6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 72-73-74-75-77-78. Cevapları SDR İpekyolu Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 72-73-74-75-76-77-78 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Bazı Zararlı Alışkanlıklar Çalışmaları“, “Alkollü İçki, Uyuşturucu Maddeler ve Sigara Cevapları“, “Uyuşturucu Maddeler Cevapları“, “Sigara Cevapları” ve “Kumar Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 72-73-74-75-77-78. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
3. ÜNİTE: Zararlı Alışkanlıklar 6. Sınıf Din Kültürü Ders Kitabı Sayfa 72-73-74-75-76-77-78. Cevapları SDR İpekyolu Yayıncılık
Alkollü içkileri konu alan bir ayet ve bir hadis öğrenip bunları defterinize yazınız.
Cevap:
Hz. Peygamber de (s.a.v.) “Her sarhoşluk veren içkidir, her içki de haramdır (…)” (Tirmizî, “Eşribe”, 1: Ebû Dâvud, “Eşribe”, 5: İbn Mâce, “Eşribe”, 9)
Nisâ sûresi, âyet: 43 ve Mâide sûresi, âyet: 90 ile tedricî olarak ve kesinlikle haram kılınmıştır. Sana içkiyi ve kumarı soruyorlar. De ki: Bu ikisinde insanlar için büyük zarar ve bazı faydalar vardır; zararları da faydalarından büyüktür.
Hz. Peygamber (sav) şöyle buyurur:
“Beş şey gelmeden önce beş şeyin kıymetini bilin.
➜ İhtiyarlık gelmeden önce gençliğin,
➜ Hastalanmadan önce sağlığın,
➜ Fakir hâle gelmeden önce zenginliğin,
➜ Meşguliyetten (yoğun çalışma döneminden) önce boş vaktin,
➜ Ölmeden önce hayatın.”
Buhari, Rikak, 3; Tirmizi, Zühd, 25
Yukarıdaki hadisten sağlığı korumanın önemine dair nasıl bir sonuç çıkarılabilir? Sınıfınızda tartışınız.
Cevap: Yukarıdaki hadiste sağlığımıza iyi bakarak değerini bilmemiz gerektiği sonucu çıkarılabilir.
Şemada boş bırakılan yerleri doldurunuz.
Cevap:
“İçkiden sakınınız. Çünkü içki bütün kötülüklerin anasıdır.” Nesai, Eşribe, 44.
Sizce Hz. Peygamber (sav), içkiyi neden kötülüklerin anası olarak nitelendirmiş olabilir? Yukarıdaki hadisi sınıfınızda yorumlayınız.
Cevap: İçki mantıklı düşünmeye engel olduğu için Hz. Peygamber kötülüklerin anası olarak nitelendirmiştir.
Alkollü içki içmenin kişiye, ailesine ve topluma verdiği zararlar konusunda neler biliyorsunuz? Varsa bu konudaki bilgi ve gözlemlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Alkollü içki içmek kişinin mantıklı düşünmesini engellediğini, aile ve toplum ilişkilerinin bozulmasını ve kötü etkilenmesine neden olduğunu biliyorum.
Yukarıdaki şemayı inceleyiniz. Sizce bu şemadan ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Şemada kötü alışkanlıklara başlamanın ve bağımlı olmasının nedenlerini çıkartabiliriz.
1. KOAH hastalığı hakkında bir araştırma yapınız.
Cevap: KOAH, hava kesecik bronşlarının daralmasına, öksürüğe, nefes darlığına ve elastikiyet kabına neden olur.
2. Çevrenizde sigara nedeniyle sağlık sorunu yaşayan kimseler var mıdır? Bu konudaki gözlemlerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Dedem sigara nedeniyle akciğer kanserine yakalanmıştı. Yıllarca tedavi görmüş yine de sigaradan vazgeçememişti. Daha sonra ağırlaşarak vefat etti.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 58. maddesinde şu ilke yer alır:
“…Devlet, gençleri alkol düşkünlüğünden, uyuşturucu maddelerden, suçluluk, kumar ve benzeri kötü alışkanlıklardan ve cehaletten korumak için gerekli tedbirleri alır.”
1. Yukarıdaki anayasa maddesinden, devletimizin kötü alışkanlıklara bakışı ve bu alışkanlıklardan uzak durmanın önemi konusunda ne gibi sonuçlar çıkarılabilir? Sınıfınızda arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Devlet, gençlerin kötü alışkanlıklardan korunmasını amaçlayarak önlemler almaktadır.
2. Siz yetkili olsanız çocukları ve gençleri kötü alışkanlıklardan korumak için ne gibi önlemler alırdınız? Önerilerinizi maddeler hâlinde aşağıya yazınız.
Cevap: Ben çocukları bilinçlendirmekle başlarım. Daha sonra kötü alışkanlıklar, kötü alışkanlıklardan korunma yolları ile ilgili seminerler veririm. Ailelerle iletişim içerisinde olarak destek alırım.
Zararlı alışkanlıklardan kurtulmak için bol bol araştırma yapmalıyız ve bize verdiği zararı sürekli görmeliyiz. Ayrıca yeni hobiler edinmek bizim ilgimizi başka yöne çeker.