3. Ünite – Sağlıklı Hayat 3. Sınıf Hayat Bilgisi Ders Kitabı Cevapları 82-83 Sayfa MEB Yayınları
Pazar veya manavda satılan meyve ve sebzeleri mevsimlerine göre söyleyiniz?
Cevap: Yazın karpuz, çilek, erik yeni dünya gibi meyveler yetişir. Kışın ise domates, portokal, mandalina ve elma gibi meyveler yetişir.
Aşağıda verilen meyve ve sebzeleri boyayarak uygun sepet ile eşleştiriniz.
YAZ : Patlıcan, Nar, biber, çilek, kiraz, fasulye.
KIŞ : Limon, havuç, patlıcan,turp.
Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmenin sağlık açısından yararları nelerdir?
Cevap: Her gıda mevsiminde en güzel şekilde yetişir. Karpuzu yaz ayında yersek bize fayda sağlar. Portakalı da kışın yemek bizlere fayda sağlar.
Anne babamla pazara gidiyoruz bizim burada pazar cumartesi günleri kuruluyor genellikle aynı yerlerden alıyoruz artık pazarda çalışanlar da bizi tanıyor.
Sağlıklı büyümemiz için neler yememiz gerekir
Bol bol süt içmeli, demir vitamini olan yiyecekler yemeli ve hormonlu gıdaları tüketmemeliyiz. Bir bebeğin sağlıklı bir çocuk olması için anne sütü ile beslenmesi gerekir. Sağlıklı olmanın sırrı, yediklerimizin çeşitleri kadar miktarlarına da dikkat etmekten ve vücudumuz için gerekli olan besin öğelerini doğru tüketebilmekten geçiyor.
Besin öğelerini 6 ana grupta toplayabiliriz.
Karbonhidratlar: Ekmek, makarna, pirinç, tahıl ürünleri ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur. Karbonhidrat vücudumuz için iyi bir enerji kaynağıdır. Günlük alınan enerjinin %55-60’ınınkarbonhidratlardan sağlanması gerekir.Proteinler: Et, süt ve ürünleri ile yumurta ve kuru baklagillerde yüksek miktarda bulunur.
Hücrelerin gelişmesi, dokuların yenilenmesi için gereklidir. Günlük alınan enerjinin %10-12’sinin proteinlerden sağlanması gerekir.Yağlar: Et, süt, peynir, margarin, tereyağı ve kuruyemişlerde yüksek miktarda bulunur.
Günlük alınan enerjinin % 25-30’unun yağlardan sağlanması gerekir.Vitamin ve Mineraller: vücudumuzda gerçekleşen tüm işlemlerde anahtar rol oynar ve vücut fonksiyonlarının normal olarak sürdürülmesini sağlarlar. Vitaminler vücutta düzenleyici olarak çalışırken, mineraller de kemik ve diş sağlığında çok önemli bir role sahiptir.
Su: Su, yaşamak için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir. Yetişkin insan vücudunun yaklaşık %59’u sudur. Su, vücutta besinlerin sindirimi, emilimi ve hücrelere taşınmasında ve vücut ısısının denetiminde önemli rol oynar. Bunun için günlük 2 litre su içilmelidir
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.