay Ses Kaynakları Metni Sayfa 128-129 Cevapları
  • Sesin İşitmedeki Rolü Metni Sayfa 130-131-132-133-134 Cevapları
  • 4. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 135-136 Cevapları
  • 5. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 137-138-139-140-141 Cevapları

6.ÜNİTE: Canlılar Dünyasına Yolculuk

  • Canlı ve Cansız Varlıklar Metni Sayfa 143-144 Cevapları
  • Canlıların Ortak Özellikleri Metni Sayfa 150-151-152 Cevapları
  • Bitkilerin Hayat Döngüsü, 1. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Sayfa 153-154-155-156 Cevapları
  • Ben ve Çevrem Sayfa 157-158-159-160-161-162-163-167-165-166 Cevapları
  • 2. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 170-171-172 Cevapları
  • 6. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 173-174-175 Cevapları

7.ÜNİTE: Elektrikli Araçlar

  • Elektrikli Araç Gereçleri Tanıyalım Metni Sayfa 178-179-180-181-182 Cevapları
  • 1. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 183-184 Cevapları
  • Elektrik Kaynakları Metni Sayfa 185-186-187-188-189-190 Cevapları
  • 2. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 191-192 Cevapları
  • Elektriğin Güvenli Kullanımı 3. Bölüm Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 197-198-199 Cevapları
  • 7. Ünite Değerlendirme Çalışmaları Metni Sayfa 200-201 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. Ünite Gezegenimizi Tanıyalım – DÜNYA’NIN ŞEKLİ


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 14 Cevapları TUNA Yayıncılık

DÜNYA’NIN ŞEKLİ

A) Dünya’nın Şeklini Öğrenelim

Sayfa 14 Cevapları

Elif Öğretmen’in sorusunu nasıl cevaplarsınız?

Cevap2: İkinci sırada yer alan ve tam yuvarlak olmayan geoit adı verilen şekildir.

Cevap: Elif Öğretmenin sormuş olduğu sorunun cevabı en solda bulunan şekli göstererek cevaplardım. Çünkü Dünyamız Yanlardan şiş ve üstlerden basık bir şekle sahiptir. Elif Öğretmenin sorusunun cevabı en solda bulunan şekildir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 16 Cevapları Anadol Yayıncılık

Araştıralım, Öğrenelim

Genel Ağ, kitap, dergi gibi çeşitli kaynaklardan Dünya’nın şekliyle ilgili geçmişte öne sürülen görüşleri araştıralım. Elde ettiğimiz bilgileri görsellerle destekleyerek bir poster hazırlayalım. Posteri arkadaşlarımıza sunalım.

Cevap: Geçmişte dünyamızın şekli ile ilgili bir çok teori öne sürülmüştür. Bunlardan bir çoğu o zamanın teknolojilerine göre öne sürülmüş olan düşünce ve fikirlerdir. Geçmişte insanlar dünyamızı düz bir tepsiye benzetmiştir. Bunun yanı sıra denizlerin bir mesafeden sonra boşluğa döküldüğüne inanmaktaydılar.

Cevap: Geçmişteki bir çok fikir adamı Dünya’nın şeklini farklı özelliklere benzetmiştir. Bazıları düz olduğunu, bazıları ise bugünkü bilgilere yakın olacak şekilde daire şeklinde olduğunu buna örnekte gemi ile Dünya’yı gezerek kanıtlamışlardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 23, 24 Cevapları TUNA Yayıncılık DÜNYA’NIN ŞEKLİ


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 23 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

Sayfa 23 Cevapları

Deniz kenarındaki bir kişi kıyıya yaklaşan geminin önce direğini görür. Sonra geminin gövdesini ve gemi karaya yaklaşınca da geminin tamamını görür. Bu olay yukarıdaki görsellerde sırayla gösterilmiştir. Bu gözlemin Dünya’nın şeklinin küreye benzediğini kanıtlayıp kanıtlamayacağını arkadaşlarınızla tartışınız. Düşüncelerinizi noktalı yerlere yazınız.

Cevap: Bu görsel bize dünyamızın yuvarlak bir yapıya sahip olduğunu kanıtlamaktadır. Eğer dünya yuvarlak değilde düz olsaydı gemiyi sürekli görürdük. Lakin Dünyamız yuvarlak olduğu için tekne uzaklaştıkça görmemiz imkansızlaşır.

Cevap: Uzaktan gelen geminin ilk olarak direğinin görünmesi Dünya’nın küreye benzediğinin kanıtıdır. Bir topun aşağısından bize doğru sürüklediğimiz bir cisim gibi öncelikle ucu yaklaştıkça da tamamı görünür.

Aşağıda görseli verilen elmayı Dünya olarak düşününüz. Elmanın numaralandırılarak verilen kısımlarını temsil ettiği katman isimleri ile eşleştiriniz.,

Cevap:

Sayfa 23 Cevapları


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda bazı eski uygarlıkların isimleri ve bu uygarlıkların Dünya’nın şekli ile ilgili görüşleri verilmiştir. Bu görüşlerin hangi uygarlık tarafından öne sürüldüğünü verilen numaraları kullanarak belirleyiniz.

MAYALAR —> Dünya, etrafını bir nehrin çevrelediği tepsi biçiminde kara parçasıdır.

ESKİ HİNTLİLER —>Dünya, dört filin sırtında taşınan yarım küre biçimindedir.

ESKİ MISIRLILAR —> Dünya düz ve dikdörtgen biçimindedir.

İLK YUNAN DÜŞÜNÜRLER –> Dünya gölde yüzen dev bir timsahtır.

Cevap:

1 => Eski Mısırlılar : c

2=> Mayalar : a

3=> Eski Hintliler : b

4 => İlk Yunan Düşünürler : ç


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 25-26-27-28-29. Sayfa Cevapları Tuna Yayıncılık Dünya’nın Yapısında Neler Var?


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 25. Sayfa Cevapları

Dünya’nın yapısında neler var?
Yukarıdaki görseli inceleyelim. Dünya’nın yapısında neler olduğunu söyleyebiliriz?

Cevap: Dünya’nın yapısını oluşturanlar, gözümüzle gördüğümüz her şeyi ifade eder. Dağlar, ağaçlar, nehirler, toprak, taş, yeşillik, bulutlardır.

Yaşadığımız yer dünya yüzeyinin bir parçasıdır. Nerede olursak olalım dünya yüzeyindeki toprağa, kayalara ve taşlara rastlarız. Bazı bölgelerde ise denizleri, gölleri, nehirleri ve akarsuları görebiliriz. Peki havayı görebilir miyiz? Neden?

Cevap: Hava görünmez bir özelliğe sahiptir. Ancak duyu organımız olan ten ile hissedebiliriz.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 27. Sayfa Cevapları

Model küreyi kaplarken hangi renk oyun hamurunu fazla kullandık?

Cevap: Mavi rengi daha fazla kullandık. Çünkü sular karalardan üç kat daha fazla yer kaplar.

Dünya yüzeyinde denizler mi karalar mı daha çok yer kaplar?

Cevap: Denizler Dünyanın dörtte üçünü yani yarısından fazlasını kaplar. Geri kalan dörtte bir kısım ise karalardır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 28. Sayfa Cevapları

Soru: Yelpazeyi yüzümüze doğru salladığımızda hissettiklerimizin nedeni nedir?

Cevap2: Havanın yüzümüzde esişini hissederiz.

Soru: Ağzını iplikle bağladığımız buzdolabı poşetin içindeki hava mıdır? Neden?

Cevap: Evet havadır. Poşetin belli bir şekil alması ve şişmesi için havaya ihtiyaç vardır.

Soru: Bir süre beklettiğimiz su dolu bardağın iç yüzeyinde ne gözlemledik? Gözlemimizi yorumlayalım.

Cevap: Oluşan hava kabarcıklarını gözlemledik.

Soru: Kavanozdaki kuru toprağın üzerine su eklediğimizde ne gözlemledik? Gözlemimizi yorumlayalım.

Cevap: Toprağa su ekleyince toprakta var olan hava kabarcıklarının sönmeye ve toprağın daha sık olduğunu gözlemledik.

Soru: Dünya’da hava nerelerde bulunur? 

Cevap2: Atmosferin içinde olup yaşam alanı olan Dünya’nın her yerinde hava vardır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 29. Sayfa Cevapları

Soru: Yukarıdaki görseli inceleyerek toprakta ve suda bulunan havanın buralarda yaşayan canlılar için önemini tartışalım. Toprağın suyun veya havanın kirletilmesi durumunda Canlıların hayatı nasıl etkilenir? Bu varlıkların yerinde olsaydık neler hissederdik? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap2: Denizde ve toprakta bulunan canlılar buradaki hava sayesinde yaşam imkanı bulabiliyor. Suların ve toprağın kirletilmesi içindeki havayı yok eder. Bu da canlıların ölmesine neden olur. Yaşanması ve nefes alması çok zor olduğunu düşünürdük.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30, 31. Cevapları TUNA Yayıncılık  DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

1. Ünite Gezegenimizi Tanıyalım –


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları TUNA Yayıncılık

2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A) Aşağıdaki ifadeleri, verilen kavramların uygun olanlarıyla tamamlayınız (Bir ifadeyi birden fazla yerde kullanabilirsiniz.).

Karalar – Sular – Hava Katmanı – Dağlar – Buzullar – Atmosfer – Su katmanı

Dünya’nın yüzeyi………Sular………..ve………..Karalar……………. ile kaplıdır.
2 Dünya’nın etrafını saran katmana …………..Hava Katmanı…………………. adı verilir.
3 Hava katmanına ………..Atmosfer………………… de denir.

4 Kara katmanı ……….Dağlar…….., ovalar, çöller ve deniz diplerinden oluşur.
5 Dünya yüzeyinde ……..Sular………. karalardan daha fazla yer kaplar

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız.
( D ) Hava katmanı, Dünya’nın etrafını sarar.
( D ) Okyanuslar, denizler, göller, buzullar, yer altı suları ve akarsular su katmanını oluşturur.
( Y ) Hava, sadece hava katmanında bulunur.
( Y ) Uzaydan bakıldığında Dünya kahverengi bir küreye benzer.
( D ) Hava görülmez ama havanın etkisi hissedilir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları TUNA Yayıncılık

C Aşağıdaki haritada kara katmanı olduğunu düşündüğünüz kısımları kahverengiye, su katmanı olduğunu düşündüğünüz kısımları maviye boyayınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. Kahverengiye boyadığınız alanlar mı, maviye boyadığınız alanlar mı daha fazladır?

Cevap: Maviye boyadığım alan daha fazladır.

Cevap: Mavi renkli alan kahverengi alandan çok daha fazla yer kaplamaktadır.

2. Dünya yüzeyinde karalar mı, sular mı daha çok yer kaplar?

Cevap: Sular daha çok yer kaplar.

Cevap: Sular karalardan daha fazla yer kaplar. Karalar sadece 4/’1’i kadarını kaplamaktadır.

Aşağıdaki görselde katmanlar adlandırılırken bazı hatalar yapılmıştır. Bu hataların düzeltilmesi için hangi katmanların adlarının yer değiştirmesi gerektiğini aşağıdaki noktalı yere yazınız.

Cevap:

Su katmanı yazan yer — > Hava Katmanı olacak

Hava katmanı yazan yer — > Su Katmanı Olacak
Kara katmanı doğru yazılmıştır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 31 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 32, 33, 34, 35. Cevapları TUNA Yayıncılık  1. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A Aşağıda görselleri verilen cisimlerden Dünya’nın şekline benzeyenlerin altındaki kutucuğa “?” işareti koyunuz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları TUNA Yayıncılık

B Aşağıda verilen tanımları ait olduğu katman ismiyle eşleştiriniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 32 Cevapları TUNA Yayıncılıkk


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları TUNA Yayıncılık

C Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. I. Magellan
II. Biruni
III. Kepler
Yukarıda verilenlerden hangileri Dünya’nın şeklinin küreye benzediğini söylemiştir?
A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

2. Dünya’nın uzaydan çekilmiş fotoğraflarında mavi görünen katman aşağıdakilerden hangisidir?
A) Su katmanı B) Hava katmanı C) Kara katmanı

3.Öğretmen, öğrencilerinden Dünya’nın iç kısmında bulunan katmanların isimlerini bir kâğıda yazmalarını istemiştir. Buna göre hangi öğrenci öğretmenin sorusunu doğru cevaplamıştır?

A) Melis :
İç çekirdek
Atmosfer
Yer kabuğu
Manto

B) Duygu :
İç çekirdek
Dış çekirdek

Manto
Yer kabuğu

C) İlker :
Manto
Su katmanı
Hava katmanı
Atmosfer

4. Ankara’dan kalkan bir uçak sürekli aynı yönedoğru gittiğinde tekrar Ankara’ya ulaşır. Bu durum aşağıdakilerden hangisini ispatlar?
A) Dünya’nın yüzeyinin sularla kaplı olduğunu
B) Atmosferin Dünya’nın katmanlarından biri
olduğunu
C) Dünya’nın şeklinin küreye benzediğini


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları TUNA Yayıncılık

5. Aslı, Dünya’nın kara katmanı ile ilgili bir poster hazırlayacaktır. Buna göre Aslı, hazırlayacağı posterde aşağıdaki görsellerden hangisini kullanabilir?

A) DENİZ B) DAĞ C) GÖKYÜZÜ

6. Yandaki model ile ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Dünya’nın şekli küreye benzer.
B) Dünya katmanlardan oluşur.
C) Dünya’nın en iç kısmında yer kabuğu bulunur.

7. Buse, 72 parçaya ayrılmış yan0 200 400 600 km da ki dünya haritasında karaları yeşil, suları ise mavi renk ile boyayacaktır. Buna göre Buse aşağıdakilerden hangisini söylemiş olamaz?
A) Dünya’nın yüzeyi karalar
ve sularla kaplıdır.
B) Karalar, sulara göre daha geniş bir alan kaplar.
C) Yaptığım boyamada mavi boyayı daha fazla kullandım.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları TUNA Yayıncılık

8. Dünya’nın yüzeyinden merkezine yolculuk yapılabilseydi bu yolculukta sırasıyla hangi katmanlardan geçilirdi?
A) Yer kabuğu – İç çekirdek – Dış çekirdek – Manto
B) Manto – Dış çekirdek – Yer kabuğu – İç çekirdek
C) Yer kabuğu – Manto – Dış çekirdek – İç çekirdek

Yukarıda numaralandırılarak verilen canlılar Dünya’nın hangi katmanında yaşar?

A) …Su Katmanı .. Kara Katmanı
B) … Hava Katmanı… Su Katmanı
C) … Kara Katmanı … Hava Katmanı

10. • Gözümüzle göremeyiz ama etkisini hissederiz.
• Kara ve su katmanı ile temas hâlindedir.
Yukarıda verilen bilgiler hangi katmana aittir?
A) Manto B) Dış çekirdek C) Atmosfer

11. Üzerinde canlıların yaşadığı katman aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kara katmanı B) Atmosfer C) Su katmanı

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38-39-40 Cevapları TUNA Yayıncılık Değerlendirme Çalışmaları – Gözlerimizle Görürüz


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları TUNA Yayıncılık

DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

Duyu Organlarını Tanıyalım

DUYU ORGANLARI VE GÖREVLERİ

Bir kır gezisine çıktığımızı düşünelim. Bu kır gezisinde çiçeklerin rengini vekokusunu, kelebeğin kanadındaki desenleri, kuş seslerini ve rüzgarın esintisini hangi duyularımızla algılarız?

Cevap: Bunu 5 duyu organımızı kullanarak yaparız.

Görme, işitme, dokunma,tat alma ve koku alma duyu organlarıyla çevremizi algılarız. Bu organlar göz, kulak,deri, dil ve burundur. Görmek için gözlerimizi, işitmek için kulaklarımızı, koku almak için burnumuzu,
tat almak için dilimizi kullanırız. Maddelerin sertliğini, yumuşaklığını, sıcaklığını
ve soğukluğunu derimiz sayesinde algılarız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları TUNA Yayıncılıkk


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 40 Cevapları TUNA Yayıncılık

Göz sağlığımızı korumak için başka neler yapabileceğimizi arkadaşlarımızla tartışalım.

Cevap: Göz sağlığımızı korumak hayatımızın kalitesi açısından çok önemli bir yere sahiptir. Gözlerimizin sağlığı için bir çok farklı yol vardır. Çıplak göz ile asla güneşe direk bakmamalıyız. Gözlerimizi tozlu ve mikroplu ortamlardan uzak tutmalıyız.

Duyu Organlarını Tanıyalım
Cevap: Gözlerimizin sağlığını korumak için düzenli uyumak, vaktinde uyumak ve göz sağlığına iyi gelecek besinler tüketmeliyiz.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 41-42-43-44-45-46-47 Sayfa Cevapları Tuna Yayıncılık Kulaklarımızla İşitiriz


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 41 Cevapları TUNA Yayıncılık

“Müzisyenler çaldıkları müzik aletleriyle insanları mutlu eden sesler üretirler. Bu sesleri kulaklarımız sayesinde işitiriz. Kulaklarımız yalnızca müziği değil, çevremizdeki bütün varlıkların seslerini işitmemizi sağlar. Çünkü kulak işitme duyusu organımızdır. İşitme duyumuz bizi çeşitli durumlardan haberdar eder ve uyarır. Örneğin bir iş makinesinin gürültüsüyle bir arabanın korna sesini ayırt edebiliriz. Kurduğumuz bir çalar saatin zil sesi bize uyanmamız gerektiğini hatırlatır.”


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları TUNA Yayıncılık

” İki kulağımız vardır ve her iki kulak birlikte çalışır. Sağ taraftan gelen sesleri sağ kulağımızla, sol taraftan gelen sesleri sol kulağımızla daha önce işitiriz. Böylece seslerin hangi yönden geldiğini fark ederiz. Örneğin birkaç sokak ötedeki ambulansın siren sesini işitebilir ve ambulansın hangi tarafta olduğunu tahmin edebiliriz. Çevremizdeki insanların söylediklerini duymamız, onlarla iletişim kurmamızı kolaylaştırır. Kulak ayrıca dengemizi sağlamada görevli bir organımızdır. ”

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 42 Cevapları TUNA Yayıncılık


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları TUNA Yayıncılık

Kulak sağlığımızı korumak için başka neler yapabileceğimizi arkadaşlarımızla tartışalım.

Cevap: Kulak sağlığımızı korumak için kulaklarımıza yabancı cisim sokmamalıyız. Kulağımızı kulak temizleyici çubuklar ile temizlememeliyiz.

Cevap: Düzenli doktor kontrolü yapılabilir, yüksek sesle müzik veya televizyon dinlememeliyiz.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 45. Sayfa Cevapları

Burun sağlığımızı korumak için başka neler yapabileceğimizi arkadaşlarımızla tartışalım.

Cevap2: Her gün düzenli olarak iki üç defa burna su alarak temizliğini yapmalıyız. Burnumuzu nefes alırken tutunmuş olan tozlardan arındırmamız gerekir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 46. Sayfa Cevapları

Dil sağlığımızı korumak için başka neler yapabileceğimizi arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: Dili her yemekten sonra temizlemek, sağlıklı yiyecekler tüketerek zarar görmesini engelleyerek sağılığını koruyabiliriz.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 47. Sayfa Cevapları

Deri Sağlığımızı korumak için başka neler yapabileceğimizi arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: Sık sık banyo yaparak mikroplardan arındırıp temizlemeliyiz. Yaz kış güneş koruyucu sürerek zararlı ışınlardan korumalıyız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 48, 49 Cevapları TUNA Yayıncılık BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları TUNA Yayıncılık

A ) Aşağıdaki görsellerde yer alan duyu organlarının adlarını görsellerin altındaki noktalı yerlere yazınız

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları TUNA Yayıncılık

B ) Aşağıda görevleri tanımlanan duyu organlarının adlarını bulmacadaki yerlerine yazınız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları TUNA YayıncılıkK


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları TUNA Yayıncılık

C Aşağıda verilen metni okuyarak ilgili soruları cevaplayınız.

” Elif ve babası pazar sabahı birlikte kek yapmaya karar verdiler. Tarife uygun biçimde kek hamurunu hazırladılar. Elif hamurun tadını merak etti ve hamurdan bir parça alıp tadına baktı. Oldukça tatlı
bir hamurdu. Hamuru kalıba döküp fırına sürdüler. Kek pişerken Elif müzik dinlemeye, babası ise kitap okumaya daldı. Bir an mutfaktan gelen yanık kokusunu fark ettiler. Keki fırından çıkardıklarında kekin hafifçe yanmış olduğunu gördüler. Mutfaktaki işlerini bitirdikten sonra etrafı toparlayıp temizlediler. ”

1. Elif ve babasının görme ve işitme duyuları neleri algılamalarını sağlamıştır?
Cevap: Görme duyusu kekin hafifçe yandığını koku alma duyusu ise yanık kokusunu almasını sağlamıştır.

Cevap: Kek ve kitap okumayı görme duyuları sayesinde sağlanırken duyma duyuları sayesinde de müzik dinlemektedirler.

2. Elif ve babası hangi duyuları sayesinde tehlikeli bir durumun yaşanmasını önlemişlerdir?
Cevap: Koku alma duyuları sayesinde tehlikeli bir durumun yaşanmasını önlemişlerdir.

Cevap: koku alma duyuları sayesinde tehlikeden kurtulabilmişlerdir.

3. Elif hamurun tadını hangi duyu organını kullanarak almıştır?
Cevap: Elif tat alma duyusu ile kekin tadına bakmıştır.

Cevap: Dil, tat alma duyusu olduğu için dil duyu organını kullanmıştır.

Ç Aşağıda verilen noktalı alana her bir duyu organının sağlığını korumaya yönelik birer davranış yazınız.

Cevap:

DİL : Dilimizi yemeklerin tadını almak için kullanırız. Dil sağlığımızı korumak çok önemlidir. Bunun için çok soğuk ve çok sıcak içecekler ve yiyecekleri hemen yememeli ılık bir hale gelmesini beklemeliyiz.

Göz: Altı ayda bir göz muayenesi yapılmalıdır.
Kulak: Kulak temizliğine dikkat ederek yüksek sesle müzik dinlememeliyiz.
Burun: Burun kıllarını almadan temizlemeli ve emin olmadığımız kokulardan uzak durmalıyız.
Dil: Dişlerimizi fırçalarken dil temizliğini de yapmalıyız.
El: Ellerimizi her fırsatta yıkamalıyız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları TUNA Yayıncılık 2. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları TUNA Yayıncılık

A Aşağıdaki çizelgede verilen ifadelerdeki durumları hangi duyu organları ile algıladığınızı duyu organının adının olduğu sütuna örnekteki gibi “?” işareti koyarak belirtiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 50-51-52-53 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

Cevap:

(D )1. Duyu organları sayesinde çevre algılanır ve keşfedilir.
(Y )2. Dokunma duyusu organı dildir.
(Y )3. Varlıkların renkleri burunla algılanır.
(D )4. Yüksek sesle müzik dinlemek kulaklara zarar verir.
(D )5. Koku alma ve tat alma duyuları birlikte çalışır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları TUNA Yayıncılık

Görselleri inceleyiniz. Aşağıda verilmiş eksik ifadeleri görsellere göre tamamlayınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 50-51-52-53 Cevapları TUNA Yayıncılık


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları TUNA Yayıncılık

Ç Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1. Aşağıdakilerden hangisi görme duyusu organıdır?

Cevap: 3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 50-51-52-53 Cevapları TUNA Yayıncılık

 

2. I. Tat alma duyusu organıdır.
II. Konuşmaya ve çiğnenen besinlerin yutulmasına yardımcı olur.
Yukarıda özellikleri verilen duyu organı hangisidir?

Cevap: B
A) Burun B) Dil C) Göz

3. I. Dil ~ Varlıkların tadı onunla alınır.
II. Göz ~ Varlıkların kokuları onunla algılanır.
III. Kulak ~ Varlıkların sesi onunla işitilir.
Yukarıdaki duyu organları ve görevleri ile ilgili yapılan eşleştirmelerden
hangileri doğrudur?

Cevap: B
A) I ve II B) I ve III C) II ve III

4. “Emel, mutfağa girdiğinde masanın üstündeki kurabiyeleri gördü. Kurabiyeler mis gibi kokuyordu”.
Yukarıdaki metne göre Emel, kurabiyeyi algılarken sırasıyla hangi duyu organlarından yararlanmıştır?

Cevap: A

A) Göz – Burun
B) Kulak – Dil
C) Burun – Göz


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları TUNA Yayıncılık

5. ^ : Televizyon uzun süre ve yakından izlenmemelidir.
¦ : Gürültülü ortamlardan uzak durulmalıdır.
? : Kirli ellerle gözler ovulmamalıdır.
Yukarıdakilerden hangileri göz sağlığını korumak için yapılması gereken davranışlardandır?

Cevap: C
A) ^ ve ¦ B) ¦ ve ? C) ^ ve ?

6. Yanda verilen görseldeki çocuk, köpeğin tüylerinin yumuşaklığını hangi duyu organı ile algılar?

Cevap: B
A) Burun
B) Deri
C) Göz

7. Burun tıkandığında besinlerin tadı alınamaz. Bu durum hangi iki duyunun birlikte çalıştığını gösterir?

Cevap: C
A) Koklama – görme
B) İşitme – dokunma
C) Koklama – tat alma

8. • Bilmediğimiz varlıkları koklamamalıyız.
• Aşırı sıcak ve aşırı soğuk içecekleri tüketmemeliyiz.
Yukarıda hangi duyu organının sağlığını korumaya yönelik bir davranıştan bahsedilmemiştir?

Cevap: B
A) Burun B) Deri C) Dil

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 55-56-57-58-59-60-61 Cevapları TUNA Yayıncılık


1. BÖLÜM : VARLIKLARIN HAREKET ÖZELLİKLERİ

Merak Ediyorum


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 55. Sayfa Cevapları

Varlıkları hareket ederken görebildiğimiz yerlerden biri oyun ve eğlence parklarıdır. Görseldeki varlıklardan hangileri hareket etmektedir?

Cevap: Tekerlekli sandalyedeki kişi ve onu iten kişi hareket halindedir, lunaparktaki alet hareket halindedir, parkta halat çeken kişiler hareket halindedir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 56. Sayfa Cevapları

Yukarıda verilen görselleri inceleyelim görsellerdeki varlıkların hareket özelliklerini karşılaştıralım. Yaptıkları hareketler birbirinden farklı mıdır? Neden?

Cevap: Görseldekiler hareket halinde olsa bile hepsinin hareket etme şekli farklıdır. Motosiklet dönüş yapmaya çalışmaktadır, çocuk salıncakta ileri geri gitmekte, bisiklet ileriye doğru gitmeye çalışmakta, araba ise frene basarak durmaya çalışmaktadır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 56-57-58-59-60-61 Cevapları TUNA Yayıncılık

Deneyelim – Öğrenelim – Sonuç

Varlıklar Hareket Özellikleri

Ponpon topu hareketliyken Sallanma
Topaç hareketliyken Dönme
Yürüyen arkadaşınız koşmaya başladığında Hızlanma
Koşan arkadaşınız yürümeye başladığında Yavaşlama
Arkadaşınız kapıya yöneldiğinde Yön değiştirme

• Hareket eden varlıkların hareket özellikleri nelerdir?

Cevap: İnsanlar ve hayvanlar; yürüyerek, koşarak, zıplayarak, sürünerek veya yüzerek hareket ederler.

Bitkiler yapraklarını Güneş’e doğru çevirmesiyle ve köklerinin suya yönelmesiyle hareket ederler.

Cevap: Hareket halindeki varlıklar dönme, sallanma, yön değiştirme, yavaşlama, hızlanma gibi hareket etme özelliklerinde bulunurlar.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 59 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sallanma ve dönme hareketi yapan varlıklara çevremizden örnekler verelim.

Cevap:

Dönme hareketi yapan;

  • Dünya
  • dönme dolap
  • vantikatör

sallanma hareketi yapan;

  • beşiğin sallanması
  • salıncağın hareketi

Sallanma hareketine salıncağın sallanmasının örnek verebiliriz.
Dönme hareketine ise, duvar pervanesi, dönme dolap, mutfak robotu dönme hareketi yaparak hareket etmektedir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 60 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çevremizi gözlemleyerek yön değiştirme hareketi yapan varlıklara örnek verelim.

Cevap: Cisim sürekli aynı yöne hareket etmez yönünü değiştirdiğimiz zaman yön değiştirme hareketi yapmış olur. Hareketli bir topun engele çarpınca yönünü değiştirmesi.

Cevap: Oyuncak bir arabayı ileri sürerken başka yöne gitmesi yön değiştirmesine örnektir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 61 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki tabloda bazı hareketli varlıkların görselleri verilmiştir. Bu varlıkların hareket özelliklerini belirleyiniz. Belirlediğiniz hareket özelliğine göre ilgili bölüme örnekteki gibi “?” işareti koyunuz.

Cevap: 3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 50-51-52-53 Cevapları TUNA Yayıncılık

Cevap: Görsellerin hareket özelliğinin ismi ve “x” işaretini vererek sizlere yardımcı olacağız. Siz öğrencilerimiz bunları görsellere yerleştirebilirsiniz.

Yön değiştirme
x

Dönme
x

Sallanma
x

Dönme
x

Yavaşlama
x

Hızlanma
x

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70 Cevapları TUNA Yayıncılık


2. BÖLÜM : CİSİMLERİ HAREKET ETTİRME VE DURDURMA


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 62 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 62-63-64-65-66-67-68-69-70 Cevapları TUNA Yayıncılık

Topu hareket ettiren etki nedir?

Cevap: Çocuğun ayağıyla topa uyguladığı kuvvettir.

Cevap: Topu hareket ettiren itme kuvvetidir. Çocuğun topa vurmasıyla itme kuvveti gerçekleşmektedir.

Çocuk kızağın hareket etmesi için ne yapıyor?

Cevap: çekerek kızağı hareket ettiriyor.

Cevap: Çocuk kızağı hareket ettirmek için kızağı çekerek çekme kuvvetini uyguluyor.

Bisikleti hareket ettirmek için ne yapmak gerekir?

Cevap: Pedallari çevirerek hareket ettiririz

Cevap: Bisiklet pedallarını ayaklarla itmek gerekir. İtme kuvveti uygulanmış oluyor.

Baba çocuğunu sallamak için ne yapıyor?

Cevap: İterek salıncağın sallanmasını sağlayabiliriz.,

Cevap: Baba çocuğunu iterek sallıyor. Böylece itme kuvvetini uygulamış oluyor.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 63 Cevapları TUNA Yayıncılık

Duran oyuncak arabayı ittiğimizde ve çektiğimizde oyuncak arabanın durumunda nasıl bir değişiklik gözlemledik?

Cevap: Duran arabayı iterek ve çekerek kuvvet uygulayıp arabayı hareket ettirmiş oluruz.

Cevap: Oyun arabayı ittiğimizde ve çektiğimizde oyuncak arabanın hareket ederek ilerlediğini gözlemledik.

Oyuncak arabanın hareket etmesinde itme ve çekmenin rolü nedir?

Cevap: İkisi de bir kuvvet olduğu için araba iki türlü de hareket etmiş oldu.

Cevap: İtme ve çekme kuvveti sayesinde oyuncak araba hareket etmektedir.

İtme ve çekme kuvveti duran cisimleri hareket ettirebilir. Örneğin kapalı bir kapıyı iterek veya çekerek açabiliriz. Çekmeceye çekme kuvveti uygulayarak çekmeceyi açabiliriz. Günlük hayattan itme ve çekme kuvvetine başka hangi
örnekleri verebiliriz? Düşünelim.

Cevap: Sandalyeye oturmak için çeker kalkarken de geri iteriz veya kapıyı açıp kapamak için itme ve çekme kuvveti uygularız.

Cevap:

Çekme Kuvvetini

  • Defterimizden bir yaprak koparmak
  • Çorap pantolon giymek
  • Ayakkabı giymek

İtme Kuvveti

  • Kaydıraktan kaymak
  • Rüzgarın havadaki balonu itmesi

 


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları TUNA Yayıncılık

Günlük yaşamımızda şapkamızı giyerken çekme, çıkarırken itme kuvveti uygularız. Montumuzun fermuarını ise çekerek açarız. Peki, çoraplarımızı giyerken itme kuvveti mi, çekme kuvveti mi uygularız?

Cevap: çoraplarımızı giyerken çekme kuvveti uygularız.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 65 Cevapları TUNA Yayıncılık

İtme ve çekme kuvvetlerinin duran ve hareket eden cisimler üzerindeki etkileri nelerdir?

Cevap: Duran cismi hareketlendirir. hareket eden bir cismi hızlandırabilir,yavaşlatabilir veya durdurabiliriz.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çevremizden itme ve çekme kuvvetlerinin etkilerini gördüğümüz durumlara örnekler verelim.

Cevap: Futbol oynarken topu kaleye atmamız bir itme kuvvetidir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları TUNA Yayıncılık

Günlük yaşamımızda karşılaştığımız hareketli cisimlere örnekler verelim. Bu cisimlerin hangi durumlarda tehlikelere sebep olabileceğini arkadaşlarımızla tartışalım.

Cevap: Yoldaki arabalar, çok hızlı bir şekilde hareket ediyorsa kazaya sebep olabilir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 71, 72. Cevapları TUNA Yayıncılık  2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A- Aşağıda verilen hareketlerde itme kuvvetinin mi, çekme kuvvetinin mi uygulandığını belirleyiniz. Bazı hareketlerde her iki kuvvetin uygulanıp uygulanmadığını belirleyiniz. Her bir hareket için belirlediğiniz kuvvet türünü örnekteki gibi “?” ile işaretleyiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çevrenizde hareket eden ve duran cisimlere örnekler veriniz. İtme ve çekme kuvvetlerinin bu cisimler üzerindeki etkilerinin neler olabileceğini aşağıya yazınız.

Cevap: Şemsiyenin uç kısmından itme kuvveti uygularsak şemsiyeyi açmış oluruz. Topa itme kuvveti uyguladığımızda o kuvvetle uzağa gidecektir. Çekmeceye itme veya çekme kuvveti uyguladığımızda açar veya kapatmış oluruz. Kuvvet uygulayarak hareket ettiremeyeceğimiz cisimler duran cisimlerdir örneğin ev gibi .

C- Aşağıdaki kutucuklarda verilen kavramları bulmacada bulup yukarıdan aşağıya, soldan sağa örnekteki gibi boyayınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 72 Cevapları

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 73, 74, 75, 76, 77. Cevapları TUNA Yayıncılık 3. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 73 Cevapları TUNA Yayıncılık

A -Aşağıdaki ifadeleri verilen kavramların uygun olanlarıyla tamamlayınız (Bir ifadeyi birden fazla yerde kullanabilirsiniz.).

  1. Araçlar, trafik lambası yeşil yandığında …hızlanma...hareketi yapar.
  2. Hareket eden bisikletin tekerleği .….dönme…… hareketi yapar.
  3. Havalanan uçak .…hızlanma……. hareketi yapar.
  4. Durağa yaklaşan otobüs .…yavaşlama…… hareketi yapar.
  5. Duran bir otomobil hareket etmeye başladığında .…hızlanma….. hareketi yapar.
  6. Çarpışan bilyeler, çarpıştıktan sonra ….yön değiştirme………. hareketi yapar
  7. Dalgalı denizde yol alan tekne ….sallanma…….. hareketi yapar.
  8. Saatin sarkacı ..…sallanma……... hareketi yapar.
  9. Hareket hâlindeki topaç ...dönme………… hareketi yapar.
  10. Viraja giren otomobil …yavaşlama……. hareketi yapar.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 74 Cevapları TUNA Yayıncılık

B-Aşağıdaki açıklamalar hangi kavramı tanımlamaktadır? Bu kavramı noktalı yere yazınız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 73-74-75-76-77 Cevapları TUNA Yayıncılık

C-Alican ve Kerem teneffüs zili çaldıktan sonra koşarak sınıftan çıktılar. Kantine bir an önce gitmek istiyorlardı. Her ikisi de koridorda hızla koşarken aniden sınıfın birinden öğrenciler çıktı.
Yukarıda anlatılan olayın devamında sizce neler yaşanmış olabilir? Bu olaydan yola çıkarak hareketli varlıkların neden tehlikeli durumlar oluşturabileceğini aşağıdaki alana yazınız.

Cevap: Aniden çıkan öğrenciye çarptılar.Bunun sonucunda 3’üde yaralanabilir.. Böyle hızlı hareketler kötü sonuçlar doğurabilir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 75 Cevapları TUNA Yayıncılık

Ç Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1. Aşağıdaki görsellerde hareket eden bazı cisimler görülmektedir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 73-74-75-76-77 Cevapları TUNA Yayıncılık

Buna göre bu cisimlerin hareket özellikleri aşağıdakilerin hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap: B

I II III
A) Dönme Sallanma Hızlanma
B) Yavaşlama Dönme Sallanma
C) Yavaşlama Sallanma Dönme

2. Yandaki görselde Ahmet’in topa vurması ve kalecinin bu topu tutması görülmektedir. Görselle ilgili olarak;
I. Ahmet topa itme kuvveti uygulamaktadır,
II. Kaleci topa çekme kuvveti uygulamaktadır,
III. Kaleci topa kuvvet uyguladığında top yavaşlar
ifadelerinden hangileri doğrudur?

Cevap: B
A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III

3. “Çarpışan oyuncak arabalar …………………………………… hareketi yapar.”
Yukarıdaki cümlede boş bırakılan yere hangi ifade gelmelidir?

Cevap: C
A) hızlanma B) dönme C) yön değiştirme


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 76 Cevapları TUNA Yayıncılık

4. Aşağıdakilerden hangisi hareketli varlıkların sebep olabileceği tehlikelerle ilgili değildir?

Cevap: B
A) Vantilatöre dokunmak
B) Yazı yazmak
C) Topa ayağıyla vuran kişinin önünde durmak

5. Yandaki görseli inceleyen bir öğrenci;

I Koşarken hızlanma hareketi yaparız,
II. Okul koridorlarında koşmak tehlikeli sonuçlara sebep olabilir,
III. Okul koridorlarında koşmakta bir sakınca yoktur.
ifadelerinden hangilerini söylemiş olabilir?

Cevap: A
A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

6. Daldan düşen elma ne tür bir hareket yapar?

Cevap: B
A) Sallanma
B) Hızlanma
C) Yön değiştirme

7. Yandaki görselde bisiklete binmiş bir çocuk görülmektedir. Görselle ilgili olarak aşağıda verilenlerden hangisi yanlıştır?

Cevap: B
A) Bisikletin tekerleri ve pedalları dönme hareketi yapmaktadır.
B) Çocuğun kask takması güvenlik için yeterlidir.
C) Frene basınca bisiklet yavaşlama hareketi yapar.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları TUNA Yayıncılık

8. I. Hızlanır.
II. Durur.
III. Yavaşlar.
Hareketli bir cisme hareket yönüne ters yönde bir kuvvet uygulandığında cisim, yukarıdaki hareketlerden hangilerini yapabilir?

Cevap: C
A) I ve II B) I ve III C) II ve III

9. I. Duran bir cismi harekete geçirebilir.
II. Hareketli bir cismi durdurabilir.
III. Hareketli bir cismi hızlandırabilir.
Yukarıda verilenlerden hangileri kuvvetin cisimler üzerindeki etkilerindendir?

Cevap: C
A) I ve III B) II ve III C) I, II ve III

10- I. Çığ II. Sel II. Otomobilin frenine basılması

Yukarıdakilerden hangileri hareketli cisimlerin sebep olabileceği tehlikelerle ilgilidir?

Cevap: A
A) I ve II B) I ve III C) II ve III

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 80, 81, 82, 83. Cevapları TUNA Yayıncılık 1. BÖLÜM : MADDEYİ NİTELEYEN ÖZELLİKLER

A. Maddenin Duyu Organları ile Açıklanabilen Temel Özellikleri


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 80-81-82-83-84-85-86-87-88-89 Cevapları TUNA Yayıncılık

Görselleri verilen maddelerle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayalım.
Hangi maddelerin tadı vardır?

Cevap: Lokum,tuz

Hangi maddeler serttir?

Cevap: Keman,bisiklet,tız

Kemanın yayını hangi sözcükle nitelendirirsiniz?

Cevap: Esnek

Bisiklet tekerleğinin yüzeyini hangi sözcükle nitelendirirsiniz?

Cevap: Esnek


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları TUNA Yayıncılık

Maddeleri nitelerken kelime ağından nasıl yararlandık?

Cevap: Maddenin özelliklerine göre kelime seçtik

Kelime ağında yer alan hangi nitelik, maddeyi daha kolay tanımamızı sağladı?

Cevap: Sertliği ve rengi , maddenin tadının olup olmaması

Maddeleri doğru tahmin edebildik mi? Tahminlerimizde yanıldıysak bunun nedeni ne olabilir?

Cevap: Evet doğru tahmin ettim. Eğer yanılsaydım maddenin niteliklerinde bir eksiklik olduğu gözükürdü.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sertlik-Yumuşaklık

Çevremizdeki yumuşak maddelere örnek verelim.

Cevap: Sünger,pamuk,yün…


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çevremizdeki sert maddelere örnekler verelim.

Cevap: Tahta,masa,telefon…

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 84, 85, 86, 87, 88. Cevapları TUNA Yayıncılık Esneklik, Kırılganlık, Pürüzlü-Pürüzsüz Olma


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 84 Cevapları TUNA Yayıncılık

Esnek maddelere başka örnekler verelim.

Cevap: Lastik,yay,plastik…


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 85 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı 85 Cevapları

Yukarıdaki cisimlerin hangi kısımları kırılgan maddelerden yapılmıştır?

Cevap: Hepsi kırılgan bir maddeden yapılmıştır.çünkü cam kullanılmıştır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 86 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sınıfımızda bulunan pürüzlü ve pürüzsüz maddelere örnekler verelim.

Cevap:

Pürüzlü;sınıf tabanı ve duvarı

Pürüzsüz;sıralar ve yazı tahtası


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 87 Cevapları TUNA Yayıncılık

Pürüzsüz alüminyum folyoyu buruşturunca ne oldu?

Cevap: Alüminyum folyoyu buruşturunca pürüzlü bir yüzeye sahip oldu

Pürüzlü yüzeye sahip alüminyum folyoyu nasıl pürüzsüz hâle getirdik?

Cevap: Açarak pürüzsüz hale getirmeye çalıştık.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 88 Cevapları TUNA Yayıncılık

Rengi, kokusu ve tadıyla ayırt edebildiğimiz maddelere örnekler verelim.

Cevap: kiraz,karpuz,çilek,muz…

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 89, 90, 91, 92. Cevapları TUNA Yayıncılık

Bazı Maddeler Vücuda Zarar Verebilir


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları TUNA Yayıncılık

Maddelerle Çalışırken Tedbirli Olmalıyız

Deney yaparken çeşitli maddeler kullanırız. Sizce bu maddelere dokunulması, bu maddelerin koklanması ya da tadına bakılması zararlı mıdır? Neden?

Cevap:  Maddelere dokunulması ,maddelerin koklanması ve tadına bakılması zararlıdır .Kimyasal maddeler insan sağlığı için zararlıdır maddeler birbirine karışınca tepkimeye girebilir ve bu insan sağlığı için zararlıdır ve vücutla temas etmemesi gerekir. Laboratuvar kuralları gereğince deney yapılan maddenin koklanmaması tadına bakılmaması gerekir. Böyle bir durumda acilen hastaneye gidilmelidir müdahale edilmediği takdirde insanı ölüme bile götürebilir.

 

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 93, 94, 95. Cevapları TUNA Yayıncılık 1. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 93 Cevapları TUNA Yayıncılık

A-Aşağıdaki maddelerin duyu organlarıyla gözlemlenen özellikleri nelerdir? Noktalı yerlere yazınız.

Cevap: 3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 93-94-95 Cevapları TUNA Yayıncılık


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları TUNA Yayıncılık

B-Sınıfınızda bulunan maddelerden ikisini seçerek bu maddeleri nitelikleri bakımından karşılaştırınız. Maddelerin benzerliklerini ve farklılıklarını aşağıdaki şemada gösteriniz.

Cevap: 3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 93-94-95 Cevapları TUNA Yayıncılık

C-Aşağıda sıralanmış maddelerin sert mi, yumuşak mı olduğunu düşününüz. Sert olanların başındaki kutucuğa “S”, yumuşak olanlarınkine “Y” yazınız.

Cevap:

(S)Masa (Y)Pamuk
(Y)Oyuncak ayı (Y)Yün
(Y)Tüy (Y)Hamur

(S)Kalem (S)Çekiç
(Y)Havlu (S)Çakıl taşı
(S)Metal kaşık (S)Tuğla
(Y)Çamur (Y)Yastık
(Y)Sünger (S)Şişirilmiş futbol topu


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları TUNA Yayıncılık

Ç-Aşağıdaki görselde laboratuvarda bilimsel deneyler yapan öğrencilerin hatalı davranışlarını belirleyiniz. Hangi güvenlik önlemlerini almaları gerektiğini noktalı yerlere yazınız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 93-94-95 Cevapları TUNA Yayıncılık

Cevap:

Hatalar:

  • Elinde kimyasal bir maddeyle koşmak
  • elleri çıplak bir şekilde kimyasal maddeye dokunmak
  • Öğretmenlerden izinsiz deney tüpleriyle oynamak

Gerekli Önlemler:

  • Eldiven giyilmesi gerekir
  • öğretmenlerinin uyarı yapması gerekir.
  • Laboratuvar içinde koşulmaması gerekir

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 96, 97, 98, 99, 100. Cevapları TUNA Yayıncılık 2. BÖLÜM : MADDENİN HÂLLERİ


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 96 Cevapları TUNA Yayıncılık

Deniz dibindeki kum, kayalıklar ve dalgıcın giysisinin ortak özelliği nedir?

Cevap: Hepsinin katı halde olması

Çeşitli varlıkların içinde bulunduğu deniz suyunun kayalıklardan farkı nedir?

Cevap: Kayalıkların katı,deniz suyu ise sıvı halde olması

Dalgıcın sırtında taşıdığı tüpün içindeki madde katı mı, sıvı mı yoksa gaz mıdır?

Cevap: Gaz dır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 97 Cevapları TUNA Yayıncılık

Şimdi “İnceleyelim, Yorumlayalım” bölümündeki sorulara cevap verelim.

• Hangi maddeler katı hâldedir?

Cevap: oyuncak fil,raketler ve toplar

• Hangi maddeler sıvı hâldedir?

Cevap: süt,şişme havuzdaki su
• Hangi maddeler gaz hâldedir?

Cevap: havada ki balon


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 99 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çevremizdeki katı, sıvı ve gaz maddelere örnekler verelim.

Cevap:

Katı: kitap,dolap..

Sıvı: su,çay…

Gaz: Tüp,oksijen


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki tabloda maddeler verilmiştir. Bu maddelerin hangi hâlde olduğunu belirten kutucuğu örnekteki gibi “?” ile işaretleyiniz.

Cevap: 3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 96-97-98-99-100 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 101, 102, 103, 104, 105. Cevapları TUNA Yayıncılık 4. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları TUNA Yayıncılık

A-Aşağıdaki kutucuklarda verilen maddeleri inceleyiniz. Kutucuklardaki numaraları kullanarak soruları cevaplayınız. Aynı kutucuk numarasını birden fazla sorunun cevabı için kullanabilirsiniz.

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 101-102-103-104-105 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. Kutucukların hangilerinde bulunan maddeler esnektir?

Cevap: 2-5-6-7

2. Kutucukların hangilerinde bulunan maddeler kırılgandır?

Cevap: 1-3-4-8

3. Kutucukların hangilerinde bulunan maddeler pürüzlüdür?

Cevap: 1-2-3-4-7-9


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları TUNA Yayıncılık

B-Aşağıdaki tabloda verilen maddelerin katı, sıvı ve gaz olma durumlarını örnekteki gibi “?” ile belirleyiniz.

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 101-102-103-104-105 Cevapları TUNA Yayıncılık

C-Aşağıda katı, sıvı ve gaz olma özellikleri işaretlenen maddelere örnekteki gibi uygun örnekler yazınız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 101-102-103-104-105 Cevapları TUNA Yayıncılık


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları TUNA Yayıncılık

Ç Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.
1. Buz, maddenin hangi hâline örnektir?

Cevap: A
A) Katı B) Sıvı C) Gaz

2. Aşağıda verilen maddelerin hâlleri hangisinde doğru verilmiştir?

Cevap: B
Cam Benzin Helyum
A) Sıvı Katı Gaz
B) Katı Sıvı Gaz
C) Gaz Sıvı Katı

3.
Cam- Su -Kolonya -Buhar
Yukarıdaki maddelerden hangileri katı hâldedir?

Cevap: A
A) Cam B) Su ve kolonya C) Cam ve su buharı

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 101-102-103-104-105 Cevapları TUNA Yayıncılık


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 104 Cevapları TUNA Yayıncılık

5. Yandaki görselde Ahmet ve Ayşe laboratuvarda deney yapmaktadır.
Buna göre;
I. Eldiven takmalılar,
II. Önlük giymeliler,
III. Laboratuvar gözlüğü takmalılar
ifadelerinden hangileri Ahmet ve Ayşe’nin almaları gereken önlemlerdendir?

Cevap: C
A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

 

6. Yandaki güvenlik uyarı işaretinin anlamı aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: B
A) Her maddenin koklanmaması gerektiğini gösterir.
B) Maddenin tahriş edici etkisi olduğunu gösterir.
C) Laboratuvar gözlüğü kullanılması gerektiğini hatırlatır.

7. Yanda görselleri verilen cam kavanozun ve büyütecin hangi özellikleri aynıdır?

Cevap: B
A) Kokuları
B) Tatları
C) Kırılganlıkları

8. I. Otomobil lastiği
II. Eldiven
III. Lastik çizme
Yukarıdaki maddelerden hangileri esnektir?

Cevap: C
A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları TUNA Yayıncılık

9. Aşağıdaki maddelerden hangisi sert değildir?
A) Demir kaşık
B) Mermer
C) Battaniye
Cevap: C) Battaniye

10. I. Diş macunu
II. Oyun hamuru
III. Sünger
Yukarıdakilerden hangisi esnektir?
A) Yalnız III B) I ve II C) II ve III
Cevap: A

11. I. Etkinlik esnasında bir şey yiyip içmemeliyiz.
II. Kimyasal maddeleri kullanmadan önce maddenin üzerindeki etiketi oku- malıyız.
III. Laboratuvarda koşmamalıyız.
Yukarıda verilenlerden hangileri laboratuvarda çalışırken alınması
gereken önlemlerdendir?
A) I ve II B) I ve III C) I, II ve III
Cevap: C

12. Taş –Hamur – Sünger
Yukarıdaki maddelerden hangisi ya da hangileri serttir?
A) Yalnız taş B) Hamur ve sünger C) Taş, hamur ve sünger
Cevap: A) Yalnız taş

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 107, 108, 109. Cevapları TUNA Yayıncılık Işığın Görmedeki Rolü Nedir?

5. ÜNİTE: ÇEVREMİZDEKİ IŞIK VE SESLER


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları TUNA Yayıncılık

Merak Ediyorum

Yukarıda aynı köprünün gece ve gündüz çekilmiş fotoğrafları verilmiştir. Gündüz çekilmiş fotoğrafta gördüğümüz cisimlerin tamamını gece çekilmiş fotoğrafta da görebiliyor muyuz? Neden?

Cevap: Yukarıda verilen fotoğrafta gördüğümüz cisimlerin tamamını gündüz görebiliriz ama gece çekilmiş olan fotoğraflarda cisimlerin çoğunu göremeyiz bunun nedeni ise gündüz ışıkların çok çok fazla olması ve geceleri bu ışıkların olmamasıdır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları TUNA Yayıncılık

 

Işığın Görmedeki Rolü Nedir?

Cevap: Çevredeki şeyleri varlıkları görebilmemiz için varlıklardan gözümüze ışık gelmesi gereklidir. Baktığımız noktadan gözümüze bir aydınlanma bir ışık gelmelidir ki varlıkları görüp fark edebilelim.

Yukarıdaki görselleri inceleyelim. Böyle bir yerde yaşıyor olsaydık çevremizdeki varlıkları gece mi, gündüz mü daha iyi görebilirdik? Niçin?

Cevap: Tabi ki de gündüz daha iyi görebilirdik çünkü gündüzleri geceye göre güneşten dolayı daha fazla ışık gelmektedir ve etraf daha aydınlıktır .Çevremizdeki varlıkları daha iyi görebilmemiz için daha fazla ışığa ve aydınlığa ihtiyacımız vardır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 109 Cevapları TUNA Yayıncılık

El fenerinin ışığı olmadan karton kutunun içindekileri görebildik mi? Tahminimiz doğrulandı mı? Nedenini açıklayalım.

Cevap: Göremeyiz diye tahminde bulunmuştum ve tahminim doğrulandı. Çünkü el feneri yani ışık aydınlanma olmadan gözümüz varlıkları göremez.

El fenerinin ışığını açtığımızda karton kutunun içindekileri görebildik mi? Tahminimiz doğrulandı mı? Nedenini açıklayalım.

Cevap: Evet gördük tahminim doğrulandı. Gözümüzün varlıkları görebilmek için ışığa ihtiyacı olduğu için el feneri bu görevi gördü ve varlıkları görebildik.

Işığın görme olayının gerçekleşmesindeki rolü nedir?

Cevap: Işık olmadan gözümüzle hiçbir şeyi göremeyiz. Görme olayının gerçekleşebilmesi için gözümüzü bir aydınlanma bir ışık gelmesi gereklidir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 111, 112, 113. Cevapları TUNA Yayıncılık 1. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 111 Cevapları TUNA Yayıncılık

Günlük yaşamda görmek için ışık kullandığımız yerlere örnekler verelim.

Cevap: Çoğu şey için ışık kullanırız.En basitlerinden araba da akşam farları açmamız veya akşam sokak lambalarının yanması gibi


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 112 Cevapları TUNA Yayıncılık

A-Aşağıda verilen soruları ışık ve görme olayı ile ilişkilendirerek cevaplayınız.

1. Işık niçin gereklidir?

Cevap: Karanlık ortamda görmemizi kolaylaştırır.

2. Işık nerelerde gereklidir?

Cevap: Karanlık olan her ortamda

3. Işık kimler için gereklidir?

Cevap: Çevresini görmek isteyen herkes için gereklidir.

4. Işık ne zaman gereklidir?

Cevap: Görme sorunumuz olduğu zaman dışarıdan kaynaklı.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 113 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz. Görsellerin altındaki soruları cevaplayınız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 111-112-113 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. Sürücü, arabasının farlarını niçin açmış olabilir?

Cevap: Karanlıkta yolu daha iyi görebilmek için

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 111-112-113 Cevapları TUNA Yayıncılık

2. Çocuk masa lambasının ışığını niçin açmış olabilir?

Cevap: Dersine çalışabilmek için açmıştır.

masa lambası

3. Sokak lambaları geceleri sokakları aydınlatmasaydı ne olurdu?

Cevap: Karanlıkta göremediğimiz için sokaklarda yürümemiz zorlaşırdı.

Sokak lambaları

4. Çocukların birbirlerini ve çevrelerini görmelerini sağlayan nedir?

Cevap: Fenerde ki ışıktır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 114, 115, 116. Cevapları TUNA Yayıncılık IŞIK KAYNAKLARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 114 Cevapları TUNA Yayıncılık

Işık Kaynağı Nedir?

Cevap: Görmemizi sağlayan enerji ışıktır.Işık yayarak çevresini aydınlatan her şey ışık kaynağı‘dır.En büyük ışık kaynağımız ise Güneş’tir.

Doğal ışık kaynakları ve yapay ışık kaynakları olarak ikiye ayrılır.Kendiliğinden ışık üreten doğal ışık kaynağıdır.Yapay ışık kaynağı ise gece daha iyi görebilmemiz için olan insanlar tarafından yapılan ışıklardır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 116 Cevapları TUNA Yayıncılık

“Işık Kaynakları” isimli etkinliği yaparak çevremizde bulunan doğal ve yapay
ışık kaynaklarını belirleyelim.

IŞIK KAYNAKLARI

Gerekli Malzemeler:
karton, yapıştırıcı, ışık
kaynakları görselleri.

Amaç: Işık kaynaklarını sınıflandırmak

1. Çevremizdeki ışık kaynaklarını gözlemleyelim.
2. Gözlemlerimizden yararlanarak doğal ışık kaynakları ve yapay ışık kaynakları
olmak üzere iki liste hazırlayalım.
3. Listelerdeki örneklerin yer aldığı bir poster hazırlayalım.

 

Doğal ve yapay ışık kaynaklarına çevremizden örnek verelim.

Cevap:

Doğal ışık kaynakları; Güneş,yıldızlar,ateş böcekleri,yıldırım,şimşek ve fener balığı gibi örnekler doğal ışık kaynağıdır.

Yapay ışık kaynakları ise insanlar tarafından üretilen; Ampul,mum,fener,gaz lambası,trafik ışıkları,kandil ve meşale gibi kaynaklar yapay ışık kaynaklarıdır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 117-118 Cevapları TUNA Yayıncılık  2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 117 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. Aşağıda bazı ışık kaynakları yer almaktadır. Bunların doğal ışık
kaynağı mı, yapay ışık kaynağı mı olduğunu belirleyerek noktalı yerlere
yazınız.

Cevap: 3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 117-118 Cevapları TUNA Yayıncılık

2. Işık kaynağının doğal ya da yapay olduğuna neye göre karar verdiğinizi
açıklayınız.

Cevap: İnsanlar tarafından üretilen kaynaklara yapay ışık kaynağı denir.İnsanlar tarafından üretilmeyen kaynaklara da doğal ışık kaynağı denir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış ifadelerin doğrusunu noktalı yerlere yazınız

(D)1. Işık kaynakları doğal ve yapay oluşlarına göre iki grupta incelenir.

(Y) 2. Yıldızlar, ışık kaynağı değildir.

Cevap: Yıldızlar doğal bir ışık kaynağıdır.

(D)3. El feneri, yapay ışık kaynağıdır.

(Y) 4. Mum, doğal ışık kaynağıdır.

Cevap: mum yapay ışık kaynağıdır.

(D)5. Güneş, doğal ışık kaynağıdır.

(D)6. Işık kaynakları ışık yayarak varlıkların görünmesini sağlar.

(Y) 7. Ay, doğal ışık kaynağıdır.

Cevap: Ay güneşten aldığı ışığı yansıtır.O yüzden doğal ışık kaynağı değildir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119-120-121 Cevapları TUNA Yayıncılık 3. BÖLÜM : ÇEVREMİZDEKİ SESLER A. Her Sesin Bir Kaynağı Vardır


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 119 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki görseli inceleyelim. Hangi varlıkların ses üretebildiğini söyleyelim.

Cevap: İş makinesinin çıkardığı ses,Bebeğin ağlaması,Köpeğin havlaması,Polisin siren sesi,birinin telefonla konuşması


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 120 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sonuç
• Cetveli çekip bıraktığımızda ne gözlemledik?

Cevap: Bükülüp eski haline tekrar döndüğü

• Paket lastiğini çekip bıraktığımızda ne gözlemledik?

Cevap: Plastik lastiği çektiğimiz zaman lastiğin uzadığını gördük ve bırakınca eski haline geri döndü.

• Şişirdiğimiz balonun içindeki havayı boşaltırken ne gözlemledik? Parmaklarımızda ne hissettik?

Cevap: İçindeki havanın boşaldığı ve eski haline geri dönmesini gözlemledik.

• Ses çıkarırken boynumuzun iki tarafına dokundurduğumuz parmaklarımızda ne hissettik?

Cevap: Boynumuzun titrediğini gözlemledik

• Oluşturduğumuz seslerin kaynağı nedir?

Cevap: Seslerin kaynakları kendileridir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki görselleri inceleyelim. Görsellerdeki varlıklardan hangilerinin ses kaynağı olduğunu söyleyelim.

Cevap: 1,3,4,5,6,7,8

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 122, 123, 124, 125, 126, 127. Cevapları TUNA Yayıncılık ÇEVREMİZDEKİ SESLER

3. BÖLÜM: B. Ses Her Yönde Yayılır, C. Ses Nereden Geliyor, Ç. Doğal ve Yapay Ses Kaynakları


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sonuç
• Etkinliğimizde kullandığımız ses kaynağı nedir?

Cevap: Çalar saat

• Sınıftaki herkes saatin alarm sesini işitebildi mi? Gözlemlerimizden yararlanarak bu durumu yorumlayalım.

Cevap: Evet herkes duyabildi.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki görselde çocuklar civcivleri ve tavuğu göremiyorlar. Fakat seslerini işitebiliyorlar. Sizce çocuklar tavuk ve civcivlerin yerini seslerinden bulabilirler mi?

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123

Cevap: Aralarında duvar olduğu için göremezler ama seslerini işitmeleri mümkündür. Evet duyabilirler.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sonuç
• Arkadaşımız ses kaynağının yerini doğru tahmin edebildi mi? Gözlemimizi
söyleyelim.

Cevap: evet tahmin etti.

• Arkadaşımız ses kaynağının yaklaştığını ya da uzaklaştığını doğru tahmin edebildi mi? Gözlemimizi söyleyelim.

Cevap:  evet edebildi.

• Ses kaynağının yerinin ve yaklaşıp uzaklaştığının belirlenmesinde rol alan duyumuz hangisidir?

Cevap: Kulağımız yardımıyla duyarak analarız


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları TUNA Yayıncılık

Günlük yaşamımızdan ses kaynağının yaklaştığını ya da uzaklaştığını tahmin
edebildiğimiz örnekler verelim.

Cevap: Davul sesi uzaklaştıkça az ses ve hoştur.Yakınlaştıkça ses çoğalır ve rahatsız eder veya arabaların sesi yakınlaştıkça ses artar uzaklaştıkça ses azalır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 127 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen numaralandırılmış görsellerden,

Hangileri doğal ses kaynağıdır?

Cevap: 1-3-8-10

Hangileri yapay ses kaynağıdır?

Cevap: 2-4-5-6-7-9

Çevremizden doğal ve yapay ses kaynaklarına örnekler verelim.

Cevap:

Doğal ses kaynakları:İnsan sesi,kurbağa,sesi,kuş sesi,koyun sesi…

Yapay ses kaynakları:Araba sesi,motor sesi,makine sesi…

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 128-129 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. BÖLÜM : ÇEVREMİZDEKİ SESLER 3. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 128 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

A Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinle ilgili soruları cevaplayınız.

1. Metinde geçen ses kaynakları nelerdir?
Cevap: Kurbağa sesleri, Kuşların cıvıltısı, Çobanın çaldığı kaval sesi, koyunların çıngırak sesleri, Uçan uçağın sesi, gök gürültüsü,

2. Bu ses kaynaklarından hangileri doğal ses kaynağıdır?
Cevap: Doğal ses kaynakları, Gök gürültüsü, Kuş cıvıltısı ve kurbağa sesleridir.

3. Bu ses kaynaklarından hangileri yapay ses kaynağıdır?
Cevap: Uçak sesi, kaval sesi ve çıngırak sesi.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 129 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız. Yanlış olanların doğrusunu ifadelerin altındaki satırlara yazınız.

( D ) 1. Ses kaynağının yeri işitme duyusuyla belirlenir.
( Y ) 2. Ses kaynağından uzaklaştıkça duyulan sesin şiddeti artar.
( Y ) 3. Cansız varlıklar ses kaynağı değildir.
( D ) 4. Bir kaynaktan çıkan ses her yöne yayılır.
( Y ) 5. Rüzgâr yapay ses kaynağıdır.
( D ) 6. Ses, titreşim sonucu oluşur.
( D ) 7. Ses oluşturan bütün varlıklar ses kaynağıdır.

Gözlerinizi kapatıp etrafınızdaki sesleri dinlediğinizde işittiğiniz seslerin kaynağının size yaklaştığını ya da uzaklaştığını nasıl anlayabilirsiniz?
Cevap: Sesin şiddetinin azalması ve artması sonucu bunu anladım.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 130-131-132-133-134 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. BÖLÜM : ÇEVREMİZDEKİ SESLER 4. BÖLÜM : SESİN İŞİTMEDEKİ ROLÜ


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 130 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki görseli inceleyelim. Görseldeki çocuklar hangi varlıkların çıkardığı
sesleri duyuyor olabilirler? Söyleyelim.

Cevap: Uçağın sesi,kuşların sesi,suyun sesi,böceklerin sesini duyuyor olabilirler.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 131 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sonuç
• Arkadaşlarımızın konuşmalarını hangi durumda daha iyi işitebildik?

Cevap: Yüksek sesle konuştukları zaman sesi daha iyi işitebildik.

• İnsan kulağı her sesi işitebilir mi?

Cevap: İnsan kulağı belli bir şiddete olan sesleri duyabilir.Örneğin köpeklerin depremi önceden sesi duyması gibi.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 132 Cevapları TUNA Yayıncılık

Sonuç
• Saatin sesini saate yakınken mi, uzakken mi daha iyi işitebildik? Söyleyelim.

Cevap: Yakınken daha iyi işitebildik.

• Ses şiddeti ile uzaklık arasında bir ilişki var mıdır? Bunu neye dayanarak söyleyebiliriz?

Cevap: Ses kaynağından uzaklaştıkça duyma imkanımız da o kadar azalır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 133 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çevremizden düşük ve yüksek şiddette ses çıkaran varlıklara örnek verelim.

Cevap: Gök gürültüsü çok yüksek ses çıkarır ama yağmurun sesi ona göre azdır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 134 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda yer alan farklı ortamlarda bulunduğumuzu ve bu sesleri işittiğimizi
hayal edelim.
• Hangi varlıkların ürettiği sesler diğerlerinden daha şiddetlidir?

Cevap: uçak ve roket sesi

• Hangi ortamlarda uzun süre bulunmak işitme kaybına neden olabilir?

Cevap: Uçak ve roket atılan ortamda bulunursak işitme kaybı oluşabilir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 135-136 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. BÖLÜM : ÇEVREMİZDEKİ SESLER 4. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 135 Cevapları TUNA Yayıncılık

Ege “Ses şiddeti uzaklıkla değişir mi?” sorusunu arkadaşlarına yöneltmiş ve onlardan aşağıdaki cevapları almıştır.

Alev=Uzaklık arttıkça duyulan sesin şiddeti azalır.

Tuna=Uzaklık azaldıkça duyulan sesin şiddeti artar.

Yeliz=Uzaklık arttıkça duyulan sesin şiddeti artar.

Sizce hangi öğrencilerin verdiği cevaplar doğrudur?

Cevap: Alev ve Tuna’nın verdiği cevap doğrudur.

Görseldeki kişinin kulaklık takmasının sebebi nedir? Noktalı yere yazınız.

Cevap: Kulaklık takma sebebi iş yaptığı elindeki aletten ses fazla çıktığı için kulak zarına zarar verme ihtimali vardır.Bu yüzden kulaklık takması gerekir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz ve soruları cevaplayınız.

1. Bu görsellerdeki varlıklardan hangilerinin düşük, hangilerinin yüksek şiddette ses üreteceğini belirleyerek ilgili başlığın altına yazınız.

Cevap:

Düşük Şiddette Ses Üreten Varlıklar:Maden suyu,yaprak,tüy,kelebek,kar

Yüksek Şiddette Ses Üreten Varlıklar:Motosiklet,zil,matkap

2. İnsan kulağı görsellerdeki varlıklardan hangilerinin ürettiği sesi işitemez? Niçin?

Cevap: Yaprak sesini,tüy sesini kelebek sesini ve kar sesini işitemez çünkü bizim duyabileceğimiz ses düzeyinden aşağıda olduğu içindir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 137, 138, 139, 140, 141 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. BÖLÜM : ÇEVREMİZDEKİ SESLER 5. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 137 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda görselleri verilen varlıkları “doğal ışık kaynağı”, “yapay ışık kaynağı” ve “ışık kaynağı olmayanlar” olarak gruplandırınız. Bunun için varlıkların isimlerini ilgili başlıkların altına yazınız.

Cevap:

Doğal Işık Kaynağı Olanlar: Ateş böceği-Ay-Yıldızlar

Yapay Işık Kaynağı Olanlar : Meşale-Araba farı-Spot lambaları-Ampul

Işık Kaynağı Olmayanlar: Ayna-Ağaçlar


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 138 Cevapları TUNA Yayıncılık

Ayşe, ders çalışırken elektrikler kesildi. Bir an etrafındaki hiçbir şeyi göremediğini fark etti. Annesi hemen bir mum yaktı ve etraf böylece aydınlandı. Ayşe ödevini mum ışığında tamamladı.

Buna göre aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.

Cevap:

(D)1. Mum yapay ışık kaynağıdır.
(Y)2. Ampul doğal ışık kaynağıdır.
(Y)3. Ayşe, kitabını mum ışığında lambaya göre daha rahat okuyabilmektedir.
(D)4. Görme olayının gerçekleşebilmesi için ışık gereklidir.

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” okları takip edildiğinde kaçıncı çıkışa ulaşılır? İşaretleyiniz.

Cevap:

Sayfa 138 Cevapları


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 139 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1.Yukarıdaki ışık kaynaklarıyla ilgili olarak;
I. Hepsi doğal ışık kaynağıdır,
II. Yıldızlar ve Güneş doğal ışık kaynağıdır,
III. Meşale ve mum yapay ışık kaynağıdır
ifadelerinden hangileri doğrudur?

Cevap: B

A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

2. Aşağıdaki durumlardan hangisinde insan kulağı ses kaynağından çıkan sesi duyamaz?

Cevap: C

3.Yukarıdaki varlıklardan kaç tanesi doğal ses kaynağıdır?

Cevap: C


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 140 Cevapları TUNA Yayıncılık

4. Vural: Şiddetli sesler kulak sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir.
Neşe: Şiddetli seslerin bulunduğu ortamda çalışanlar özel kulaklık kullanırlar.
Yılmaz: Kaval sesi doğal bir sestir.
Ses ile ilgili olarak Vural, Neşe ve Yılmaz’ın ifadelerinden hangileri doğrudur?

Cevap: A

A) Vural ve Neşe B) Vural ve Yılmaz C) Vural, Neşe ve Yılmaz

5.Yukarıda görselleri verilen varlıkların doğal ve yapay ses kaynağı olarak sınıflandırılması hangisindeki gibi olmalıdır?

Cevap: B

Doğal Ses Kaynağı Yapay Ses Kaynağı
A) Ambulans ve yıldırım Davul ve horoz
B) Ambulans ve davul Yıldırım ve horoz
C) Yıldırım ve horoz Ambulans ve davul

6. () İnsan kulağı her sesi duyabilir.
() Sesin şiddeti azaldıkça duyulması kolaylaşır.
()Ses kaynağından uzaklaştıkça sesin duyulması zorlaşır.
Yukarıdaki ifadelerin başındaki kutucuklara ifade doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazılacaktır.
Buna göre kutucuklara sıra ile hangi harfler yazılmalıdır?

Cevap: B


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 141 Cevapları TUNA Yayıncılık

7. Aşağıdaki varlıklardan hangisinin çıkardığı sesin şiddeti, işitme duyusunun zarar görmesine neden olabilir?

Cevap: C

8.Yukarıda görselleri verilen varlıklarla ilgili olarak aşağıdakilerden hangisi doğrudur ?

Cevap: A

A) Hepsi ses kaynağıdır.
B) Bağlama doğal ses kaynağıdır.
C) Keman doğal ses kaynağıdır.

9. Öğretmen: Havada uçan kuşun kanat sesini neden duyamayız?
Yukarıda öğretmenin sorduğu soruya öğrencilerden hangisinin verdiği cevap doğrudur?

Cevap: A

A) Ahmet: Kulağımıza gelen kanat sesi şiddetli olduğu için duyamayız.
B) Ali: Kuş uzakta olduğu için duyulan sesin şiddeti azalmıştır.
C) Ayşe: İnsan kulağı her sesi duyabilir.

10. I. Konser alanları
II. Yoğun trafiğin olduğu yollar
III. Kütüphane
Yukarıdakilerden hangilerinde uzun süre bulunmak işitme kaybına neden olur?

Cevap: A

A) I ve II B) I ve III C) II ve III

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 143, 144. Cevapları TUNA Yayıncılık ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM

CANLILAR DÜNYASINA YOLCULUK


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 143 Cevapları TUNA Yayıncılık

Merak Ediyorum

Görsellerde insanlar tarafından yapılmış bir park, akvaryum ve hayvanat bahçesi görmektesiniz. Buralardaki varlıklardan hangileri canlıdır? Onların canlı olduğunun kanıtı nedir? Canlıların ortak özellikleri neler olabilir? Arkadaşlarımızla bu soruların cevabını tartışalım.

Cevap: Canlıların ortak özellikleri olarak beslenme ,büyüme, üreme ,hareket etme ,boşaltım yapma gibi ortak özellikleri vardır. Cansız varlıkların ise beslenme, üreme ,hareket etme ,boşaltım yapma gibi ihtiyaçları yoktur. Hareket edebilen havaya suya beslenmeye ihtiyacı olan her şey canlıdır .Canlıları ve cansızları bu şekilde ayırt edebiliriz .Parktaki canlılar kazlar ve ağaçlardır ,akvaryumda bulunan balıklar canlı su ise cansızdır. Hayvanat bahçesindeki hayvanlar canlı taş ise cansızdır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 144 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. BÖLÜM A Canlı ve Cansız Varlıklar

Yukarıdaki görseli inceleyelim. Görseldeki hangi varlıklar canlı, hangileri cansızdır? Tahmin edelim. Tahminlerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap: Görseldeki insanlar ve kedi canlıdır. Çocuğun elindeki defter, adamın elindeki kutu ,yan taraflarında duran kutunun içinde duran oyuncaklar ise cansız varlıklardır.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 145-146-147-148-149-153-154 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. BÖLÜM : ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLARI TANIYALIM


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 150 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çevremizdeki canlı ve cansız varlıkları keşfetmek için “Canlılar ve Cansızlar” isimli etkinliği yapalım.

Deneyelim, Öğrenelim

Amaç: Çevrede gözlemlenebilen varlıkları canlı ve cansız olarak sınıflandırmak

Gerekli Malzemeler:defter, kalem.

İzlenen Yol
1. Arkadaşlarımızla okulumuzun bahçesine çıkalım.
2. Okul bahçesindeki varlıkları inceleyelim.
3. Defterimize aşağıdaki gibi bir tablo hazırlayarak incelediğimiz varlıkların isimlerini tabloya yazalım.
4. Bu varlıkların canlı mı, cansız mı olduğunu nedenleri ile birlikte tablonun uygun bölümlerine yazalım

Varlığın Adı : Kuş, Kedi,taş ve ağaçlar.
Canlı Varlıklar : Kuş,kedi ve ağaç.
Neden Canlı : Soluk alıp veriyor ve üreyebilme özelliklerine sahiptir.
Cansız Varlıklar : Taş
Neden Cansız : Hareketsizdir ve üreyemez.

Sonuç
• Tespit ettiğimiz canlı ve cansız varlıklar nelerdir?
Cevap: Tespit ettiğim canlı varlıklar kuş, kedi ve ağaçlar, cansız varlıklar ise taştır.

• Canlıların cansızlardan farkı nedir?
Cevap: Canlılar üreyip hareket edebilirken cansız varlıklar üreyemez ve hareket edemez.

• Tablomuz ile arkadaşlarımızın tablolarının ortak yönleri nelerdir?
Cevap: Bir çoğu aynıdır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları TUNA Yayıncılık

Görselleri verilen oyuncaklar hareket edebilir. Peki, bu oyuncaklar canlı mıdır? Neden?

3. Sınıf Fen Bilimleri Tuna Yayıncılık Sayfa 52 Cevapları

Cevap: Bu varlıklar cansızdır. Elektronik oyuncaklar olduğu için hareket edebilirler. Fakat bu özellikleri bu varlıkların canlı olduklarını göstermez.

Çevremizde gözlemlediğimiz canlı ve cansız varlıklara örnekler verelim.

Cevap: Çevremde gözlemlediğim ;

Canlı Varlıklar : Kuşlar, İnsanlar,Bitkiler, köpekler.
Cansız Varlıklar : Duvarlar, Topraklar, taşlar.

Deneyelim, Öğrenelim

Tohumdan Bitki Oluşuyor

Amaç: Tohumdan bitki oluşum sürecini ve bitkinin büyüme sürecini gözlemlemek

Gerekli Malzemeler: nohut, mercimek, fasulye ve mısır tohumları; boş bir kap, bir miktar pamuk, saksı, toprak, su

İzlenen Yol

1. Üçer kişilik gruplar oluşturalım. Çalışma için kullanacağımız tohumu grupça belirleyelim ve Görsel-1’deki gibi gerekli malzemeleri temin edelim.
2. Boş kabın zeminine pamukların bir kısmını koyalım.
3. Pamuğun içine Görsel-2’deki gibi tohumları yerleştirelim.
4. Pamuğun geri kalanını tohumların üzerini kapatacak şekilde yerleştirelim.
5. Pamuğa Görsel-3’teki gibi bir miktar su dökelim.
6. Pamuğu belirli aralıklarla sulayarak pamuğun ıslak kalmasını sağlayalım.
7. Tohumları her gün gözlemleyerek değişiklikleri gün gün defterimize kaydedelim.
8. Tohumlardan yapraklar çıktıktan sonra fide hâline gelen bitkiyi içine toprak koyduğumuz saksıya dikelim.
9. Fideyi belirli aralıklarla sulayalım.
10. Fidedeki gelişmeleri sabırla bekleyelim ve gelişmeleri gün gün defterimize kaydedelim.

Sonuç
• Tohumdan yapraklar ne zaman çıkmaya başladı?
Cevap: Yapraklar 3-4 gün içerisinde çıkmıştı.

•Tohumdan bitki, bitkiden meyve oluşuncaya kadar hangi olayları gözlemledik? Defterimize yazdığımız gözlemlerimizi sınıfımızdaki arkadaşlarımızla paylaşalım.
Cevap: Tohum ilk önce fidan şeklinde büyük ve zamanla yaprakları oluşur. Daha sonra ağaç olur ve zamanla meyveler oluşur.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 155, 156 Cevapları TUNA Yayıncılık

6.ÜNİTE:1. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 155 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda görselleri verilen varlıkları inceleyiniz. Bu varlıklardan canlı olanların adlarını sarı kutucuğa, cansız olanlarınkini ise mavi kutucuğa yazınız.

Cevap:

Canlı varlıklar:Balık,Ağaç,Kedi,Civciv,Tohum,Salyangoz

Cansız varlıklar:Saat,Toprak,Pastel boya,Oyuncak bebek,Su,Hava


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda fasulye bitkisinin yaşam döngüsü verilmiştir. Buna göre görseldeki kutucuklara, verilen olayların numarasını yazınız.

a. Yetişkin bitki çiçek açar ve sonra tohum meydana gelir.
b. Yetişkin bitki oluşur.
c. Tohum oluşturan bitki bir süre sonra ölür.
ç. Genç bitki meydana gelir.
d. Çimlenme görülür.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 155-156 Cevapları TUNA Yayıncılık

Canlı varlıkların ortak özelliklerini aşağıya yazınız.

Cevap: Canlı varlıkların ortak özellikleri;büyüme,gelişme,solunum ve boşaltım yapma,beslenme ve harekettir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 157, 158, 159, 163, 164, 165, 166, 167, 165, 166 Cevapları TUNA Yayıncılık

6.ÜNİTE: 2. BÖLÜM : BEN VE ÇEVREM


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 157 Cevapları TUNA Yayıncılık

Yukarıdaki görseli inceleyelim. Görselde gördüklerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.

Cevap: Kaydıraktan kayan bir kız çocuğu,Salıncakta sallanan bir erkek çocuğu,tekerlekli sandalyede oturan ve onun yanında duran iki çocuk,bir anne kuş ve yavrularını görmekteyim.

Her canlının içinde yaşadığı ortam onun çevresidir. O hâlde yaşadığımız ve etkileşim hâlinde olduğumuz çevremizi en iyi tanımlayacak sözcükleri söyleyelim.

Cevap: Hayvanlar ve insanlarla olan iletişim,yardımlaşma,dayanışma.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları TUNA Yayıncılık

Yaşadığımız çevrede ihtiyaçlarımızı karşıladığımız varlıklara başka örnekler verelim.

Cevap: Bir yere ulaşmak için ulaşım araçları.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aynı parkın farklı durumlarını gösteren yukarıdaki görselleri inceleyelim. Aşağıdaki soruları sınıfımızda tartışarak cevaplayalım.
• Parktaki kirliliğin nedenleri neler olabilir?

Cevap: Sorumsuz ve pis olan çocukların attığı çöplerdir.

• Parkın her zaman temiz olması için neler yapılabilir?

Cevap: Gelen çocukları uyararak onlara yerlere çöp atılmaması gerektiği söylenebilir ve park her gün temizlenmelidir.

• Hangi ortam insanların vakit geçirmesi için uygun bir alandır? Niçin?

Cevap: Parklar.Çünkü yetişkinlerinde gelip oturacağı alanlar ve rahat edeceği yerleri vardır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 163 Cevapları TUNA Yayıncılık

Yaşadığımız ilde veya yakın bir ilde bulunan bir millî parkı ailemiz ile ziyaret edelim veya Genel Ağ’dan bu millî park hakkında bilgi edinelim. Bu millî park ile ilgili bilgilerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım. Doğal anıtlara ve millî parklara başka örnekler verelim.

Cevap: ÇAMLIK MİLLİ PARKI/YOZGAT

İç Anadolu Bölgesinde Yozgat il sınırları içinde bulunan Çamlık Milli Parkı,dört bir yanı bozkır alanlarla çevrili bir yeşil vaha görünümündedir.Geçmişte gür ormanlarla kaplı olduğu düşünülen İç Anadolu’da insan eliyle tahrip edilen bu ormanlardan kalan son bir hatıra gibi duran Yozgat Çamlık Milli Parkı aynı zamanda 1958 yılında Türkiye’nin ilan edilen ilk milli parkı olmuştur.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 164 Cevapları TUNA Yayıncılık

Yapay ve doğal çevreye çevremizden başka örnekler verelim.

Cevap: Denizdeki yaşayan canlıların ortamı doğal bir ortamdır.Parklar ise yapay alanlardır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 165 Cevapları TUNA Yayıncılık

• Hazırladığımız yapay çevrenin özelliklerini arkadaşlarımıza tanıtalım.

Cevap: Yaptığımız yapay çevre insanlar ve hayvanların yaşayabileceği rahat bir alandır.

• Hazırladığımız bu çevrede hangi canlılar yaşayabilir? Söyleyelim.

Cevap: İnsanlar,hayvanlar,bitkiler

Aşağıdaki görselleri inceleyelim. Sizce ormanların yok edilmesi burada yaşayan canlıları nasıl etkiler?

Cevap: Hayvanların barınma,beslenme gibi yaşaması için gereken fonksiyonları kısıtlamış oluruz ve bu yüzden nesilleri tükenmeye başlayacak hayvanlar da olabilir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 166 Cevapları TUNA Yayıncılık

Dünyada nereler doğal çevreyi oluşturur?

Cevap: İnsanların olmadığı yerler dağlar,göller gibi alanlar oluşturur.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 170, 171, 172 Cevapları TUNA Yayıncılık

6.ÜNİTE: 2. BÖLÜM : DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 170 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Yapay çevreye ait görsellerin bulunduğu kutucukları işaretleyiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Sayfa 170-171-172 Cevapları TUNA Yayıncılık

2. Ülkemizde bulunan doğal anıt ve milli parklara ait üçer örneği ilgili başlığın altına yazınız.

Cevap:

Doğal anıt;

  1. Pamukkale Travertenleri – Denizli.
  2. Göreme Tarihi Milli Parkı – Nevşehir.
  3. Kapadokya Bölgesi – Nevşehir

Milli park;

  1. Yozgat Çamlığı Millî Parkı
  2. Karatepe-Aslantaş Millî Parkı
  3. Uludağ Millî Parkı

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 171 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Doğal çevre ve yapay çevre arasındaki farkları yazınız.

Cevap: Doğal çevre kendiliğinden oluşmaktadır.Yapay çevre ise insanların tasarladıkları çevredir.

4. Doğal çevreyi korumaya yönelik davranışların verildiği kutucuklara “?” işareti koyunuz.

Cevap:

(?)a. Alışverişte bez torba kullanmak
(?)b. Tükenmiş pilleri çöpe atmak
()c. Okul bahçesine ağaç dikmek

Doğal çevreyi korumak için neler yapabileceğinizi düşününüz. Düşüncelerinizi bolancukların içine yazınız.

Cevap: Geri dönüşüme önem verilmeli,Plastik poşet yerine torbalar kullanılmalı,çöpler çöp kutularına atılmalı.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki metni, öğretmenin sorusunu ve öğrencilerin yorumlarını okuyunuz. Daha sonra soruları cevaplayınız.

1. Yukarıdaki düşüncelerden hangilerine katılıyorsunuz? Niçin?
Cevap: Serpil ve Kuzey’in düşüncelerini doğru buldum.Çünkü suya bırakılan atıklar yüzünden denizdeki çoğu canlı yaşamını yitirmektedir.

2. Sözü edilen olaydan yola çıkarak doğal çevrenin korunmasının neden önemli olduğunu açıklayınız.
Cevap: Doğal çevre hayvanlar ve bitkilerin yaşam alanıdır.Doğal ortama zarar vererek onların hayatlarını riske atmaktayız.Bu durumdan bizlerde etkileniyoruz.Bu yüzden bunu önleyecek davranışlarda bulunmalıyız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 173, 174, 175 Cevapları TUNA Yayıncılık 6. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 173 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen ifadeler doğru ise ifadelerin başındaki kutucuklara “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

Cevap:

(D)1. Yakın çevremizde sadece canlı varlıklar bulunur.
(Y)2. Su, canlı varlıklardandır.
(D)3. Üreme, canlıların ortak özelliklerindendir.
(Y)4. Tohumun çimlenmesi sonucu yetişkin bitki oluşur.
(D)5. Millî parklar, çok sayıda bitkinin ve hayvanın yaşam alanıdır.

Sincap canlı, paten ise cansızdır. Bu sınıflandırmanın neye göre yapıldığını açıklayan iki neden yazınız.

Cevap: üreyebilmek,büyümek

Aşağıdaki ifadeleri verilen kavramların uygun olanlarıyla tamamlayınız.

Cevap:

1. Bitkilerin ışığa yönelmesi hareket ettiğini kanıtlar.
2. Yapay çevreye örnek hayvanat bahçesi olarak verilebilir.
3. Yumurta ve tohum canlı varlıklardandır.
4. Doğal çevreyi korumaya yönelik davranışlara ağaçlandırma çalışmaları örnek olarak verilebilir.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 174 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen soruların doğru cevabını işaretleyiniz.

1. Ebru, sınıf panosuna 3 tane canlı varlığın görselini asacaktır.
Buna göre Ebru aşağıdakilerden hangisini sınıf panosuna asmış olamaz?

Cevap: A

2. Aslı: Taşı fırlatınca hareket ediyor. Bu nedenle taş canlı bir varlıktır.
Merve: Tohum boşaltım yapmadığı için cansız bir varlıktır.
Suat: Beslenme canlıların ortak özelliklerindendir.
Canlı ve cansız varlıklar ile ilgili hangi öğrencinin yorumu doğrudur?

Cevap: C

A) Aslı B) Merve C) Suat

3. I. Orman – Doğal çevre
II. Tarla – Yapay çevre
III. Oyun parkı – Doğal çevre
Yukarıdaki eşleştirmelerden hangileri doğrudur?

Cevap: A

A) I ve II B) II ve III C) I, II ve III

4. Ahmet, köpeği için ailesinden yapay çevre tasarlamasını istemiştir.
Buna göre aşağıdakilerden hangisi köpek için uygun bir yapay çevredir?

Cevap: B


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları TUNA Yayıncılık

5. • Doğal çevrenin oluşumu uzun zaman alır.
• Doğal çevrenin bir parçası olan millî parklarda çok sayıda canlı yaşar.
• Doğal çevre insanlar tarafından oluşturulur.
Doğal çevre ile ilgili verilen ifadelerden kaç tanesi doğrudur?

Cevap: B

A) 1 B) 2 C) 3

6. Doğal çevrenin korunması hakkında araştırma yapan bazı öğrencilerin bu konu hakkındaki çözüm önerileri aşağıda verilmiştir.

Mert: Ağaç dikmeliyiz. Ormanların sayısını artırmalıyız.

İrem:Çöpleri toplayıp çöp kutusuna atmalıyız. Çevremizi kirletmemeliyiz.

Tolga:Ormanlık alanlara fabrika kurmalıyız. Fabrika atıklarını sulara vermeliyiz.

Buna göre hangi öğrencilerin çözüm önerisi doğrudur?

Cevap: C

A) Mert ve Tolga B) Tolga ve İrem C) İrem ve Mert

7. Aslı hazırladığı posterinde canlıların özellikleri ile ilgili görseller kullanmıştır.
Buna göre hangisi Aslı’nın posterinde yer almaz?

Cevap: B

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 178, 179, 180, 181, 182 Cevapları TUNA Yayıncılık

7. ÜNİTE 1. BÖLÜM : ELEKTRİKLİ ARAÇ GEREÇLER:Elektrikli Araç Gereçleri Tanıyalım


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 178 Cevapları TUNA Yayıncılık

Yukarıdaki görselde elektrikle çalışan hangi araç gereçler vardır?

Cevap: Ütü, televizyon, saç kurutma makinesi, elektrik süpürgesi, bilgisayar


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 179 Cevapları TUNA Yayıncılık

Elektriğin günlük yaşamdaki önemini açıklayabilmek için “Günlük Yaşamdaki Elektrik” isimli etkinliği yapalım.

İzlenen Yol
1. Defterimize yandaki gibi bir tablo çizelim. Tabloya evimizde ya da okulumuzda
kullandığımız elektrikli araç gereçlerin isimlerini ve bunları hangi amaçlarla kullandığımızı yazalım.
2. Büyüklerimize elektriğin olmadığı dönemlerde günlük yaşamın nasıl olduğunu soralım. Onlardan bugün elektrikli araç gereçler ile yaptığımız
işlerin o yıllarda nasıl yapıldığını anlatmalarını isteyelim.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 179 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Elde ettiğimiz bilgilerden yararlanarak elektriğin günlük yaşamdaki önemini açıklayan bir paragraf yazalım.

Cevap: Elektrik bizim hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Kullandığımız her araç gereçler elektrik ile çalışmaktadır. Bu durumun değerini bilerek tasarruflu olarak kullanmalıyız.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 181 Cevapları TUNA Yayıncılık

Elektrikli araç gereçlere örnekler vererek bunları hangi amaçlarla kullandığımızı belirtelim.

Cevap:

Klima: Serinlemek ve ısınmak için kullanırız

Buzdolabı: Sebze ve meyveleri soğukta daha taze tutmak için kullanırız.

Çamaşır Makinesi: Çamaşırları kolay ve temiz yıkamak için kullanırız.

Bulaşık makinesi: Bulaşıkları yıkamak için kullanırız

Elektrik süpürgesi: Evleri temizlemek için kullanırız.

Saç kurutma makinesi: Saçlarımızı kurutmak için kullanırız

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 183-184 Cevapları TUNA Yayıncılık ELEKTRİKLİ ARAÇ GEREÇLER: DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları TUNA Yayıncılık

A- Aşağıda verilen ifadeler doğru ise “D”, yanlış ise “Y” okunu takip ederek doğru çıkışa ulaşınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 183 Cevapları TUNA Yayıncılık

B- Elektriğin olmadığı dönemlerde insanlar, aydınlanma ve ısınma amacıyla hangi araç gereçleri kullanıyordu? Çeşitli kaynaklardan araştırma yapıp edindiğiniz bilgileri yazınız.

Cevap: Elektrik olmadığı zamanlarda ateşi bildikleri için gaz lambaları veya meşale tarzı yanacak aydınlanacakları malzemeler kullanıyorlardı. ısınmak için ise soba kullanıyorlardı.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları TUNA Yayıncılık

1. Aydınlatma amacıyla kullanılan araç gereçler hangileridir?

Cevap: 4-6-8

2. Isınma amacıyla kullanılan araç gereçler hangileridir?

Cevap: 1-3

3. Ev araç gereci olarak kullanılanlar hangileridir?

Cevap: 2-5-7-9

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 185, 186, 187, 189, 190. Sayfa TUNA Yayıncılık 7. ÜNİTE 2. BÖLÜM : ELEKTRİK KAYNAKLARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 185 Cevapları TUNA Yayıncılık

Çocuk elektrik düğmesini niçin açıyor?

Cevap: Elektrik akımının sayesinde lambanın yanması için.

Televizyonun fişinin prize takılmasının sebebi nedir?

Cevap: Fişi prize takarak elektrik gücü ile televizyonu çalıştırmış oluruz.

Televizyon kumandasına neden pil takılır?

Cevap: Kumandanın içinde oluşan elektrik akımını sağlamak için


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları TUNA Yayıncılık

Elektrikli araç gereçleri kullanılan elektrik kaynağına göre sınıf landırmak için
“Kaynaklarına Göre Sınıflandıralım” isimli etkinliği yapalım.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları TUNA Yayıncılık

Tost makinesi, gece lambası, kol saati, tablet, bilgisayar ve otomobil farları hangi elektrik kaynakları ile çalışır?

Cevap:

Tost makinesi: Şehir elektriği ile çalışır

Gece lambası: Şehir elektriği ile çalışır

Kol saati: Pil ile çalışır

Bilgisayar: Şehir elektriği ile çalışır

Otomobil: Akü ile çalışır.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları TUNA Yayıncılık

Pil atıklarının zararlı etkilerini öğrenmek için “Piller ve Çevre” isimli etkinliği yapalım.

Araştıralım, Öğrenelim

Piller ve Çevre

Amaç: Pil atıklarının çevreye vereceği zararların farkına varmak, çevreyi korumak için öneriler geliştirmek

1. Pil atıklarının çevreye vereceği zararları araştıralım. Araştırma yapmak için bilimsel çocuk dergilerinden ve kitaplarından yararlanalım. Çevreyi korumak için çalışan sivil toplum kuruluşlarından biri olan Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfının (ÇEVKO) Genel Ağ adresini (www.cevkococuk.org) ziyaret edelim.

Cevap: Pillerin içinde kimyasal maddeler bulunmaktadır. Pilleri kullandıktan sonra çevreye attığımız zaman o doğada parçalanıp toprağa karışır ve oradaki canlılara zarar verir. Ayrıca bu kimyasal maddeler içme suyuna da karışarak insna sağlığını olumsuz ekiler.


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları TUNA Yayıncılık

Şimdi “İnceleyelim, Yorumlayalım” bölümündeki soruları cevaplayalım.

• Çocuklar tükenen pilleri neden atık pil kutusuna atıyorlar?

Cevap: Çünkü içinde kimyasal madde bulunduğu için ayrı kutuda toplanmaktadır.

• Tükenen piller diğer atıklarla beraber çöpe atılırsa ne olur?

Cevap: Canlıların bulunduğu ortama karışarak zarar verir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 191-192 Cevapları TUNA Yayıncılık 7. ÜNİTE 2. BÖLÜM DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları TUNA Yayıncılık

A. Aşağıdaki tabloda verilen elektrikli araç gereçleri çalıştırmak için hangi elektrik kaynağının kullanıldığını belirleyiniz. İlgili sütunu örnekteki gibi “?” ile işaretleyiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları TUNA Yayıncılık


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 192 Cevapları TUNA Yayıncılık

B-Aşağıda verilen görsellerdeki davranışların yanlış ya da doğru olduğunu nedeniyle birlikte görsellerin altlarına yazınız.

Cevap:

Birinci görselde ki çocuğun hareketi yanlıştır. Çünkü piller kimyasal maddelerden oluşmaktadır. Bu yüzden atık kutusuna atmamız gerekir.

İkinci resimdeki kız ise doğru bir harekette bulunmuştur. pilleri her zaman atık kutusuna atmamız gerekir.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 193, 194, 195, 196, 197, 198, 199. Sayfa TUNA Yayıncılık

7. ÜNİTE 3. BÖLÜM : ELEKTRİĞİN GÜVENLİ KULLANIMI, 3. BÖLÜM : DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları TUNA Yayıncılık

Elektrik çarpmasından korunmak için nelere dikkat etmeliyiz?

Cevap:

  • Islak elimiz ile prizlere dokunmamalıyız.
  • sıklıkla prizleri kontrol edip tamir ettirmeliyiz.
  • Evde topraklı priz kullanmalıyız.

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen görselleri inceleyiniz. Bu görsellerdeki yanlış davranışları belirleyiniz. Görsellerin altına doğru davranışın ne olması gerektiğini yazınız.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları TUNA Yayıncılık


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki ifadeleri anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları TUNA Yayıncılık

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 200, 201 Cevapları TUNA Yayıncılık 7. ÜNİTE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 200 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıdaki elektrikli araç gereçlerin hangi amaç için kullanıldığını belirleyerek uygun kutucuğu örnekteki gibi “?” ile işaretleyiniz.

Cevap:

3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 200 Cevapları TUNA Yayıncılık

Aşağıda verilen soruların doğru cevaplarını işaretleyiniz.

1. Görselleri verilen aşağıdaki araçlardan hangisi şehir elektriği ile çalışır?

Cevap: C

2. • Düşük elektrik enerjisi üreten enerji kaynağıdır.
• Saatlerde enerji kaynağı olarak kullanılır.
Yukarıda hangi elektrik enerjisi kaynağı hakkında bilgi verilmiştir?

Cevap: A

A) Pil B) Akü C) Batarya

3. Beren: Televizyon kumandasında pil elektrik kaynağı olarak kullanılır.
Mert: Piller aküden daha fazla elektrik enerjisi üretir.
Selin: Atık piller çevreye atılmamalıdır.
Pil ile ilgili olarak hangi öğrencinin ifadesi yanlıştır?

Cevap: B

A) Beren B) Mert C) Selin


3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 201 Cevapları TUNA Yayıncılık

4.Yukarıda verilen araçlarla bunları çalıştıran elektrik kaynaklarının eşleştirilmesi
hangisinde verilmiştir?

Cevap: B

5. Aşağıdakilerden hangisi elektrik çarpmasına karşı alınacak önlemlerdendir?

Cevap: C

A) Yıpranmış fişlerin kullanılması
B) Islak elle prize dokunmak
C) Bozulan elektrikli araç gereçlerin alanında uzman kişilerce tamir edilmesi

6. 1. Bataryalar birden fazla pilden oluşan elektrik kaynaklarıdır.
2. Kamyonlarda elektrik kaynağı olarak akü kullanılır.
3. Fırın aydınlatma amaçlı kullanılan bir araçtır.
Elif, yukarıdaki ifadelerin doğru (D) veya yanlış (Y) olma durumlarını yanlarındaki kutucuklara yazacaktır.
Buna göre Elif’in yaptığı doğru cevaplandırma hangisinde verilmiştir?

Cevap: B

Sonraki Ödev:  3. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 157-158. Cevapları MEB Yayınları
Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.