Anasayfa Kitap Cevapları
29 Nisan 2022, 15:44 - Zülal Güneş Yazdı

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98-101-102-103-104. Cevapları Özgün Yayınları

Büyük Gün Metni Cevapları

4. Tema: Kişisel Gelişim: 4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 98, 99, 100, 101, 102, 103, 104. Sayfa Özgün Yayınları


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 98. Cevapları Özgün Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Bir araç kullanarak uçmayı başaran insanlarla ilgili araştırma sonuçlarınızı sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

  • Uçağı ilk icat eden kardeşler Orville ve Wilbur Wright kardeşlerdir. ilk uçan planörleri yapmışlardır
  • 1638 yılı Hezarfen Ahmet Çelebi kuşlardan esinlenip tasarladığı kanatla Boğaziçi üzerinde uçmuştur.

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101. Cevapları Özgün Yayınları

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını önce tahmin ediniz. Daha sonra bu kelimelerin ve kelime gruplarının anlamını sözlükten bularak yazınız.
Cevap:

Laf yetiştirmek
Tahminim: Konuşmada devamlı söz söylemek
Sözlük Anlamı: Birine karşı olumsuz söz söylemek

Yoldaş
Tahminim: Aynı yolda olan kişiler
Sözlük Anlamı: Yol arkadaşı

Kubbe
Tahminim: Binanın tepesinde olan kapanan alan
Sözlük Anlamı: Binayı kapatan yapı örtüsü

Mahcup etmek
Tahminim: Utandırmak
Sözlük Anlamı: Utandırmak


2. ETKİNLİK

a. Metinle ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Hezarfen Ahmet Çelebi uçmak için nereden atlamış?
Cevap: Kuleden atlamıştır.

Sonraki Ödev:  4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 190-191-192-193. Cevapları MEB Yayınları

2. Hezarfen Ahmet Çelebi uçarken neye benzetilmiş?
Cevap: Gövdesini iri bir kuşa benzetmişlerdir.


3. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin uçması o dönemde nasıl karşılanmış?
Cevap:   Şaşkınlıkla karşılamışlardır.


b. Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kanat takarak yaşadığı uçma deneyimi hakkında ne düşünüyorsunuz? Aşağıya yazınız.
Cevap: Bilim insanların hayatında hep olacaktır. İmkansız olarak düşünmemeli ve icat, yenilikler yapılmalıdır. Hata olsa da pes etmeden doğruyu bulmamız gerekir.


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102. Cevapları Özgün Yayınları

3. ETKİNLİK

Aşağıya metinle ilgili üç soru ve bu soruların cevaplarını yazınız.

1- Hezarfen uçmadan önce nasıl dua etmiş?
Cevap: “Allah’ım! Sana sığındım. Mahcup etme beni.” diyerek dua etmiştir.

2- Halk Hezarfen için nasıl bir cambaz demiş?
Cevap: Becerikli bir cambaz demişlerdir.

3- Hezarfen’i halktan başka kimler de izliyormuş?
Cevap:   Kuşlar, martılar, leylekler ve karabataklar izliyormuş.


4. ETKİNLİK

Aşağıya, metnin içeriğine uygun farklı bir başlık yazınız.
Cevap: İri Gövdeli Kuş


5. ETKİNLİK

Sizce Hezarfen Ahmet Çelebi’yi böyle büyük bir başarıya götüren ne gibi kişilik özellikleri vardı? Örnekteki gibi yazınız.
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102. Cevapları


4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 103. Cevapları Özgün Yayınları

6. ETKİNLİK

Aşağıya, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin kişisel başarısını değerlendiren bir paragraf yazınız. Yazdıklarınızı dil bilgisi ve anlatım yönünden kontrol etmeyi unutmayınız.
Cevap:   Hezarfen Ahmet Çelebi o dönem insanların dediği gibi cambaz değil, meraklı araştırmayı seven bir bilim insanıdır. Yaptığı bu deney ile büyük bir başarı gerçekleştirmiş ve aynı zamanda bugünkü teknolojiye katkısı olan biridir.


7. ETKİNLİK

Hezarfen Ahmet Çelebi’nin büyük başarısından sonra dönemin padişahı Sultan Murat onu huzuruna çağırır. Hezarfen Ahmet Çelebi ile Sultan Murat sizce neler konuşmuş olabilirler? Aşağıya yazınız.
Cevap:

Sultan Murat: Söyle bakalım Hezarfen yaptığın bu işi nasıl düşündün?
Hezarfen: Sultanım, kuşların özgürlüğünü düşünerek bende bunun nasıl yapabileceğimi düşünerek bunu gerçekleştirdim.
Sultan Murat: Nasıl  başardın bunu?
Hezarfen: Bıkmadan çok çalışarak çok emek vererek başardım.
Sultan Murat: Bunu yapmadan önce nasıl emek verdin?
Hezarfen: Gözlem yaparak, kuşların nasıl uçtuğunu kanatlarının nasıl olduğunu çözdüm bende buna uygun kanat yaptım.
Sultan Murat: Uçmak seni nasıl hissettirdi peki?
Hezarfen: Kendimi özgür, huzurlu hissettim.
Sultan Murat: Peki sen benden ne dilersin?
Hezarfen: Çalışmalarıma destek olmanızı isterim Sultanım. Bu sayede daha ileriye gitmeyi hedefliyorum.

Sonraki Ödev:  4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 228-229. Cevapları MEB Yayınları

4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104. Cevapları Özgün Yayınları

8. ETKİNLİK

Metinde geçen kelimeleri düşünerek aşağıdaki kelime duvarını doldurunuz.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104. Cevapları


9. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki metinde yer alan kutucukların içine uygun noktalama işaretlerini yazınız.
Cevap:
4. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104. Cevapları Özgün Yayınları


b. Yukarıda kullandığınız noktalama işaretlerinin adlarını söyleyip neden bu noktalama işaretlerini kullandığınızı açıklayınız.
Cevap: Kesme işareti, Virgül, nokta, kısa çizgi, tırnak işareti, ünlem ve soru işareti kullanılmıştır. Soru cümlelerinin sonuna soru işareti koyarız. Cümle bitiminde nokta cümle arasında sıralı kelimeler olursa bunların arasına virgül koyarız. Alıntı yapıldığı zaman tırnak işaretini kullanırız. Ünlem işaretini üzüntü, şaşırma gibi duyguları belirttiğimiz zaman kullanırız.


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

“Altın Yumurtlayan Tavuk” masalını dergilerden, kitaplardan ve internetten araştırıp okuyunuz.
Cevap:

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.