4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 62-63-64-65-66-67-68. Sayfa Anka Yayınları
İçindekiler
Ömer ve arkadaşları bahçede futbol oynuyordu. Ömer, duran topa vurarak onu hareket ettirdi. Arkadaşına pas vermek için ilerleyen topa tekrar vurarak onu hızlandırdı. Bu sırada araya giren Tarık, ayağıyla topa vurdu ve topun yönünü değiştirdi. Top hızla bahçenin kenarındaki tellere takıldı ve patladı. Top artık yuvarlak değildi. Ömer, “Topa uygulanan kuvvetler topu nasıl etkiledi?” diye düşündü.
✔ Ömer’in düşündüğü soruyu biz yanıtlayalım.
Cevap: Duran topa yavaş şekilde vururak itme kuvveti uygulayarak hareket etmesini sağladı. Tarık ayağıyla ileri itme kuvveti uygulayarak topu hızlı şekilde gitmesini ve yön değiştirmesini sağladı. Top tele takılıp durmuş ve telin topa uyguladığı kuvvet ile topun şekli değişmiştir.
Arabaya hangi kuvvetleri uyguladık? Bu kuvvetler arabanın hareketini nasıl etkiledi? Arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: İlk olarak itme kuvveti uyguladık ve hareket ettirdik sonra biraz daha ittikten sonra araba hızlandı, yan kısmından itme kuvveti uyguladığımızda araba yavaşladı ve yön değiştirdi. Ön kısmından hafifçe kuvvet uyguladığımızda yavaşladı ve tamamen kuvvet uyguladığımızda araba durdu.
Lastik, kâğıt, sünger ve kumaşa uyguladığımız kuvvetler bu cisimlerin şekillerinde nasıl bir değişime neden oldu?
Cevap: Şekillerinde bir değişiklik olmadı.
Uygulanan kuvvet ortadan kalktığında cisimler eski hâllerine geri döndü mü?Neden? Arkadaşlarımızla tartışalım.
Cevap: Lastik ve sünger esneyip eski hallerine geri döndüler,kumaş ve kağıtta her hangi bir değişim olmadı.
1) Aşağıda verilen kavramları kullanarak kavram haritasındaki boşlukları verilen ipuçlarından yararlanarak uygun şekilde dolduralım.
Cevap:
2) Kuvvetin esnek ve esnek olmayan cisimlere etkileri nasıldır? Açıklayarak yazalım.
Cevap: Kuvvet esnek cisimlerde fazla bir kuvvet uygulanmadığı sürece aynı haline tekrardan geri döner. Esnek olmayan cisimler ise fazla kuvvet uygulandığında kırılır veya şekli değişir.
Kullandığımız çoğu madde kırılgan ve kırılgan olmayan şekilde yapılmıştır. Kırılgan olmayan maddeler esnek ve sert olan maddelerdir. Kırılgan olan maddeler ise hasar görüyorsa kırılgan madde olarak tanımlanır. Yere düşen plastik top kırılmaz çünkü kırılgan bir maddeden yapılmamıştır. Yere düşen vazo kırılır çünkü vazo kırılgan bir maddeden yapılmıştır.
Tabi ki yere düşünce vazo kırılır. Çünkü vazo esnek değildir ve kırılgandır. Top ise zıplar kırılmaz.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.