6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 126-127-128. Cevapları GÜN Yayıncılık bölümünde, ders kitabı sayfa 126-127-128-129-130-131 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “1. Bölüm: Maddenin Tanecikli Yapısı Cevapları” ve “Maddenin Yapısı Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 126-127-128. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
4. Ünite Madde ve Isı: 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 126-127-128-129-130-131. Cevapları GÜN Yayıncılık
Evimizin güzel kokması için oda spreyinden bir miktar sıkarız. Bu spreyden çıkan koku, odamızın hatta evimizin her yerinden hissedilir. Bütün evi kaplayan bu madde, küçük bir hacme sahip olan bir şişeye nasıl sığabiliyor? Acaba bu durum maddenin hangi özelliğinden kaynaklanıyor olabilir? Tüm maddeler aynı özelliği gösterebilir mi? Arkadaşlarınızla tartışınız.
Cevap: Maddenin sıkıştırılabilme özelliğinden kaynaklanmaktadır ve bütün maddeler aynı özelliği gösteremezler.
Görselde suyun hangi hâllerini gözlemliyorsunuz? Maddenin bulunduğu hâl değiştiğinde tanecikleri arasındaki uzaklık değişir mi? Tanecikleri arasında boşluk bulunan maddeler sıkıştırılabilir mi? Örnekler vererek açıklayınız.
Cevap: Suyun katı ve sıvı hallerini gözlemliyoruz. Madde hal değiştirdiğinde tanecikler arası mesafe de değişir. Tanecikleri arasında boşluk bulunan maddeler sıkıştırılabilirler.
Taşıtların lastiklerini şişirmek için hangi hâlde bulunan maddeler kullanılır? Sizce bunun sebebi ne olabilir? Açıklayınız.
Cevap: Lastikleri şişirmek için gaz halindeki maddeler kullanılır. Bunun sebebi gazların daha hafif ve sıkıştırılabilir olmalarıdır.
Peki, katı ve sıvı maddeler de gazlar gibi yayılma özelliği gösterir mi? Çayımızın içine bir küp şekeri attığımızda şekere ne olur (Görsel 4.3)?
Cevap: Katı maddeler yayılmaz özelliği gösteremezler, sıvılar ise gösterir. Çaya atılan küp şeker eriyerek sıvı hale gelir.
Etkinlikte kullandığınız su, toz şeker ve havanın sıkışma özelliklerini karşılaştırınız. Bu maddelerin sıkışma özellikleri aynı mıdır? Açıklayınız.
Cevap: Su, toz şeker ve havanın sıkışma özellikleri aynı değildir. Çünkü tanecikleri arasındaki mesafeler farklıdır.
En fazla ve en az sıkışma özelliği gösteren maddeler hangileridir? Bunun sebebini nasıl açıklayabilirsiniz?
Cevap: En fazla sıkışma özelliği gösteren madde hava en az sıkışma özelliği gösteren madde toz şekerdir. Bunun sebebi şekerin tanecikleri arasındaki mesafenin az olmasıdır.
İçi hava dolu şırınganın pistonunu bıraktıktan sonra piston nasıl hareket etti? Bu durumu nasıl açıklayabilirsiniz?
Cevap: Piston aşağı doğru hareket etti. Çünkü hava sıkıştırılamaz ve yayılma özelliği gösterir.