3. ÜNİTE: ÇEVREMİZİ TANIYALIM 5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları 74-75-76-77. Sayfa E-Kare Yayınları
Haritada (Harita: 3.3) bir şehir belirleyiniz. Bu şehirde verilen hava sıcaklıklarına göre hangi kıyafetlerinizi giyeceğinizi nedenleriyle açıklayınız.
Cevap: Erzurum’a göre giyinecek olursak soğuk olduğu için kazak, bot, mont giyeriz.
Hava durumunu takip etmek niçin önemlidir?
Cevap: Yapacağımız işleri hava durumuna göre ayarlamalıyız. Dışarı çıkacaksak nasıl giyineceğimize o günün hava durumuna göre karar veririz.
Aşağıda çeşitli faaliyetler görüyorsunuz. Sizce iklimin bu faaliyetler üzerinde nasıl bir etkisi olabilir? Kendi tecrübelerinize dayanarak açıklayınız.
Cevap: Mevsimlere göre sıcak ve soğuk şeklinde havanın durumu değişmektedir. Hangi mevsim geldiyse o mevsime özellik olan etkenler ortaya çıkar. Kış gelince kar yağar ve karla oynarız. Yazın sıcak olduğu için ince giyinir ve denize gideriz. Yapacağımız etkinlikler mevsimlere göre bu şekilde şekillenmektedir.
İklim şartlarından etkilenmeden hayatımızı yıl boyunca aynı şekilde sürdürebilir miyiz? Neden?
Cevap: Hayır sürdüremeyiz. İklimlere göre şartlar değişiklik göstermektedir. Vücudumuzu bu duruma karşı korumamız gerekir.
Yaşadığınız yer ve çevresinde görülen iklim tipi ile burada yetiştirilen ürünlere başka hangi örnekleri verebilirsiniz?
Cevap: Benim yaşadığım yer Akdeniz İklimi görülmektedir. Burada zeytin, pamuk, turunçgiller haricinde pirinç, muz, haşhaş ürünlerini de yetişmektedir.
İklimlerle ilgili aşağıdaki bilgileri kontrol ediniz. Yanlış olduğunu düşündüğünüz bilgilerin doğrusunu aşağıda boş bırakılan yerlere yazınız
Cevap:
3- Bütün kıyılarımız Karadeniz iklimi etkisi altındadır → Ülkemizin diğer kıyılarında Akdeniz iklimi görülmektedir.
5 Ülkemizin güneyi tamamen Akdeniz ikliminin etkisindedir → Ülkemizin güneyinde bulunan Güneydoğu Anadolu Bölgesinde karasal iklim görülmektedir.
Aşağıdaki örnek metni okuyunuz ve soruları cevaplayınız
Bu iklimin konut tipi ve giyinme üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?
Cevap: Hep soğuk olduğu kalın kıyafetler giyilmesi gerekir. Evler soğuğa ve kara dayalı şekilde yapılmaktadır.
Bu iklimin özelliklerinin günlük yaşantıya ve faaliyetlere etkisini örneklerle açıklayınız.
Cevap: Günlük hayatta olan işlerimizi yapmakta zorlanma yaşarız. Kar yağmasıyla yolların kapanması soğuk havadan dışarı çıkılması zorlaşması görülür.
Aşağıda iklimler ile ilgili verilen bilgileri inceleyiniz. Bu bilgiler doğruysa “D” harfini, yanlışsa “Y” harfini işaretleyiniz.
Cevap:
İklimin hayatınızda yaptığı olumlu ve olumsuz etkilere örnekler veriniz.
Cevap: İklim çeşitliliği yaşam standartlarımızı, yiyecek, giyim alanında olumlu yanları bulunmaktadır. Olumsuz yanı ise yolların kapanması, doğal afetlerin yaşanmasına, işlerimizi yapmamızı engelleyecek yanları da bulunmaktadır.
Karadeniz iklimi daha çok yağmur yağar ve yeşillikler daha fazladır.Rize de çay daha çok içilir ve Karadeniz Bölgesinde şemsiye yağmurluk daha çok kullanılır. evlerde ? ahşap daha çok kullanılır.bitki örtüsü ve ormanlarda oluşur
çok memnum kaldım çok teşekkürler bu siteyi açtığınız için.
Bu, site yapana teşekkürler 👏👏👏👏👏 Çok güzel hemen ödevimi bitirdim. Bu siteyi herkese tavsiye ederim
Çok teşekkür ederim ya çok iyi artık sosyal bilgiler dersi çok daha kolaylaşıyor bana ya bu siteyi yapana helal olsun ya helal be
HELAL:)
Bu site sayesinde hemen ödevimi yapıyorum. Bu siteyi yapana Allah razı olsun.👍
Güzel bir site bilemediğim sorular için iyi oluyor
Bu siteye bayıldım ödevimde zorlandığım bölümleri açıyorum yapıyorum pat diye
Gerçekten çok güzel bir site bu siteyi yapana helal olsun be HELAL👍
çok güzeldi ALLAH razı olsun
Çok iyi ödevim hemen bitti tavsiye ederim
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.