MADDE VE ISI 2. YOĞUNLUK 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 126-127-128-129 Cevapları MEB Yayınları
1. Maddelerin yoğunluk değerleri neden farklıdır?
Cevap: Yoğunluk: Bir maddenin birim hacmindeki kütlesidir. Her maddenin kütlesi farklı olduğu için yoğunlukları da farklıdır.
1) Suyun sıvı halden katı hale geçtikten sonraki hacmi nasıl değişti?
Cevap: Sıvı halden buz hale geçerken hacmi artmıştır.
2) Su içindeki buzun yoğunluğu ile suyun yoğunluğu arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır.
1.Yukarıda verilen A ve B kaplarında eşit miktarda su ve buz bulunmaktadır. Bu iki maddenin yoğunluklarını karşılaştırınız.
Cevap: Buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır.
2) Kütlesi 900 g, hacmi 1000 cm3 olan maddenin yoğunluğu kaç g/cm3 tür?
Cevap: Yoğunluk= kütle/hacim
900/1000= 9 g/cm3 olur.
3) Yandaki grafikte kütle ve hacim değerleri verilen K, L, M ve N maddelerinin yoğunluklarını hesaplayınız.
Cevap:
Kütle/Hacim=Yoğunluk
K: 80/20=4
L: 100/40= 2,5
M:100/50=2
N:40/50=0,8
4) Yandaki tabloda dört farklı maddenin yoğunlukları verilmiştir. Bu maddelerden eşit hacimde alındığında, kütlelerini küçükten büyüğe doğru sıralayınız.
Cevap: Alüminyum<Çinko<Demir<Bakır
5) Bir maddenin yoğunluğu değişebilir mi? Açıklayınız.
Cevap: Evet değişebilir. Sıvı bir madde katı hale geçerken maddenin hacmi azalır yoğunluğu artar. Fakat su buna girmez tam tersi hacmi artar yoğunluk azalır.
6) Su ve zeytinyağı iki farklı maddedir. Su, ısı vererek donmaya başladığında buz kabın üstünde toplanır. Zeytinyağı donmaya başladığında donmuş hali kabın alt kısmında toplanır. Bu durumun sebebini açıklayınız.
Cevap: Çünkü su katı hale geçerken yoğunluğu azalır ve üste kalır. Zeytinyağı ise donduğunda yoğunluğu artar ve alt tarafta kalır.
7) Buzun suda yüzmesinin canlılar için önemini örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Kışın çok soğuk havalarda su donmaya başladığında önce bütün yüzeyi donar. Sonra yavaş yavaş aşağıya doğru donmaya başlar. Bu sayede suyun yüzeyi 0°nin altına indiğinde bile denizlerin veya göllerin alt kısımları daha sıcak kalabilir. Böylece deniz altında yaşayan canlıların ölümlerini önler.
Yoğunluk bir maddenin dünyada kapladığı alana karşılık gelen değeridir. Hacimleri eşit olsa bile taneceik miktarı daha fazla olan madde daha yoğun olmakatdır.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.