Anasayfa
Ara Bul
8 Eylül 2021, 16:19
Mehmet
Yönetici

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 241-242-243 Cevapları Anıttepe Yayınları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 241-242-243 Cevapları Anıttepe Yayınları 8. TEMA: TEMA DEĞERLENDİRME SORULARI

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 241 Cevapları Anıttepe Yayınları

KİTABIN KISA TARİHİ

A. 1, 2, 3 ve 4. soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
1. Mısırlılar yazılarını neyin üzerine yazıyorlardı?

Cevap: Papirus denilen rulolarına yazıyorlar.

2. Papirüsün yerini zamanla ne almıştır?

Cevap: Parşömen almıştır.

3. Kâğıt ne zaman ve nerede keşfedildi?

Cevap:Milattan sonra 105  yılında Çin’de

4. Matbaanın icadı kitabın basımını, yayılmasını ne şekilde etkiledi?

Cevap: Matbaanın icadı, kitap basımını artırmış ve kitabın ucuzlayıp geniş çevrelere yayılmasını sağlamıştır.

5. Metindeki altı çizili söz öbeğinin cümleye kattığı anlamı açıklayınız.

Cevap: Yokken var olmak anlamı katmıştır.

B. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerde verilen bilgiler doğru ise cümlenin başına
“D”, yanlışsa ”Y” yazınız.

Cevap:

(Y) “Daha çok araştırma yapmak için İstanbul’a gitti” cümlesinin sonuna soru işareti
getirilmelidir.
(D) “Bütün gün ağzını bıçak açmadı.” cümlesinde ünlü düşmesine uğramış bir kelime vardır.
(D) “ Bitkiler ışığını güneşten alır.” cümlesinde altı çizili kelimede ünsüz yumuşaması
vardır.
(Y) “Bu hafta kanalımızda yeni bir belgesel başlıyor.” cümlesindeki altı çizili kelimede
ünlü düşmesi vardır.
(D) “Ahmet bey bugün okula geç kaldı.” cümlesinde büyük harflerin kullanımıyla ilgili
bir yanlışlık yapılmıştır.
(Y) “Seni mutlu etmek için her yolu denedim.” cümlesinde neden-sonuç ilişkisi vardır.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 242 Cevapları Anıttepe Yayınları

C. Aşağıda verilen cümlelerdeki boşlukları doldurunuz.

Cevap:

• “TDK’nin son kılavuzunu aldın mı” cümlesinin sonuna soru işareti getirilmelidir.
• “Sabah erkenden uyandı; elini, yüzünü yıkadı.” cümlesinde noktalı virgül ögeleri arasında virgül bulunan sıralı cümleleri ayırmak amacıyla kullanılmıştır.
• “Sonbahar en sevdiğim mevsimdir.” cümlesi kişisel görüş vardır… .
• “Durup beklemek, yanlış hareket etmekten daha faydalıdır.” cümlesinde karşılaştırma anlamı vardır.
• “Alerji yaptığı için bu ilacı kullanmam yasak.” cümlesinde neden-sonuç anlamı vardır.

Ç. Aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Aşağıdaki altı çizili kelimelerden hangisinin yazımı yanlıştır?

Cevap: C

A) Kuşu kafesten çıkarıp gökyüzüne salıverdi.
B) Evi gezip gördükten sonra almaya karar verdiler.
C) Şiir, düz yazıdan farklı bir kimlikdedir.
D) Sana arkadaşlığın ne demek olduğunu hatırlatırım.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde büyük harflerin yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

Cevap:B

A) Bu gazeteyi Doktor Ali Bey’e verin.
B) Dersler bu yıl Eylül’de başlayacak.
C) Atatürk Caddesi trafiğe kapatıldı.
D) Hepimiz Türkçenin kurallarını iyi öğrenmeliyiz.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangilerinde altı çizili kelimeler eş sesli değildir?

Cevap:A

A) Sebze fiyatları iyice düştü. Ağaçtan üç elma düştü.
B) Bu ini önceden görmemiştik. Merdivenlerden hızlıca indi.
C) Bu yol nereye çıkar? Tarladaki otları yoldu işçiler.
D) Ocaktaki süt taştı.  Bu tarlanın her yeri taş idi.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 243 Cevapları Anıttepe Yayınları

4. Aşağıdakilerin hangisinde amaç-sonuç ilişkisi vardır?

Cevap: B

A) Çok çalıştığı için başarılı oldu.
B) Dişini çektirmek için doktora gitti.
C) Yağmura yakalandığından ıslandı.
D) Yorulduğu için biraz dinlenmek istiyordu.

5. Aşağıdakilerin hangisinde noktanın kullanımı yanlıştır?

Cevap: B

A) Bugün 10.30’da buluşacağız.
B) Sonra yağmur şiddetini artırarak.
C) Ürettikçe kazanacağını unutma.
D) Kitabın henüz 21. sayfasındayım.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma söz konusudur?

Cevap: A

A) Aldığım ödül en çok annemi sevindirdi.

B) Bahar yağmurları aylardır sürüyor.
C) Okuduğum kitap roman türündeydi.
D) Okumak, insanı olgunlaştırır elbette.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duygusal anlatım söz konusudur?

Cevap:A

A) Ablasının izne gelemeyeceğini duyunca gözyaşlarını tutamadı.
B) Çalışan herkes bir gün mutlaka emeğinin karşılığını alır.
C) Gençler, bilim ve sanatla uğraşmalıdır.
D) Size bir tek tavsiyem var: Çalışınız.

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme vardır?

Cevap:D

A) Gençler vaktinin çoğunu kütüphanede geçiriyor.
B) Su, temel ihtiyacımızdır.
C) Halkın refahı her şeyden önemlidir.
D) Zeytin gibi kapkara gözleri vardı.

9. “ Bir kişinin içinde güç ve istek yoksa o kişi başkalarının yardımıyla başarılı olamaz.
Kısacası…” Bu cümle aşağıdaki atasözlerinden hangisi ile tamamlanırsa anlam bütünlüğü sağlanmış olur?

Cevap: c

A) Ne ekersen onu biçersin.
B) Her çok azdan olur.
C) Taşıma su ile değirmen dönmez.
D) İşini kış tut, yaz çıkarsa bahtına.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 1.Sınıf, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Beşgen, MEB, Koza, Sonuç, İlke, Cem Ofset, GÜN, Dörtel, Sevgi, Yayınları, Ekoyay, Tutku, İpekyolu, Evren, Tuna, SDR Dikey, ATA, Lisans, ADA, Yayıncılık.