5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185-186-187-188-189. Cevapları Birinci Kitap bölümünde, ders kitabı sayfa 185-186-187-188-189 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “3.Tema Kontrol Noktası Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185-186-187-188-189. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
3. Tema: Duygularımı Tanıyorum 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 185-186-187-188-189. Cevapları MEB Yayınları
1. Aşağıdaki soruların cevaplarını metinden hareketle defterinize yazınız.
a) Yazar öz güveni nasıl tanımlamaktadır? Siz olsanız nasıl tanımlardınız?
Cevap: İnsanın kendini olduğu gibi tanıması ve yansıtması olarak tanımlamaktadır. Bana göre özgüven insanın özelliklerini bilmesi ve bunu saklamadan dışa vurabilmesidir.
b) Yazara göre yeteneklerimizi keşfetmek için neler yapmalıyız?
Cevap: Yazara göre kendimize neye ilgi duyduğumuzu sorup kağıda dökmemiz gerekir.
c) Öz güven duygusunun yetersiz olması insanın günlük yaşamını nasıl etkileyebilir? Örneklerle açıklayınız.
Cevap: Özgüven duygusunun yetersiz olması insanın günlük yaşamını olumsuz etkileyebilir. Örneğin okulda şiir okuma programında özgüvensiz olan bir çocuk okuyacaklarını unuttuğu için arkadaşları ona gülebilir ve bu o çocuğu daha çok üzebilir.
2. a) . Okuduğunuz metnin bölümlerini belirleyerek cümlelerdeki boşlukları doldurunuz.
Cevap:
b) Metnin bölümleri arasındaki geçişler uygun bir şekilde yapılmış mıdır? Bölümler arasında düşünce akışı tutarlı mıdır? Söyleyiniz.
Cevap: Evet, metnin bölümleri arasındaki geçişler uygun bir şekilde yapılmıştır ve metnin akışı tutarlıdır.
3. Metinden alınan aşağıdaki cümlelerde yazar hangi düşünceyi geliştirme yollarından yararlanılmıştır? Boş bırakılan yerlere yazınız.
Cevap:
“Örneğin Lionel Messi kendisini futbolda değil de teniste geliştirmeye çalışsaydı acaba nelerolurdu?” cümlesinde karşılaştırma…. kullanılmıştır.
“Tıpkı parçaları zamanla tamamlanan bir yapboz gibi.” cümlesinde …..benzetme….. kullanılmıştır.
“Öz güven, insanın kendini olduğu gibi kabul edebilmesi ve çevresine bunu yansıtabilmesidir.” cümlesinde …..tanımlama kullanılmıştır.
4. a). Metnin anahtar kelimelerini yazınız.
Cevap: Metnin anahtar kelimeleri özgüven, yetenek, geliştirmek.
b) Aşağıdaki görselin metnin anahtar kelimelerinden hangisini ifade ettiğini sebebiyle açıklayınız.
Cevap: Görsel anahtar kelimelerden özgüveni ifade etmektedir. Bunu görseldeki çocuğun kendinden emin duruşundan anlayabiliriz.
5. a) Bir okul programında şiir okuyacağınızı düşünün. Çok heyecanlandınız ve başaramayacağınızı hissettiniz. Öğretmeniniz de sizi yüreklendirmek için güzel bir konuşma yaptı. Öğretmeninizin sizinle konuşmasının ardından yaşanabilecekleri anlatan bir konuşma yapınız.
Cevap: Öncesinde cesaret edip katılamayacağım programda öğretmenimin beni cesaretlendirmesi sonucunda kendime geldim ve istersem her şeyi başarabileceğime inandım. Ardından bütün olumsuzlukları bir kenara bırakarak programa özgüvenli bir şekilde katıldım ve herkes tarafından tebrik alkışları aldım.
b) Öğretmeninizin geri bildirimleriyle güçlü ve gelişmeye açık yönlerinizi belirleyiniz.
Karekodu okutarak metni dikkatlice dinleyiniz.
6. Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle sözlü olarak cevaplayınız.
a) Ebru, yolculuğa çıkarken ne tür bir sorunla karşılaştı?
Cevap: Ebru, yolculuğa çıkarken uçağı rötar yapmış ve havaalanında beklemek zorunda kalmıştır.
b) Negatif duygularını fark eden Ebru ne yaptı?
Cevap: Negatif duygularını fark eden Ebru derin bir nefes alarak, yürüyüş yapıp, müzik dinleyerek kendini sakinleştirmeye çalıştı.
c) Ebru’nun olumlu düşüncelerle dolu olmayı tercih etmesi, yolculuğunun geri kalanını nasıl etkiledi?
Cevap: Ebru’nun olumlu düşüncelerle dolu olmayı tercih etmesi, yolculuğunun geri kalanını keyifle geçmesini sağladı.
ç) Ebru’nun yerinde siz olsaydınız uçağın rötar yaptığı süre boyunca nasıl hissederdiniz ve duygularınızla nasıl başa çıkardınız?
Cevap: Ebru’nun yerinde olsaydım bende sinirlenir ve üzülürdüm ancak Ebru gibi yaparak kendimi sakinleştirmek için kitap okurdum.
7. a) Duygularınızı nasıl yönetiyorsunuz?
Cevap: Duygularımı sakinliğimi koruyarak, yürüyüş yaparak yönetiyorum.
b) Aşağıdaki yönergeleri inceleyiniz. Yönergelerden hareketle oluşturduğunuz karakterin Duygu şehrinde geçirdiği bir günü anlatan bir hikâyeyi defterinize yazınız.
Cevap: Sena bir gün duygu şehrine yolculuk yapmaya karar vermiştir. Kendisine yolculuğu için bir harita belirlemiş ve sırasıyla şehrin mahallerini gezmeyi düşünmüştür. İlk önce öfke mahallesine gitmiş ve buradaki herkesin hırsla ve öfkeyle tepkiler verdiğini görmüş. Herkes öfkesi yüzünden yorgun ve yıpranmış gözüküyormuş. Ardından korku mahallesine gitmiş ve buradaki herkesin düşüncelerinden bile korktuğunu gözlemlemiş. Tiksinme mahallesine gitmiş ve herkes gördüğü her şeyden tiksiniyormuş. Yaşamın onlar için ne kadar zor olduğunu düşünmeden edememiş. Yan yana olan şaşkınlık ve üzüntü mahallelerini de gezmiş ve onların da bu duyguların içinde olduğunu görmüş. En son mutluluk mahallesine girmiş burada her şey çok güzelmiş asıl yaşadığı yerin burası olmasını istemiş burada herkes mutlu olmak için küçük sebepler arıyorlarmış. Ona ve ailesine en uygun yerin burası olduğuna karar vermiş ve ailesini ikna edip oraya yerleşmişler. Her zaman mutlu yaşamışlar.
c) Yazdığınız hikâyeyi içerik, yazım ve noktalama yönünden gözden geçiriniz.
Geliştirmek istediğim becerilerim:
Geliştirmek istediğim becerilerim:
Geliştirmek istediğim becerilerim:
Geliştirmek istediğim becerilerim:
Bana çok yardımcı oldunuz. en iyi ders sitesin sizsiniz sizi çok ama çok seviyorum iyi ki varsınız. tekrardan teşekkürler. çok güzel olmuş ellerinize sağlık.