4.Ünite 2. BÖLÜM: YOĞUNLUK 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 129-130-131-132 Cevapları Sevgi Yayınları Sıvıların Yoğunluğu Doğanın Canlılara Sürprizi
Yandaki cam kavanozda birbirine karışmayan sıvılar yer almaktadır. Sizce sıvıların bu şekilde durmasının nedeni nedir? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Sıvıların yoğunluklarının farklı olmasıdır.Yoğunluğu az olan sıvı diğer sıvının üzerinde yer alır.
1. Su ve zeytinyağı için hesapladığınız yoğunluk değerleri hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Su ile zeytinyağının karıştırılmaya çalışıldığında birbirlerinin içerisinde çözülmemesinin başlıca nedeni iki maddenin moleküllerinin birbirinden farklı yapıda olmasıdır. Kimyadaki genel bir duruma göre birbirine benzeyen iki madde birbiri içerisinde çözülebilirken birbirinden farklı maddeler birbiri içerisinde çözülememektedir.
Yandaki fotoğraf, Dünya’nın en soğuk bölgelerinden birisi olan Kuzey Buz Denizi’nde çekilmiştir. Sizce fotoğraftaki buzların altında canlı yaşıyor olabilir mi? Düşüncelerinizi aşağıdaki noktalı alana yazınız.
Cevap: Evet yaşıyordur.Çünkü yüzeydeki buz suyun altındaki sıcaklığın azalmasını önler.
Sıcak günlerde içtiğiniz suya veya meyve suyuna soğuması için buz parçaları atmışsınızdır. Buz parçalarının yandaki fotoğrafta olduğu gibi su yüzeyinde kalmasının nedeni ne olabilir?
Cevap: Çünkü buzun yoğunluğu suyun yoğunluğundan azdır.Su donduğu zaman hacmi genişler ve yoğunluğu azalır.Yoğunluğu az olan maddeler yoğunluğu fazla olan maddelerin üstüne yüzdüğü içinde buz suyun üstünde kalır.
Buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan küçük olmasının doğada canlılar için önemini araştırarak sınıfınızda tartışınız.
Cevap: Doğada maddeler üzerinde ısı ve sıcaklık etkisiyle gerçekleşen bazı olaylar bulunmaktadır.Bunlardan biri de hal değişimidir.Sıvılar ısı vererek katı hale gelir ve donar.Suyun donmasıyla buz oluşur.Su,sıvısında katısı yüzen tek madde olarak bilinmektedir.Yani buz suda yüzer.Bu da buzun yoğunluğunun suyun yoğunluğundan küçük olmasındandır.Buzun yoğunluğunun az olmasıyla suda yüzme özelliğinin bulunması denizlerde bulunan canlıların hayatının devam etmesini sağlar.
a. Dereceli silindirden yararlanarak suyun hacmini şekildeki gibi ölçen Serhat, suyun ve buzun yoğunluk değerlerini kaç g/cm3 olarak hesaplar? Bulunuz.
Cevap:
Buz kütle=12-3=9 g
Buz yoğunluk=Kütle/hacim= 9/10=0.9 g/cm3
Su kütle=23-3= 20 g
Su yoğunluk=Kütle/Hacim= 20/20=1 g/cm3
Moleküller atomlardan büyüklerdir.Aralarında boşluklar vardır bu boşluklara birçok etmen etki eder.Birde atomun içinde farklı yükler olmasaydı zaten hiç birbirine yaklaşmaz iterlerdi.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.