Anasayfa Kitap Cevapları
29 Nisan 2022, 15:03 - Mehmet Yazdı

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36-37-38 Cevapları Anıttepe Yayınları

5. Sınıf Türkçe 1. Tema Değerlendirme Soruları Cevapları

1. Tema: Birey ve Toplum 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36-37-38 Cevapları Anıttepe Yayınları


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anıttepe Yayınları

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Anıttepe Yayınları

Sevgi Ormanı Cevapları

A. 1, 2, 3, 4 ve 5. soruları yukarıdaki şiire göre cevaplayınız.

1. Yukarıdaki şiirde şairin yüreğinde yeni soluk yatakları oluşturan nedir?
Cevap: Sevecenliğin yarattığı hayat şairin yüreğinde yeni soluk yatakları oluşturmuştur.

2. “Gözlerinin içi gülmek.” deyimi şiirde nasıl kullanılmıştır? Bu sözün şiire katkısını açıklayınız.
Cevap: Bu söz şiirin anlamsal açıdan daha iyi anlaşılmasını ve cümleye anlam derinliği katması bakımından olumlu etki yaratmıştır. Bu deyim insanı mutlu eden, huzur veren bir anlamda kullanılmıştır.

3. Yukarıdaki şiirde anlatılanlara katılıyor musunuz? Niçin?
Cevap: Şiirde anlatılanlara katılıyorum. Bende ormana gitsem orman aklımı boşaltır ve bütün negatif düşüncelerden arınırım.

4. Yukarıdaki şiirin ana duygusu nedir?
Cevap: Doğanın güzelliği karşısında dünya dertlerini unutmak mümkündür.

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 231-233-234-235 Cevapları Anıttepe Yayınları

5. Şiirde koyu renkle yazılmış kelimeleri gerçek ve mecaz anlamda birer cümlede kullanınız.

Kirlenmiş kelimesi Gerçek Anlam : Dün giyindiğim kıyafetler çok kirliydi.
Kirlenmiş kelimesi Mecaz Anlam : Onu gerçekten sevmiyorum, sahnede kirlilikten fazlası değil.

Acıdan kelimesi Gerçek Anlam : Acıdan ağlayacak hale geldim.
Acıdan kelimesi Mecaz Anlam : Bu acı hayattan yıllardık çektiğim yeter.


B. Aşağıdaki cümleleri okuyunuz. Cümlelerde verilen bilgiler doğru ise cümlenin başına “D”, yanlışsa “Y” yazınız.

( D ) 1. “Öğleden beri yorgunluğum giderek artıyor.” cümlesindeki “yorgunluğum” kelimesi gerçek anlamda kullanılmıştır.
( D ) 2. “Çocukların hesapsız sevgisini öğretmen olunca tattım.” cümlesindeki altı çizili kelime mecaz anlamda kullanılmıştır.
( D ) 3. “Küçükleri sevmek, büyükleri saymak bizim kültürümüzde her daim önemlidir.” cümlesinde virgül sıralı cümleleri ayırmak için kullanılmıştır.
( Y ) 4. “Arkadaşlarla saat 10.30’da Galata Kulesi önünde buluşacağız.” cümlesinde nokta doğru kullanılmamıştır


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Anıttepe Yayınları

C. Aşağıda verilen cümlelerdeki altı çizili kelimeleri gerçek veya mecaz ilişkisi yönünden tamamlayınız

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Anıttepe Yayınları


Ç. Aşağıdaki metni okuyunuz.

Sevgi, bütün kapıları açan sihirli bir anahtardır. Onunla açamayacağınız kapı yoktur. İster bu kapı öfkeyle kapanmış olsun isterse kırgınlıkla hiç fark etmez. Sevgi bir bakışıyla, bir sözüyle açar o kapıyı. Öğretmen sevgiyle öğretirse öğrenemeyecek öğrenci yoktur. İşçi sevgiyle çalışırsa bitiremeyeceği iş yoktur. Bahçıvan sevgiyle sularsa yeşermeyecek toprak yoktur.

Sonraki Ödev:  5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 94-95-96-97-98 Cevapları Anıttepe Yayınları

1 ve 2. soruları metne göre cevaplayınız.

1. Bu metnin konusu aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: A) Sevginin gücü

2. Bu metinde anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?
Cevap: D) Sevgi, sorunları çözecek özelliktedir.

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “almak” kelimesi diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?
Cevap: B) Onun kaydını bu okula alalım.


5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Anıttepe Yayınları

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlamlı bir kelime kullanılmıştır?
Cevap: D) Bir güneş gibi aydınlattın bizi.

5. Aşağıdakilerin hangisinde virgül diğerlerinden farklı görevde kullanılmıştır?
Cevap: B) Buraya kadar gelmiş, bize de uğramıştı.


D. Aşağıdaki çocukların konuşmalarını değerlendiriniz.

İlsu, Bilge, Yiğit, Mert konuşma becerisi üzerine fikirlerini söylemektedir. Çocuklardan hangilerinin fikirlerine katıldığınızı nedeniyle birlikte yazınız.

5. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Anıttepe Yayınlarıı

Ben, ……….BİLGE’NİN………. söylediklerine katılıyorum. Çünkü…. Yüksek sesle konuşmak karşımızdaki kişinin bizi daha iyi anlayacağı manasına gelmez. Tam tersine anlaşılmamızı güçlendirir…..

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.