Anasayfa Kitap Cevapları
24 Nisan 2022, 16:59 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175-176-177. Cevapları MEB Yayınları

5.Ünite Sonu Değerlendirme Soruları

5. ÜNİTE SES VE ÖZELLİKLERİ 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175-176-177. Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları MEB Yayınları

A. Ses ile ilgili olarak aşağıda verilen soruları cevaplayınız

1. Sesin bir ortamdan diğerine geçmesini engelleme çalışmalarına ses yalıtımı denir. Ses yalıtımında kullanılması gereken maddelerin özellikleri nasıl olmalıdır?
Cevap: Boşluklu, gözenekli, yumuşak, pürüzlü yüzeyli

2. Sesin bir enerji türü olduğunu kanıtlayan olaylara örnek veriniz.
Cevap: Patlamalarda camların kırılması, ses dalgalarıyla böbrek taşlarının kırılması enerji olduğunu kanıtlar.

3. Ses yayılmasından, yansımasından faydalanılarak yapılan teknolojik aletlere üç tane örnek veriniz.
Cevap: Ultrason cihazı, kulaklık, hoparlör.

4. Sesin iyi yansıyabilmesi için çarptığı ortamın özellikleri nasıl olmalıdır?
Cevap: Sert ve pürüzsüz yüzeyler sesi iyi yansıtır.

5. Güneş’teki patlamaların sesi Dünya’ya neden ulaşamaz?
Cevap: Boşlukta ses yayılmadığı için ulaşmaz.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları MEB Yayınları

Tablo verilerini inceleyerek aşağıdaki soruları cevaplayınız

6. Ortam sıcaklığı ile sesin yayılma sürati arasında nasıl bir ilişki vardır? Nedenini açıklayınız
Cevap: Sıcaklık arttıkça sesin yayılma sürati de artar.

7. Sıcaklıkları aynı olan maddeleri fiziksel hâllerine göre katı, sıvı ve gaz olarak gruplandırınız. Sesin yayılma sürati hangi grupta en fazla, hangi grupta en azdır? Nedenini açıklayınız.
Cevap: Katı ortamda ses en hızlı, daha sonra sıvı ortam en son ise gaz ortamında yayılır.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 138-140. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları MEB Yayınları

8. Aşağıdaki cümleleri uygun bir açıklama ile tamamlayınız
Cevap:

a- Bir dağa karşı bağırdığımızda birkaç saniye sonra sesimizi tekrar duyarız. Çünkü;
sesimiz dağa çarparak yansıyıp bize döner.
b- Ses yalıtımı için kullanılan süngerler genellikle piramit şeklinde çıkıntılara sahiptir.
Çünkü; Pürüzlü, çıkıntılı yüzeyler sesi daha iyi soğurur.
c- Uçakların alçak uçuşu sırasında camlar titreşir. Çünkü ses bir enerjidir.


B. Aşağıda verilen ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız
Cevap:

1. (D) Sesin yayılması için maddesel ortam gereklidir.
2. (D) Sesin en hızlı yayıldığı maddeler, katılardır.
3. (Y) Sesin bir yüzeye çarpıp geldiği ortama geri dönmesine soğurulma denir.
4. (Y) Madde tanecikleri arasındaki mesafe arttıkça sesin iletim hızı da artar.
5. (D) Ses bilimine akustik denir.
6. (D) Aynı kaynaktan çıkan ses farklı ortamlarda farklı işitilir.


C. Aşağıdaki tabloda verilen olaylar ve ses özelliklerini oklarla eşleştiriniz
Cevap:

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları MEB Yayınları


D. Aşağıdaki soruları okuyunuz ve doğru olan seçeneği işaretleyiniz.

1. Ses ile ilgili bir oyun tasarlayan Hira Öğretmen, öğrencilerinden birinin gözlerini kapatıp diğer öğrencileri tek tek konuşturur. Gözleri kapalı olan öğrenci, konuşan arkadaşlarını seslerinden tanımaya çalışır.
Bu oyun ile Hira Öğretmen aşağıdakilerden hangisini açıklamaya çalışmıştır?
Cevap: D) Sesin özelliği, ses kaynağına bağlı olarak değişir.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 115-116-117-120-121 Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları MEB Yayınları

2. Sesin 20°C’taki farklı ortamlarda yayılma süratleri tabloda verilmiştir. Buna göre K, L ve M ortamları aşağıdakilerden hangisi olabilir?
Cevap: C) Hava – Demir – Su

3. Tam ortasında saat bulunan aşağıdaki gibi bir düzenek oluşturulur. Öğrenciler şekilde belirtilen konumlara göre düzeneğin etrafına yerleştirilir. Buna göre saat çaldığında saatin sesini en kısa ve en uzun sürede duyan öğrenciler hangileridir?
Cevap: C) Enes – Efe

4. Merve; elindeki metal kaşık ile mutfaktaki tencereye, yoğurt kovasına, cam bardağa ve fırın tepsisine vurduğunda değişik sesler duyuyor.
Merve’nin bu olaydan çıkaracağı sonuç aşağıdakilerden hangisi olabilir?

Cevap: B) Kaynak değişirse ses de değişir.

5. Aşağıdakilerden hangisi sesin özelliklerinden faydalanılarak yapılan uygulamalardan biri değildir?
Cevap: C) Dünya ile Mars arasındaki mesafenin ölçülmesi

6. Sesin bir ortamdaki yayılma sürati aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?
Cevap: A) Ortamın saydamlığı

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.