4. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 84-85-86-87-89. Sayfa Anka Yayınları
İçindekiler
Soru: Ahmet dışarıda yağmur yağdığını görünce çok sevindi. Hemen yağmurluğunu giyip dışarı çıktı. Bir süre oynadıktan sonra eve döndü ve yağmurluğunu çıkardı. Tişörtü hiç ıslanmamıştı. Daha sonra ellerini yıkadı ve bir havluyla kuruladı. Bu sırada Ahmet’in aklına bir soru takıldı. “Acaba şemsiye ve havlu nasıl maddelerden üretilmiştir? Şemsiye malzemesinden havlu, havlu malzemesinden şemsiye üretilseydi ne olurdu?” Ahmet’in sorusunu biz yanıtlayalım
Cevap: Havlu maddesinden şemsiye üretimi gerçekleştirilmiş olsaydı yağmur yağdığı zaman ıslanır kullanamazdık. Havlularımız ise şemsiyenin üretildiği maddelerden olsaydı kurulanmamız pek mümkün olmazdı.
Acaba maddeyi niteleyen temel özellikler nelerdir? Beş duyu organımızı kullanarak maddeyi niteleyen temel özellikleri nasıl belirleriz?
Cevap: Maddeyi niteleyen temel özellikler; sertlik-yumuşaklık, esneklik, kırılganlık, Pürüzlülük ve Pürüzsüzlük, renk, koku, tat olarak söyleyebiliriz.
Hangi maddeler suda yüzdü, hangileri suya battı?
Cevap: Suda yüzen maddeler; oyuncak, tahta parçası, strafor köpüğü, ağzı kapalı pet şişe. Suda batan maddeler ise; metal para, silgi ve cam bilyedir.
Tahminlerimizle gözlem sonuçlarımız birbiriyle uyumlu mu? Arkadaşlarımızla tartışalım
Cevap: Tahminlerim ve gözlem sonuçlarım birbirine uyumludur.
Masaya su döküldüğünde ıslanan yeri silmek için pamuklu veya naylon bezden hangisini tercih ederiz? İçine içecek koyduğumuz sürahi neden pamuklu kumaştan değil de camdan veya plastikten üretilmiştir?
Cevap: Pamuğu tercih ederim çünkü suyu emen bir maddedir. Sürahinin de cam olmasının nedeni suyu tutması gerektiği içindir.
Hangi maddeler suyu emdi, hangileri emmedi?
Cevap: Kağıt, peçete ve sünger suyu emdi. Kaşık ve bilye emmemiştir.
Çevremizde suyu emen ve emmeyen başka hangi maddeler vardır? Arkadaşlarımızla tartışalım
Cevap: Suyu emen maddeler havlu, toprak gibi maddelerdir. Emmeyen maddeler ise; cam, demir gibi maddelerdir.
1) Aşağıdaki eşyaların üretiminde maddeyi niteleyen hangi özellikler kullanılmalıdır?
Cevap:
Yağmurluk = Suyu emmemelidir.
Kağıt Havlu = Suyu emer
Buzdolabı Magneti = Mıknatısla çekmesi gerekir.
Bornoz = Suyu emer
2) Çevremizdeki maddelerden suda yüzenlerin isimlerini suyun üzerindeki baloncuklara, suya batan cisimlerin isimlerini ise suyun altındaki baloncuklara yazalım
Cevap
Koku ve tat almak birbirleri ile bağlantılı olan duyulardır. Koku alamadığımız zaman tatta alamayız. Yediğimiz yiyeceğin kokusunu alamadığımız zaman o yemeğin tadını da algılayamayız. Bu da birbirleri ile ilişkili olduklarını gösterir.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.