2. ÜNİTE: TARİHİ VE KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 49-50-51-52-53. Sayfa E-Kare Yayınları
Ülkemizde hangi il, hangi yemek veya yiyeceklerle anılıyor?
Cevap: Kayseri’nin mantısı, Amasya’nın elması, Hatay’ın künefesi, Urfa’nın kebabı, Gaziantep’in Antep Fıstığı gibi örnekler verebiliriz.
İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?
Cevap: İllerde yemek kültüründe farklılık olmasının sebebi coğrafi koşulların farklılık göstermesi, geçmişten kalan kültürel değerler gibi örnekler verebiliriz.
Yaşadığınız yerde tablodaki kültürel özelliklerin aynısı veya benzeri uygulanıyorsa ” ” işareti koyunuz. Eğer belirtilen konuyla ilgili farklı uygulamalar varsa tabloya ekleyiniz
Cevap:
Ülkemizin çeşitli yerlerinde bazı müzik aletlerinin diğer müzik aletlerine göre daha yaygın bir şekilde kullanılıyor olmasının sebepleri neler olabilir?
Cevap: Müzik aletleri ve müzik tarzları kültürden kültüre değişiklik göstermektedir. Kültürümüzde bulunan bu müzik aletleri geçmişten günümüze kadar gelmiş ve hala kullanılmaya devam etmektedir.
Çocuklarla ilgili sözleri okuyarak ilgili sütunları doldurunuz. Tablonun alt kısmına yeni bir söz ekleyebilirsiniz.
Cevap:
Birçok oyunun ülkemizin farklı yerlerinde benzer şekillerde oynanmasının sebepleri neler olabilir? Bu oyunların yaşatılmasının kültürel mirasa duyarlı olmakla ilgisini açıklayınız
Cevap: Bu oyunlar kalıplaşmış oyunlardır. Geçmişten günümüze gelen ve herkes için aynı olan oyunlardır.
Halk oyunları ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız
Halk oyunlarında her yörenin kendi özelliklerini yansıtan figürler olmakla birlikte diğer yörelerin özelliklerini yansıtan figürler de vardır. Sizce bunda en büyük etken nedir?
Cevap: Ülkede olan kültürel etkileşimden kaynaklı olabilir.
Yaşadığınız yerde oynanan halk oyunları ile yukarıda anlatılan halk oyunları arasındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Cevap: Yaşadığım bölgeyle anlatılan halk oyunları arasında dans hareketleri, giyim tarzları ve çalınan müzikler gibi farklılıklar bulunuyor.
Oyunların ve kıyafetlerin yaşanan yerin kültürel özelliklerini yansıttığını düşünüyor musunuz? Neden?
Cevap: Evet düşünüyorum. geçmişte yaşayanların kullandıkları kıyafetler ve onların oyunları olduğu için günümüzde de halk oyunları oynanırken yöresel kıyafetlerin de giyilmesi o dönemi yansıtmaktadır.
Ülkemizin çeşitli yerlerinde askere gidenler için yapılan törenlerle ilgili bilgileri okuyunuz. Yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenleriyle (Görsel: 2.38) benzerlik ve farklılıklarını belirtiniz. Boş bırakılan yere, yaşadığınız yerdeki asker uğurlama törenlerinde yapılanları yazınız.
Cevap: Askeri uğurlama törenlerinde ilk olarak asker evine bayrak asılıyor, eğlence düzenleniyor. Davul zurna çalınıyor, halaylar çekiliyor ve en son askere gidecek genç için kına yakılıyor.
Sizce, ülkemizdeki kültürel çeşitlilik toplumumuzu hangi yönlerden etkiliyor? Tartışınız.
Cevap: Kültürel çeşitlilik toplum manevi yönden etkilemektedir. Toplumsal birliktelik doğarak dayanışma sağlanıyor.
Ben sayfaya başka bir şey yazdım onu sizlerle paylaşacağım. geçmişte bilgisayar ve video oyunları yaygın değildi günümüzde çok yaygın hatta bu yüzden insanlar bir birlerinin yüzlerini göremiyorlar.
bu site çok güzel güvenli ben soruları bilmiyodum araştırdım burdan buldum ve çok iyi
Sevdim güzel omuş
Çok güzel olmuş Cevaplar için sağ ol
Yardımlarınız için teşekkürler ben çok memnun kaldım
Çok güzel olmuş 🇹🇷🇹🇷🥇🥇👑👑
Çok beyendim ve ödev sıkıntısından kurtuldum
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.