Anasayfa Kitap Cevapları
17 Aralık 2021, 19:48 - Sena Yazdı

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 76-77-78-79-80-81. Cevapları SDR Dikey Yayınları

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 76-77-78-79-80-81. Sayfa SDR Dikey Yayınları Maddenin Hal Değişimi

Sonuçları Değerlendirelim

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 77 Cevapları SDR Dikey Yayınları

1. Beherglastaki buzun erimesini sağlayan nedir? Aynı şekilde, elimizdeki buzun erimesini sağlayan sebep nedir?
Cevap: Beherglastaki buzun erimesini sağlayan ocağın verdiği ısıdır. Elimizdeki buzun erimesini ise vücut ısımız sağlar.


2. Beherglastaki suyun buharlaşmasını sağlayan nedir? Aynı şekilde, elimize döktüğümüz kolonyanın buharlaşmasının sebebi nedir?
Cevap: Beherglastaki su ısı aldığı için buharlaşır. Elimize döktüğümüz kolonya uçucu bir madde olduğundan elimizin ısısıyla buharlaşır.


3. Erime ve buharlaşma olaylarında elimizde ne hissettik? Bu hissin oluşmasının sebebi nedir?
Cevap: Erime ve yoğunlaşma sırasında elimde soğuma hissettim. Bunun sebebi buzun eriyip daha sonra buharlaşması sırasında oluşan sıcaklık farkıdır.


4. Su kaç ° C’ ta kaynamaya başladı?
Cevap:  Su 100 ° C’de kaynar.

5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları SDR Dikey Yayınları

Sonuçları Değerlendirelim

1. 1. deneyde mumun donması sonucunda suyun sıcaklığı değişti mi? Nasıl?
Cevap: Suyun sıcaklığı değişmiştir. Sıcak olan mum suya konulduğunda ısı alışverişi olur ve su ısınır.


2. 1. deneyde mumun donmasını sağlayan etken nedir?
Cevap: Su mumdan daha düşük sıcaklıkta olduğundan dolayı mum donar.


3. 2. deneyde saat camında ve mum parçalarında ne gibi değişimler gözlemlediniz? Bu değişimlerin sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap:  Saat camının üstündeki mumların erimesi, camın diğer tarafındaki buharların sayesinde ısı alarak eridiğini gösterir. Saat camı ise suyun buharlaşarak cam üzerinde yoğunlaştığını gösterir.


5. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları SDR Dikey Yayınları

1. Yukarıda verilen deney malzemelerini kullanarak bir maddenin ısı etkisi sonucu erimesini deneyle göstermek istersek kaç farklı deney yapabiliriz?
Cevap: Buz, mum, şeker ve kibriti kullanarak iki farklı deney yapabiliriz.


2. Yukarıda verilen deney malzemelerini kullanarak bir maddenin ısı etkisi sonucu buharlaşmasını deneyle göstermek istersek kaç farklı deney yapabiliriz?
Cevap: Su, buz, etil alkol, mum, ispirto ocağı kullanarak üç farklı deney yaparız.


3. Günlük yaşamda gözlemlediğiniz erime ve buharlaşma olaylarına örnekler veriniz.
Cevap: Havanın ısınmasıyla eriyen karlar, yıkanan bulaşıklardaki suyun kuruması, duştan sonra kuruyan saçımız.. vb.


4. Günlük yaşamda gözlemlediğiniz donma, yoğuşma, süblimleşme ve kırağılaşma olaylarına örnekler veriniz.
Cevap: Buzluğa koyduğumuz suyun donması donmaya, araba camının buğulanması, banyodaki aynanın buharlaşması yoğuşmaya, buzluğun kapağını açtığımızda buharın çıkması, nefesimizi verirken çıkan buhar süblimleşmeye, dolu yağması da kırağılaşmaya örnektir.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.