4.Ünite 4. BÖLÜM: YAKITLAR 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 150-151-152-153-154-155 Cevapları Sevgi Yayınları
Günlük yaşantınızda en çok rastladığınız ya da adını duyduğunuz yakıtlar hangileridir?
Cevap: Doğal gaz, kömür, benzin
Yukarıdaki fotoğraflarda ısıtma amacıyla kullandığımız araçlar yer almaktadır. Bu araçların kullanım amaçları aynı olmasına rağmen ısı vermelerini sağlayan maddeler farklılık gösterir.
Yandığında çevresine ısı veren maddeler yakıt olarak adlandırılır. Buna göre yukarıdaki ısınma araçlarının yakıtlarını söyleyebilir misiniz?
Cevap:
Petek=Doğal gaz
Soba=Kömür, odun
Yandaki grafikte, ülkemizde elektrik üretimi için kullanılan yenilenebilir ve yenilenemez enerji kaynaklarının kullanım oranları görülmektedir. Buna göre zengin yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip ülkemizde, bu kaynakların fazla kullanıldığını söyleyebilir miyiz?
Cevap: Yenilenebilir enerji kaynakları fazla olmasına rağmen yenilenemez enerji kaynakları çoğunlukta kullanılmaktadır.
Isı elde etmek için kullandığımız yakıtlar da çevreyi kirletir mi?
Cevap: Ülkemizde ısınma amacıyla pek çok yakıt kullanılmaktadır. Doğal yolla oluşan fosil yakıtlar günümüzde sıkça kullanılan yakıtlardır. Bu yakıtların kullanımında çevre kirliliği ortaya çıkmaktadır.
Soluk alıp vermenin temel canlılık faaliyetlerinden birisi olduğunu biliyorsunuz. Yandaki fotoğrafta gösterilen yerde yaşamayı, soluk alıp vermeyi ister miydiniz?
Cevap: İstemezdim çünkü bir insanın buradaki yaşamı sonunda çeşitli hastalıklara kalacağı gözle görünür bir gerçektir.
Isınma amaçlı kullanılan yakıtların insan ve çevre üzerindeki olumsuz etkilerini İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçlarını bir slayt gösterisi olarak hazırlayıp sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:
Isınmadan kaynaklanan çevre kirliliğini azaltmak için neler yapabiliriz? Aşağıda bu konuda yapabileceklerimiz listelenmiştir. Listeyi inceleyerek çözüm önerilerinizi ekleyiniz.
1. Yakıt tasarrufu yapalım. Isıtıcı araçları gereğinden fazla kullanmayalım.
2. Temiz ve kaliteli yakıt kullanalım.
3. Soba, kalorifer gibi araçları tekniğine uygun kullanalım.
4. Baca temizliğine ve ısınma araçlarının bakımına dikkat edelim.
5. İş yeri, fabrika gibi yerlerin bacalarına filtre sistemleri takalım.
6. Toplu taşıma araçlarını kullanmaya özen gösterelim.
Cevap:
Soba ve doğal gaz zehirlenmelerine karşı alınabilecek önlemleri İnternet, ansiklopedi vb. kaynaklardan araştırınız. Araştırmanızın sonuçları ile ilgili rapor oluşturunuz.
Cevap:
Elektriğin olmadığı zamanlarda insanlar aydınlanmak ve ısınmak için başka yolları kullanmaktaydı. Isınmak için ateş yakarak ısınmakta aydınlanmak için ise gaz lambaları mum gibi araç gereçler bulunmaktadır. Elektrik olmadan insanlar her isini kendileri yapmaktaydı. Çamaşırları yıkamak evi temizlemek gibi işleri kendileri doğal çözümlerle yapmaktadırlar. Zaman geçtikçe insanlar kendi ihtiyaçlarını kolay karşılamak ve zamandan tasarruf etmek için elektriği üretmişler bundan sonra ise aletler makineler üretilmiştir
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.