Anasayfa
Ara Bul
8 Eylül 2021, 2:23
Mehmet
Yönetici

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 231-233-234-235 Cevapları Anıttepe Yayınları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 231-232-233-234-235 Sayfa Anıttepe Yayınları AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ

8. TEMA: HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 231 Cevapları Anıttepe Yayınları

1. Ulaşım araçlarının hayatımızdaki yeri hakkında ne düşüyorsunuz?

Cevap: Hayatımızı kolaylaştırmaktadır. Acil gitmemiz gereken bir yere kolay bir şekilde gitmekteyiz. Bu uzakta olan yerler içinde geçerlidir.

2. En çok hangi ulaşım araçlarını kullanıyorsunuz?

Cevap: En çok otobüsü kullanmaktayım.

3. Aile büyüklerinizin çocukluk döneminde yaygın olan ulaşım araçları hangileriymiş?
Geçmişten günümüze ulaşım araçlarındaki bu değişimin sebebi sizce nedir?

Cevap:  Eşekler, bisiklet, at arabaları gibi ulaşım araçlarını kullanmışlardır.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Anıttepe Yayınları

1. ETKİNLİK

Görselden hareketle metnin içeriğiyle ilgili tahmininizi yazınız.

Cevap: Teknolojinin gelişmesiyle ulaşım araçlarının da nasıl değiştiği anlatılıyor olabilir.

2. ETKİNLİK

a) Metinde anlamını bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını aşağıya yazınız.
Anlamlarını ilk olarak metnin bağlamından tahmin ediniz. Ardından tahminlerinizin doğruluğunu sözlüklerinizden kontrol ederek yazınız.

Cevap:

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 233 Cevapları Anıttepe Yayınları

3. ETKİNLİK

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız. Cevapları defterinize yazınız.
1) Ulaşım nedir?

Cevap: Ülkeler, şehirler arası bir yerden gelip gitmek.

2) İnsanoğlu daha önce ulaşım için nelerden yararlanmıştır?

Cevap:  Hayvan gücünden yararlanmışlardır. At arabaları, eşekler gibi

3) Ulaşım insanoğluna hangi yararları sağlamıştır?

Cevap: Farklı kültürden insanların bir araya gelmesini, ticaret konusunda ilerlememizi, kültürel zenginliklerin daha kolay bir şekilde görülmesi gibi pek çok yararı vardır.

4) Ulaşımın başlangıç, bitiş ve kesişme noktaları nerelerdir? Neden?

Cevap: Her  türlü ulaşım kentlerde başlamakta ve kentlerde son bulmaktadır.

5) Ulaşımdan beklenen nedir?

Cevap: Kaliteli ve maliyeti düşük olmasıdır.

6) Ulaşım sistemi nasıl olmalıdır?

Cevap: Emniyetli, rahat, ve hızlı olmalıdır.

7) Akıllı ulaşım sistemleri nedir?

Cevap: kullanıcı-araç-altyapı-merkez arasında çok yönlü veri alışverişi ile, izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren sistemlerdir.

8) Ulaşım sistemlerinde ülkemiz ne durumdadır? Bu durumu daha da ilerletmek için ne
yapmamız gerekir?

Cevap: Son zamanlarda diğer ülkelerle olan kıyaslamada ön planda olduğumuz görülmektedir. Her geçen gün kendini geliştirerek ulaşım konusunun dışında da büyütmekteyiz.

b) Siz de okuduğunuz metinle ilgili üç soru hazırlayınız. Sorularınızı defterinize yazınız,
arkadaşlarınıza yöneltiniz.

Cevap:

  1. Ulaşımın nasıl olması gerekir?
  2. Ülkemizde tercih edilen ulaşım nedir?
  3. Ulaşımın gelişmesindeki faydalar nelerdir?

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları Anıttepe Yayınları

4. ETKİNLİK

Okuduğunuz metni özetleyiniz. Özetleme yaparken okuma sırasında altını
çizdiğiniz bölümlerden de yararlanabilirsiniz.

Cevap: Ulaşım gün geçtikçe vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Ulaşım insan için gerekli olan bebeklikten başlayıp ölümüne kadar devam eder. Eski zamanlarda ulaşım için hayvan gücünü kullanmışlardır. Teknolojinin gelişmesiyle yeni ulaşım araçları üretilmiştir. Ulaşım kentlerde başlayarak yine kentlerde son bulmaktadır. Zamandan tasarruf edebildiğimiz, maliyeti ucuz ve rahat araçlardır. Ulaşım ülkemizde günden güne gelişme göstermektedir.

5. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri okuduğunuz metne göre tamamlayınız.

Cevap:

Daha sonraları ulaşım merkezleri kent merkezleri hâline getirmesi nedeniyle kentleşme
sorununu ortaya çıkmıştır.

Bu sistemin oluşabilmesi için ilk önce bilgiye erişebilmek, bilgi sahibi olmak gerekir.
Ulaşım sistemlerinde insana düşen yükü hafifletmek için bilgisayar sistemlerine yaptırılabilecek iletişim ve hesaplama işlerinin yükünü insanın omuzlarından kaldırmak gerekir.
Ama hepsinden önemlisi, bunları başarabilmek için elimizdeki yol haritasını geliştirmek ve güncellememiz gerekir.

6. ETKİNLİK

Aşağıdaki görsellerde verilen ulaşım araçlarından birini seçiniz. Bu ulaşım
aracının günlük hayatımızdaki önemini anlatan bir konuşma yapınız.

Cevap:

Sevgili arkadaşlar öncelikle ulaşımın bize olan öneminden bahsetmek istiyorum. Ulaşım araçları sayesinde gideceğimiz yerlere daha kolay, emniyetli ve hızlı bir şekilde ulaşmaktayız. Kullandığımız otobüslerde bize bu konuda yardımcı olmaktadır. Hem vakit kazanmamıza hemde paradan tasarruf etmemize yardımcı olmaktadır.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları Anıttepe Yayınları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümleleri amaç-sonuç, neden-sonuç ilişkisi yönünden belirleyiniz.

Cevap:

(Amaç-sonuç)  • Akıllı ulaşım sistemleri, bütün bunları sağlayabilmek için geliştirilen ve uygulanan teknolojidir.

(Amaç-sonuç)  • İnsanoğlu, insanlık tarihi boyunca ilk başlarda hayvan gücünü kullanmıştır. Bu işlemi; yük ve insan taşımacılığı için yürüyen hayvan gücünü, haberleşme için de uçan hayvan gücünü kullanarak yapmıştır.

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki görseli inceleyiniz. Geçmişten günümüze ulaşım araçlarının
değişimi hakkındaki düşüncelerinizi yazınız.

Cevap: Geçmişte insanlar hayvan gücü ile ulaşımı sağlamaktaydı. Teknolojinin gelişimi ile yeni, ucuz ve emniyetli ulaşım araçları üretilmeye başlandı. Günden güne kendini geliştirerek gideceğimiz yerlere daha kolay ve ucuz bir şekilde ulaşımımızı sağlamaya başlamış bulunuyoruz.

BİR SONRAKİ DERSE HAZIRLIK
1. Türk bilim insanlarından birini seçerek seçtiğiniz bilim insanını tanıtan bir konuşma
hazırlayınız.

Cevap: Aziz SANCAR Hücrelerin zarar gören DNA’ları nasıl onardığını ve genetik bilgisini koruduğunu haritalandıran araştırmaları ile 2015 Nobel Kimya Ödülü’nü kazananan, Nobel ödülü alan ikinci, bilim alanında bu ödülü alan ilk Türk olan Aziz Sancar akademisyen, biyokimyager, moleküler biyolog ve bilim insanıdır.

2. Bilimin önemini anlatan özdeyişler bulunuz.

Cevap:

» Bir ulusun asker ordusu ne kadar güçlü olursa olsun, kazandığı zafer ne kadar yüce olursa olsun, bir ulus bilim ordusuna sahip değilse, savaş meydanlarında kazanılmış zaferlerin sonu olacaktır. Bu nedenle bir an önce büyük, mükemmel bir bilim ordusuna sahip olma zorunluluğu vardır. Mustafa Kemal Atatürk

» Dünyada her şey için, medeniyet için, hayat için, muvaffakiyet için en hakiki mürşit bilimdir, fendir. Bilim ve fennin haricinde mürşit aramak gaflettir, cehalettir, dalâlettir. Mustafa Kemal Atatürk

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 1.Sınıf, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Beşgen, MEB, Koza, Sonuç, İlke, Cem Ofset, GÜN, Dörtel, Sevgi, Yayınları, Ekoyay, Tutku, İpekyolu, Evren, Tuna, SDR Dikey, ATA, Lisans, ADA, Yayıncılık.