Anasayfa Kitap Cevapları
4 Nisan 2022, 16:11 - Zülal Güneş Yazdı

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 244-245-248. Cevapları Koza Yayınları

Aynı Alana Sahip Fraklı Dikdörtgenler Cevapları

5. ÜNİTE 5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 244-245-248. Sayfa Koza Yayınları


5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa  244 Cevapları Koza Yayınları

Ayça, geometri tahtasında alanı 12 birim kare olan dikdörtgenler oluşturdu. Siz de geometri tahtasında alanı 12 birim kare olan farklı bir dikdörtgeni nasıl oluşturabileceğinizi söyleyiniz.
Cevap:  Kenar uzunluklarını değiştirerek farklı dikdörtgenler oluşturabiliriz.


Etkinlik

Kareli kâğıdınızda dikdörtgen oluşturacak şekilde 36 birim kareyi boyayınız.
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa  244 Cevapları Koza Yayınları

Kareli kâğıdınızın karelerinden yararlanarak alanı 36 birim kare olan farklı dikdörtgenler oluşturunuz. Oluşturduğunuz alanları boyayınız.
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa  244 Cevapları Koza Yayınları

Alanı 36 birim kare olan kaç tane farklı dikdörtgen çizilebileceğini söyleyiniz.
Cevap:

1 – 36
2 – 18
3 – 12
4 – 9


5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa  245 Cevapları Koza Yayınları

Şimdi Uygulayalım

1. Yandaki dikdörtgen ile aynı alana sahip iki tane farklı dikdörtgen oluşturunuz.
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa  245 Cevapları Koza Yayınları

2. Alanı 48 cm² olan farklı dikdörtgenlerin kısa ve uzun kenar uzunluklarını belirleyiniz.
Cevap:

1 – 48
2 – 24
3 – 16
4 – 12
6 – 8

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 150-152-153-154. Cevapları Koza Yayınları

3. Yandaki geometri tahtasında aynı alana sahip olan dikdörtgenleri gösteriniz.
Cevap:

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa  245 Cevapları Koza Yayınları


5. Sınıf Matematik Problem Çözme Cevapları

5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa  248 Cevapları Koza Yayınları

1. Kare şeklindeki masanın bir kenar uzunluğu 4 m ise bu masanın yüzeyi kaç metrekaredir?
Cevap: 4 . 4 = 16 m²

2. Dikdörtgen biçimindeki bir bahçenin boyu 72 m, eni 48 m’dir. Bu bahçenin alanı kaç metrekaredir?
Cevap:  48 . 72 = 3456 m²

3. Dikdörtgen şeklindeki bir tablonun kısa kenarı 25 cm, uzun kenarı 55 cm ise bu tablonun alanı kaç santimetrekaredir?
Cevap: 25 . 55 = 1375 cm²

4. Dikdörtgen biçimindeki bir top kumaşın eni 80 cm’dir. Kumaşın boyu, eninin 6 katından 20 cm daha uzundur. Bir top kumaşın alanı kaç santimetrekaredir?
Cevap:

Eni→ 80 cm
Boyu→ 6.80 + 20= 500 cm
500 . 80 = 40,000 cm²

5. Alanı 1200 m² olan dikdörtgen biçimindeki bir tarlanın eni 30 m’dir. Bu tarlanın boyu kaç metredir?
Cevap: 1200 ÷ 30 = 40 m’dir.

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 87-89. Cevapları MEB Yayınları

6. Yandaki şekilde kenarlar dik olarak kesişmektedir. Bu şeklin alanını, verilen kenar uzunluklarından yararlanarak hesaplayınız.
Cevap:

Tüm alan: 7 . 15 = 105 cm.
105 – (9+9) = 105 – 18 = 87 cm²

7. Dikdörtgen biçimindeki bir el işi kâğ›dının eni 8 cm, boyu 12 cm’dir. Bu el işi kâğıdının kısa kenarı 2 cm kısaltılırsa alanında nasıl bir değişiklik olur?
Cevap:

8 . 12 = 96 cm²
Kısa kenar -2 kısaltılırsa;
6 . 12 = 72 cm²
96 – 72 = 24 cm eksilir.

8. Yandaki şekillerden ABCD dörtgeni kare, PRST dörtgeni ise dikdörtgendir. Verilenlerden yararlanarak mavi boyalı bölgenin alanını hesaplayınız.
Cevap:

Alan (PRST)= 9 . 19 = 171 m²
Alan (ABCD)= 9 m²
171 – 9 = 162 m²

9. Yanda bir oda ile bu odada bulunan eşyaların en ve boy uzunlukları verilmiştir. Bu odada masa, dolap ve koltuğun kapladığı alandan geriye kalan alan kaç metrekaredir?
Cevap:

Tüm alan→ 5 . 4 = 20 m²
Masa→ 1 . 2 = 2 m²
Dolap→ 1 . 1 = 1 m²
Koltuk→ 3 . 1 = 3 m²
3 + 2 + 1 = 6 m²
20 – 6 = 14 m²

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.