4. Tema: Milli Kültürümüz: 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 104-105-106-107-107-109 Cevapları Anıttepe Yayınları
HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Cevap: Türkler orta Asya dan beri hayvancılıkla uğraştıkları için yün ve kıl dokuma sanatlarında gelişme göstermişlerdir.Bundan dolayı da halı kilim ön plana çıkmaktadır.
Cevap:
a) Şiirden alınan kelimeler, harfleri karıştırılarak verilmiştir. Bu kelimeleri belirleyiniz. Anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bularak boş bırakılan yerlere yazınız.
Sır: kimseye söylenmemesi, gizli tutulması gereken şey
Şikayet: hoşnutsuzluk belirten söz ya da yazı, sızlanma.
Sermek: açarak bir yere yaymak ya da döşemek
Davet: Çağırma,Çağrı
Yetinmek :bir şeyi kendisi için yeter bulup daha çoğunu istememek, elinde bulunanı yeterli görmek
Dergah: bir tarikattan olan kimselerin törenler düzenledikleri yapı.
Nakış :genellikle kumaş üzerine, renkli iplikler ya da sırma kullanarak elle ya da makineyle yapılan işleme.
Eren: kendini Tanrı’ya adamış olduğu için benliğinden, öz varlığından sıyrılmış, Tanrı’ya ermiş kimse.
Kilit: genellikle anahtar ya da benzeri bir parçayla kapanıp açılabilen kapatma aygıtı.
Töre: bir toplumda ahlak, gelenek, görenek ve ortaklaşa alışkanlıklar belirlenmiş, benimsenmiş davranışların ve yaşama biçimlerinin, öteden beri uyulan toplumsal kuralların, şu ya da bu konuda tutulagelen yolların tümü
Çağrı :birinin bir yere gelmesini isteme
İlim :Öğrenilen bilgi
b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Sır: Sırrı berk bir insandır.
Şikayet: Yaptıklarını görünce hemen şikayet etti.
Sermek: Kilimleri göstermek için yere serdiler.
Davet: Sergi için onları da davet etti.
Yetinmek :Azla yetinmesini bilmeyen çoğu bulamaz
Dergah: Her akşam dergahta güzel sohbetler olur.
Nakış: Nakış kursuna beraber gitmiştik.
Eren :Bu adam vaktinin en büyük erenlerindendi.
Kilit: Eve gelmiyecekleri için kapıya kilit vurdular.
Töre: Töre gereği bir sürü kız çocukları okula gidememektedir.
Çağrı: Ona çağrı attım ama geri dönmedi
İlim: Atatürk ilime çok önem veren bir liderdi.
Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.
1) Şiire göre sevdiğine sözü olan ne yapar?
Cevap: Kilim dokur.
2) Şiire göre hangi duygular kilim ile anlatılmıştır?
Cevap: Sevgi,hasret,üzüntü,aşk,istek
3) Kilimlerde kullanılan renkler ne ifade etmektedir?
Cevap: Şikayet ve hasret
4) Şiire göre kilim ne demektir?
Cevap: Şiire göre hasret ilim demektir.
5) “Aşkı dokudum kilime.” sözüyle ne anlatılmak istenmektedir?
Cevap: Sevgiyi kilim motifleriyle anlatmak istenmiştir.
6) Bu şiire farklı hangi başlıklar yazılabilir?
Cevap: KİLİMDEKİ SEVGİ
Aşağıdaki soruları okuduğunuz şiire göre cevaplayınız.
a) Şiirde kilim nelere benzetilmiştir?
Cevap: Gönül,ilim,sevda,dert gibi kavramlara benzetilmiştir.
b) Siz olsaydınız kilimi nelere benzetirdiniz? Neden?
Cevap: Yetenek ev ressamlığa benzetirdim.Çünkü kilim işlemek bir yetenek işidir. Kilimdeki motiflerde sanki bir ressamın kağıdına aktardığı güzel ve renkli duygulara benzemektedir.
Aşağıdaki metin ile okuduğunuz metni tür ve biçim özellikleri yönünden karşılaştırınız.
Anadolu’da kilim, renk demek, renge susamışlık demek…
Göz alabildiğine bozlaşan topraklarda yeşile, kırmızıya, maviye, turuncuya özlem duyan insanlar hıncını kilimlere döktüğü renklerden alır. Ağaçtan yeşil, denizden mavi,çiçekten kırmızı arayan; bulamayınca da tezgâha koşan insanlar, özentilerini kilimlerde dile getirir. Anadolu’da kilim, renk sofrasıdır, renge aç insanların sofrası. Alı-al, moru-mor,akı-karası, sarısı-durusu, nesi var nesi yoksa cömertçe ortaya döker, evini, çadırını bir bayram şenliği, bir düğün alayı gibi renklerle donatır. Bu, onun dünyasıdır.
Mehmet ÖNDER
(Aldı Sözü Anadolu)
Cevap: Kilim metni bir şiirdir bu metin ise bir düz yazıdır.Okuduğumuz metinde duygu ön plandadır bu metin ise bir denemedir.
a) Aşağıdaki kelimelerin anlamlı en küçük parçasını örnekteki gibi daire içine alınız.
Cevap:
b) Daire içine aldığınız bu kelimelere örnekteki gibi farklı ekler getiriniz. Yeni oluşturduğunuz bu kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:
a) Türkiye’nin Dünya Mirası listesinde yer alan bazı eserleri aşağıda tanıtılmıştır. Bu tanıtımlarda boş bırakılan yerleri http://www.kultur.gov.tr/ adresinden araştırarak doldurunuz.
Cevap: TÜRKİYE’NİN DÜNYA MİRASI
Nemrut Dağı (Adıyaman – Kahta)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1987
Liste Sıra No: 448
Yeri: Güneydoğu Anadolu Bölgesi,Adıyaman
Kategori: Kültürel
Adıyaman’ın Kahta ilçesinde 2150 metre yüksekliğindeki Nemrut Dağı yamaçlarında hükümdarlık yapmış olan KommageneKralı I. Antiochos’un (Antikos) tanrılara ve atalarına minnettarlığını göstermek için yaptırdığı mezarı, anıtsal heykelleri ve benzersiz manzarası ile Helenistik Dönem’in en görkemli kalıntılarından birisidir. Anıtsal heykeller doğu, batı ve kuzey teraslarına yayılmıştır. Doğu terası kutsal merkezdir ve bu nedenle en önemli heykel ve mimari kalıntılar burada bulunmaktadır. İyi korunmuş durumdaki dev heykeller kireçtaşı bloklarından yapılmıştır ve 8-10 metre yüksekliktedir. Varlığı bilinmekle beraber kral mezarı, henüz keşfedilememiştir.
Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası (Sivas)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1985
Liste Sıra No: 358
Yeri: İç Anadolu Bölgesi,Sivas
Kategori: Kültürel
Divriği ve civarında en erken yerleşim Hititler Dönemi’ne kadar inmektedir. Yöre, Mengücekoğullarının yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından cami ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin
bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Yapılar, mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi (Edirne)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 2011
Yeri: Marmara Bölgesi,Edirne
Kategori: Kültürel
İstanbul’un fethinden önce Osmanlı İmparatorluğu’nun başkenti olan Edirne’nin en önemli anıtsal eseri olan ve şehrin silüetini taçlandıran Selimiye Cami ve Külliyesi, 16. yy.da Sultan II. Selim adına yaptırılmıştır. Teknik mükemmelliği, boyutları ve estetik değerleriyle döneminin ve sonraki zamanların en muhteşem eseri olan cami ve külliye, Osmanlı mimarlarından Sinan’ın ustalık dönemi eseri, mimarlık sanatının en görkemli örneklerinden biri ve insanın yaratıcı dehasının bir başyapıtı olarak kabul edilmektedir.
İnce ve zarif 4 minareye sahip büyük kubbesiyle görkemli cami,iç tasarımında kullanılan ve döneminin en iyi örnekleri olan taş, mermer, ahşap, sedef ve özellikle çini motifleri ve ince işçilikleri ile kubbe ve kemerlerindeki kalem işleri, mermer döşemeli avlusu ve yapıyla bağlantılı el yazması kütüphanesi, eğitim kurumları, dış avlusu ve arastası ile bir sanat türünün zirvesini temsil etmektedir.
Edirne Selimiye Cami ve Külliyesi, UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin 19-29.06.2011 tarihleri arasında gerçekleştirilen 35. Dönem Toplantısı’nda alınan 35 COM 8B.37 sayılı karar ile 1 ve 4. kriterler kapsamında kültürel varlık olarak Dünya Miras Listesi’ne dâhil edilmiştir.
b) http://www.kultur.gov.tr/ adresinden Dünya Miras Listesi’ne alınan kültürel miraslarımızdan iki tanesini araştırınız. Araştırma sonuçlarınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası (Sivas)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1985
Liste Sıra No: 358
Yeri: İç Anadolu Bölgesi, Sivas
Kategori: KültürelDivriği ve civarında en erken yerleşim Hititler Dönemi’ne kadar inmektedir. Yöre, Mengücekoğullarının yönetimi altında olduğu dönemde Ahmet Şah ve eşi Turan Melek tarafından camii ile birlikte 1228-1229 yıllarında yaptırılmıştır. İslam mimarisinin bu başyapıtı iki kubbeli türbeye sahip bir cami ve ona bitişik bir hastaneden oluşmaktadır. Yapılar, mimari özelliklerinin yanı sıra, sergilediği zengin Anadolu geleneksel taş işçiliği örnekleriyle UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almaktadır.
Hattuşa (Boğazköy) – Hitit Başkenti (Çorum)
UNESCO Dünya Miras Listesi’ne Alınma Tarihi: 1986
Liste Sıra No: 377
Yeri: Karadeniz Bölgesi, Çorum
Kategori: Kültürel 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa (Çorum, Boğazköy), Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur. Önceleri ilk sahipleri olan Hattiler tarafından “Hattuş” olarak adlandırılan şehir, Hitit egemenliğine geçtikten sonra “Hattuşa” adını aldı. M.Ö. 1700’lerde Kuşşara şehrinin kralı Anitta tarafından alınan Hattuşa, yine Anitta tarafından yıkıldı. Yazılı kayıtlarda Anitta ilk Hitit kralıdır. Yaklaşık yüzyıl kadar sonra şehir, I. Hattuşili tarafından tekrar kurularak 400 yıldan uzun bir süre hüküm sürecek olan bir uygarlığın başkenti haline getirildi. Günümüzde görülebilen ve büyük çoğunluğu Büyük Kral IV. Tudhaliya dönemine ait olan kalıntılar arasında tapınaklar, kraliyet konutları ve surlar bulunmaktadır.
c) http://www.kultur.gov.tr/ adresinden aldığınız bilgilere güveniyor musunuz? Neden?
Cevap: Devlete ait bir site olduğu için güvenilirdir.
ç) Sizler hangi sitelerden araştırma yapıyorsunuz?
Cevap: Bende devlete ait olan güvenilir sitelerden araştırma yapıyorum.
d) Bilimsel araştırmalarda “edu ve gov” uzantılı sitelerin güvenirliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
Cevap: Güvenirliği onaylanmış sitelerdir.
Aşağıdaki kutularda verilen metinleri inceleyiniz.
a) Sizce bu metinlerin ortak özelliği nedir?
Cevap: Metinlerin içinde, o metinle alakalı başka metinlere bağlantılar bulunmaktadır.
b) Metinlerin bu şekilde düzenlenme sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Bu şekilde düzenlenen metinlerde araştırma yapan kişi aradığını rahatça bulabilir. Araştırmasıyla ilgili diğer konulara ulaşabilir.
“Anadolu’da kilim demek, özlemi, inancı, sevgiyi ilmik ilmik dokumak demektir.” sözünden yola çıkarak bir konuşma yapınız.
Cevap: Anadolu da kilim demek insanların birlik olup sevgilerini katarak , yeteneklerini gösterdikleri bir sanat eseri olarak gösterebiliriz. Kilimi ilmik ilmik işlerken o verilen sabır ve dayanışma sayesinde iyi eserler ortaya koymaktadırlar.
Şiirden alınan aşağıdaki dizeleri okuyunuz.
“Kilim kalbin aynasıdır, gönlün sesidir;
Her nakışı bir duygunun ifadesidir.”
a) Yukarıdaki dizede noktalı virgül niçin kullanılmıştır?
Cevap: Ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır.
b) Noktalı virgülü bu dizedekiyle aynı görevde olacak şekilde cümlede kullanınız.
Cevap:
c) Aşağıdaki cümleleri noktalı virgülün kullanım alanıyla eşleştiriniz.
Cevap:
Cevap: Türkler orta Asya dan beri göçebe bir hayat yaşadıkları için hayvancılıkla uğraşmaktadırlar. Havanlarda elde ettikleri kıl ve yün ile kilim dokumuşlar ve hem kendileri için yapmakta hemde ticaretle satmaktadırlar. Günümüzde de ön planda olan el ile kilim dokumalar hem sağlam hemde gösterişli olarak iyi bir sanat eseri gözüküyor.
BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
Cevap:
Teşekkür Ederim Hafta Sonu Ödevimi Tamamlamama Yaradı Bakalım Canlı Derste Öğretmen Beğenecek Mi?
Yaaa Gerçekten Çok Güzel İnsan Ne Yaparsa Yapsın Bu Siteden Araştırası Geliyor Gerçekten Çok Şahane Bir Site En Sevdiğim Site
Ben Bu Siteden Yararlandım Bu Site Sayesinde Ödevlerimi Hızlı Bitiriyorum Ayrıca İnsanların Aklına Gelemeyecek Şeyleri Bile Bilgi Veriyorlar . Ben Bu Bu Siteye Teşekkür Ediyorum
Gerçekten çok teşekkür ederim hep bu kanaldan araştırıcam çok güzel bir kanal ❤️❤️❤️?✍️ders çalışmak gibisi yok helede bu kanalda
Çok teşekkür ederim ne kadar yardımcı olduğunuzu bilemezsiniz sizleri çok seviyorum öğretmenim çok beğendi cümleleri hem bu uygulama çok güzel ben başka daha güzel site görmedim
Çok güzel bir site bayılıyorum çok teşekkürler
çok güzel işime yaradı teşekkürler bu site çok iyi
çok güzel bayıldım teşekkür ederim <333
hocamız bu gün vermişti bu ödevi ve çok işime yaradı çok teşekkür ederim forumderscevaplari
Mükemmel olmuş çok sağolun 😌
Çok teşekkürler mükemmel bir site ödev yapmakta çok yardımcı oldu
Çok teşekkür ederim sizlerden Allah (c.c) razı olsun kendinize iyi bakın hoşça kalın sizleri seviyorum 🌹 ⚘️ 🥰
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.