MADDE VE ISI 2. YOĞUNLUK 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 123-124-125 Cevapları MEB Yayınları
1. Suya atılan her madde yüzer mi?
Cevap: Hayır yüzmez. Suyun yoğunluğundan fazla olan bir madde suda batar.
2. Suya atılan maddelerden hangileri yüzdü, hangileri battı?
Cevap: Plastik cisim, tahta parçası, mum yüzdü. Madeni para, silgi, taş parçası battı.
Suda çözünmeyen katı maddelerin bazıları suda yüzer, bazıları suya batar. Etkinlikte, farklı kütlelerdeki ve farklı hacimlerdeki maddelerin su içindeki konumlarını gözlemlediniz.
Peki, yüzme batma olayı maddenin hangi özelliklerine bağlıdır?
Cevap: Suyun ve cismin yoğunluğuna bağlıdır.
“Zeytinyağı gibi üste çıkmak” deyimi ne amaçla söylenmiş olabilir? Araştırınız, araştırma sonucu elde ettiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Zeytinyağ ve su birbirine karışmayan sıvılardır. Zeytinyağının yoğunluğu suyun yoğunluğundan az olduğu için suyun üstünde kalmaktadır. Bu deyimde de bunu anlatmak istemiştir.
1. Su ve zeytinyağının yoğunluklarını karşılaştırınız.
Cevap: Zeytinyağının yoğunluğu suyun yoğunluğuna göre daha azdır.
2. Suyun içine zeytinyağı döküldüğünde sıvıların birbirine göre durumları nasıl olur?
Cevap: Zeytinyağının yoğunluğu az olduğu için karışmamış suyun üstüne çıkmıştır.
3. İki sıvının yoğunlukları ile kaptaki konumları arasındaki ilişkiyi açıklayınız.
Cevap: Suyun yoğunluğu fazladır. Zeytinyağının yoğunluğu suya göre azdır. Bu yüzden kaptaki görüntü su altta kalmış zeytinyağı üste çıkmıştır.
Her maddenin kendi yoğunluğu vardır. Yoğunluk ise, cisimlerin dünyada kapladıkları alanlara karşılık gelen kütlelerine denmektedir.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.