Anasayfa
Ara Bul
13 Ekim 2021, 16:21

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 33-34-35-36-37. Cevapları SDR Dikey Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 33-34-35-36-37. Sayfa SDR Dikey Yayınları 1. Ünite Ölçme ve Değerlendirme Çalışmaları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları SDR Dikey Yayınları

Soru: A. Aşağıdaki cümleleri okuyarak doğru olanların başına “D” yanlış olanların başına “Y” yazınız

Cevap:

1. (D) Güneş, Dünya ve Ay’dan daha büyüktür.
2. (Y) Güneş, kendi ekseni etrafında dönme hareketi yapmaz.
3. (Y) Ay yüzeyi, toprak yerine Ay taşları ile kaplıdır, Ay yüzeyinde toprak bulunmaz.
4. (D) Ay, dolunay evresinde iken Dünya’dan görülen bütün yüzeyi, Güneş tarafından aydınlatılır.
5. (D) Ay; kendi etrafında dönme, Dünya’nın ve Güneş’in etrafında ise dolanma hareketi yapar.
6. (Y) Ay’ın evrelerinin oluşmasının sebebi kendi etrafında dönmesidir.
7. (D) Her zaman, Ay’ın aynı yüzeyini görürüz.
8. (D) Dünya kendi ekseni etrafında batıdan doğuya doğru döner.
9. (D) Güneş, katmanlı bir yapıya sahiptir.
10. (Y) Ay’ın hilal evresinden sonra meydana gelen ilk ana evre, dolunaydır


Soru: B. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere, verilen sözcüklerden uygun olanı yazınız. (Aynı sözcük birden fazla yerde kullanılabilir.)

Cevap:

1. Güneş, büyüklük olarak Dünya’dan daha büyüktür.
2. Güneş kendi ekseni etrafında dönerken etrafına ışık yayar.
3. Ay, büyüklük olarak Dünya’dan daha küçüktür.
4. Sırasıyla Dünya, Ay ve Güneş aynı doğrultu üzerinde sıralandığında Ay, Dünya’dan
yeni ay evresinde görülür.
5. Dünya’dan baktığımızda kendimize göre Ay’ın sağ yarısının görüldüğü evre ilk dördün evresidir.
6. Ay’ın evrelerinin oluşmasının sebebi Ay’ın Dünya etrafında dolanmasıdır.
7. Ay, kendi ekseni etrafındaki bir turunu 27 gün de/da tamamlar.
8. Dünya’dan Ay’a baktığımızda her zaman Ay’ın aynı yüzünü gözlemleriz.
9. Ay’ın ara evrelerinin isimleri şişkin ay ve hilaldir.
10. Gece ve gündüzün oluşmasının nedeni, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesidir.


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları SDR Dikey Yayınları

C. Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz
Soru
: 1. Mehmet Dünya, Güneş ve Ay’ın bir modelini oluşturmak istiyor. Dünya modeli için portakal kullandığına göre Güneş ve Ay için hangi meyveleri kullanmalıdır?

Cevap: C

A) Güneş-Erik Ay-Şeftali
B) Güneş-Karpuz Ay-Bal kabağı
C) Güneş-Kavun Ay-ceviz
D) Güneş-Ceviz Ay-Fındık


Soru: 2. Güneş ve Ay’ın Dünya’dan hemen hemen aynı büyüklükte görünmesinin sebebi nedir?

Cevap: B

A) Gerçekte de aynı büyüklükte olmaları
B) Ay’ın Dünya’ya daha yakın olması
C) Güneş’in ışık kaynağı olması
D) Ay’ın Dünya etrafında dolanması


Soru: 3. Fen bilimleri öğretmeni tahtadaki şekli kullanarak ders anlatmaktadır. Öğretmen, tahtaya çizdiği bu şekille öğrencilere hangi konuyu anlatıyor olabilir?

Cevap: B

A) Gece gündüzün oluşumunu
B) Ay’ın hareketlerini
C) Güneş’in hareketlerini
D) Dünya’nın hareketlerini


Soru: 4. Dünya’dan Ay’ı gözlemleyen bir öğrenci, Ay’ı aşağıdaki gibi görmektedir.
Sizce öğrenci görseldeki Ay’ı, evrelerin kaçıncı haftasında gözlemlemektedir?

Cevap: C

A) Ay’ın 3. haftası B) Ay’ın 4. haftası C) Ay’ın ilk haftası D) Ay’ın 2. haftası


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları SDR Dikey Yayınları

Soru: 5. Ay’ın her gün farklı şekilde görülmesinin sebebi nedir?

Cevap: D

A) Dünya’nın Güneş etrafında dolanması
B) Ay’ın her zaman, aynı yüzünün Dünya’ya dönük olması
C) Ay’ın kendi etrafında dönmesi
D) Ay’ın Dünya etrafında dolanması


Soru: 6. Ay, Dünya etrafında dolanmasaydı, her zaman şekildeki konumda olduğu gibi sabit bir noktada Dünya ile birlikte Güneş’in etrafında dolansaydı, aşağıdakilerden hangisi gerçekleşirdi?

Cevap: D

A) Ay’ı 30 gün boyunca hiç göremezdik.
B) Ay’ı her zaman dolunay olarak görürdük.
C) Ay’ı 15 gün dolunay, 15 gün yeni ay olarak görürdük.
D) Ay’ı her zaman ilk dördün evresinde görürdük


Soru: 7. Astronotlar, tarihte ilk kez uzayda yetiştirilen bir bitkinin tadına baktı. Uluslararası Uzay İstasyonu’nda görevli astronotlar, yer çekiminin çok az ve radyasyonun çok fazla olduğu, LED ışıkla aydınlatılan ortamda yaklaşık iki
ayda üretilen marulların oldukça lezzetli olduğunu belirtti. Yapılan bu keşif sayesinde Ay’da yaşayabilmek için gerekli besin üretimine dair önemli bir adım atılmış oldu.
Metinde yer alan bilgilere göre, uzayda bitki yetiştirilmesi ile ilgili aşağıdaki yorumlardan hangisi doğrudur?

Cevap: D

A) Ay’da, Dünya’ya göre daha uzun sürede marul yetişir.
B) Radyasyonun fazla olduğu uzay ortamında bitki yetişmez.
C) Güneş ışığı olmadan bitki yetiştirmek imkânsızdır.
D) Yer çekiminin çok az olduğu yerlerde marul yetiştirilebilir


Soru: 8. Ay’da canlıların yaşayamamasının nedenleri arasında;
I. Ay’da havanın olmaması
II. Ay’ın yer çekiminin olması
III. Ay yüzeyinin bazı zamanlar çok sıcak olması özelliklerinden hangileri olabilir?

Cevap: A

A) I ve III B) I ve II C) II ve III D) I, II ve III


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları SDR Dikey Yayınları

Soru: 9. Güneş, Dünya ve Ay’ın konumları şekildeki gibidir. Güneş’in, Dünya’nın ve Ay’ın dönüş yönleri hangi şıkta doğru belirtilmiştir?

Cevap: A


Soru: 10. Ay takvimine göre ayın 14’ünde Ay, aşağıdaki evrelerden hangisinde bulunur?

Cevap: C

A) Yeni ay B) İlk dördün
C) Dolunay D) Son dördün


Soru: 11. Bülent, evlerinin camından Ay’ı 15 gün boyunca gözlemlemiştir. Gözlemlediği Ay’ı bazı günler kağıtlara çizmiştir. Bülent’in çizdiği kâğıtlar aşağıdaki gibidir. Bülent kâğıtları karıştırdığı için Ay’ın evrelerinin oluşum sırasını da karıştırmıştır. Bülent görselleri doğru bir şekilde sıraladığında sizce üçüncü sıradaki görsel hangisi olur?

Cevap: C


Soru: 12. . Özge, Ay’ın ana ve ara evrelerini aşağıdaki gibi sınıflandırmıştır. Ancak sınıflandırmada hata yapmıştır. Aşağıdaki değişikliklerden hangisi yapılırsa sınıflandırma doğru olur?

Cevap: B

A) Başlıkları yer değiştirmek
B) Hilal ile son dördünün yerini değiştirmek
C) Şişkin ay ile ilk dördünün yerini değiştirmek
D) Hilal ve ilk dördünü ara evrelere almak

Eğlenerek Öğrenelim

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları SDR Dikey Yayınları

Soru: 1 No.lu cümleden başlayarak cümleleri okuyunuz. Cümle doğru ise mavi, yanlış ise kırmızı oku takip ederek ulaştığınız çıkışı aşağıdaki noktalı yere yazınız. Aynı işlemi, 3 No.lu cümleden başlayarak tekrarlayınız

Cevap:

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları SDR Dikey Yayınları

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.