6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 184-193. Cevapları MEB Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 184-185-186-187-188-189-190-191-192-193 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Denetleyici ve Düzenleyici Sistemler Cevapları” ve “Denetleyici ve Düzenleyici Sistemlerin Vücuttaki Diğer Sistemlerle Birlikte Çalışması Cevapları” sayfalarını hazırladık. Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 184-193. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
6. Ünite Vücudumuzdaki Sistemler ve Sağlığı: 6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları Sayfa 184-185-186-187-188-189-190-191-192-193. MEB Yayınları
Ali, vücudundaki hangi yapı sayesinde yeni bilgiler öğrenmiş ve hayal kurabilmiştir?
Cevap: Ali beyni sayesinde yeni bilgiler öğrenmiş ve hayal kurabilmiştir.
1. Denetleyici ve düzenleyici sistem ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
a. Hayal kurma, rüya görme, konuşma gibi durumları yöneten merkezî sinir sistemi yapısı nedir?
Cevap: Hayal kurma, rüya görme, konuşma gibi durumları yöneten merkezî sinir sistemi yapısı beyindir.
b. “X yapısı, kalp ve akciğer gibi hayati organların çalışmasını yönetir.” cümlesinde X yerine ne yazılmalıdır?
Cevap: X yerine omurilik soğanı yazılmalıdır.
c. Efe, araştırma ödevinde bir yapı ile ilgili “Kol ve bacaklarda bulunan kasların birbiri ile dengeli ve uyumlu bir şekilde çalışmasını sağlar. Gün içindeki aktif hareketlerin dengeli bir şekilde gerçekleşmesine imkân tanır.” ifadesini kullanmıştır. Efe’nin araştırdığı merkezî sinir sisteminin bir üyesi olan yapı nedir?
Cevap: Bu merkezi sinir sistemi beyinciktir.
ç. Merve, bir orman yürüyüşü sırasında bitkileri incelerken eline batan dikenin etkisiyle elini hızla çekmiştir. Merve’nin bu tepkiyi vermesini sağlayan merkezî sinir sistemi yapısı nedir?
Cevap: Bu merkezi sinir sistemi yapısı olan omuriliktir.
d. Sınav sonuçları açıklanacağı zaman çok heyecanlanan Eren, kalbinin daha hızlı attığını ve soluk alıp verişinin hızlandığını fark etti. Eren’de bu durumların ortaya çıkmasına sebep olan hormonun ve bu hormonu salgılayan iç salgı bezinin adını yazınız.
Cevap: Bu duruma adrenalin hormonu sebep olmaktadır. Bu hormon böbrek üstü bezi tarafından salgılanır.
e. Diğer iç salgı bezlerinin çalışmasını kontrol eden, aynı zamanda salgıladığı salgı miktarının fazla olmasıyla devlik gibi bir duruma sebep olabilen salgı bezinin adını yazınız.
Cevap: Bu salgı bezi hipofiz bezidir.
f. “İnsanlarda bazen kan şekeri, normal değerin altına düşmektedir. Böyle bir durumda X yapısından salgılanan Y hormonu, etkisini göstererek kan şekerini normal seviyeye çıkarır.” ifadesindeki X yapısının ve Y hormonunun adlarını yazınız.
Cevap: X yapısı pankreas bezi, Y ise glukagon hormonudur.
g. Ceren, arkadaşına boğaz bölgesinde bulunan ve soluk borusuna komşu olan bir iç salgı bezi ile ilgili bazı bilgiler vermiştir. Ceren’in bilgi verdiği iç salgı bezininin ve salgıladığı hormonun adını yazınız.
Cevap: İç salgı bezi tiroid bezi ve hormon ise tiroksin hormonudur.
Çok güzel bir site her şey belirgin kolay bir şekilde cevap bulunabiliyor yapanların emeğine sağlık