Anasayfa
Ara Bul
15 Eylül 2021, 13:08
Mehmet
Yönetici

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 205-206-207 Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 205-206-207 Cevapları MEB Yayınları VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER VE SİSTEMLERİN SAĞLIĞI: ÜNİTE DEĞERLENDİRME 2. Kitap

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 205 Cevapları MEB Yayınları

A. Aşağıdaki soruların cevabını ilgili alana yazınız.
1) Beyinciği hasar görmüş bir kuşun hareketlerinde nasıl değişiklikler olabilir? Açıklayınız.

Cevap: Uçamaz

2) Ergenlik döneminde hangi bez yeterince çalışmazsa kişinin boyu kısa kalabilir?

Cevap: Hipofiz bezi

3) Duyu organlarının tedavisinde yararlanılan teknolojik gelişmeler nelerdir?

Cevap: Göz için; lens, gözlük, lazer Kulak için; işitme cihazı

4) Kulağımızın yapısında bulunan östaki borusunun görevi nedir?

Cevap: Kulak zarının her iki tarafındaki oluşan hava basıncını dengelemktir.

5) Organ bağışlamak için gerekli şartlar nelerdir?

Cevap: 18 yaşını geçmiş olan herkes ‘Organ ve Doku Bağış Formu’ ile bağış yapabilir.

B. Aşağıda verilen terimleri uygun açıklamalar ile eşleştiriniz.

Cevap:

(1) a. Refleks merkezidir.
(c) b. Vücudumuzun denge merkezidir.
(b) c. Limon görünce ağzın sulanmasıdır.
(e) d. Öğrenme, hafıza ve zeka merkezidir.
(d) e. Solunum sistemini düzenler.

1. Omurilik
2. Sonradan kazanılan refleks
3. Beyincik
4. Omurilik soğanı
5. Beyin
6. Doğuştan gelen refleks


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 206 Cevapları MEB Yayınları

C. Aşağıda verilen iç salgı bezlerinin salgıladıkları hormonları karşılarına yazınız.

Cevap:

6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 206 Cevapları MEB Yayınları

D. Aşağıdaki ifadeler doğru ise (D) yanlış ise (Y) harfi yazınız. Yanlış olduğuna inandığınız ifadenin doğrusunu altındaki boşluğa yazınız.

Cevap:

(Y) Solunum, boşaltım, sindirim, dolaşım sistemlerinin çalışması; omurilik tarafından gerçekleştirilir. (Omurilik soğanı tarafından)

(D) Kan şekerimiz yükseldiğinde kan şekerini düşüren hormon insülin hormonudur.

(Y) Üst derimiz ölü hücrelerden oluşur. Yapısında sinirler ve kan damarları bulunur.(Yapısında sinirler ve kan damarları bulunmaz)

(D) Böbrek yetmezliği olan hastalarda böbreklerin yapması gereken süzme görevini diyaliz makineleri yapar.

(Y) Yarım daire kanalları beyin ile birlikte vücut dengesini sağlar. ( Yarım daire kanalları beyincik ile birlikte vücut dengesini sağlar)

(D) Hastaların en uygun yöntemlerle en uygun şekilde sağlık kuruluşuna sevk edilmesi için 112 aranmalıdır.

(Y) İyot yetersizliğinde hipofiz bezi fazla çalışarak devliğe sebep olur.

E. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru sözcüğü/sözcükleri yazınız.

Cevap:

1) Dişi ve erkeğe ait özelliklerin oluşmasını eşeysel hormonlar sağlar.
2) Deri hastalıklarının teşhisinde dermatoskop  denilen araç kullanılır.
3) Hipermetrop göz kusuru ince kenarlı mercek ile düzeltilir.
4) Çekiç, örs  ve üzengi  vücudumuzun en küçük kemikleri olup orta
kulak bölümünde bulunur.
5) Kan damarları, iris ve göz bebeği damar tabakada bulunur.
6) Östaki borusu,  vücut içindeki ve dışındaki basıncı dengeleyip kulak zarını korur.
7) Yemeklerden sonra salgılanan insülin  hormonu kan şekerini normal seviyeye düşürür.
8) Hormonlar kan yoluyla vücutta taşınır.
9) Organ bağışı yapabilmek için on sekiz  yaşını doldurmuş olmak gerekir.
10) Göz sağlığı için A vitamini içeren besinler tüketilmelidir.


6. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 207 Cevapları MEB Yayınları

F. Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.

1) Duyu organlarının sağlığına dikkat eden kişi aşağıdakilerden hangisini yapmalıdır?

Cevap: C

A) Ağız temizliğine dikkat etmemeli.
B) Güneşte uzun süre kalmalı.
C) Kulaklarını sert cisimlerle karıştırmamalı.
D) Televizyonu uzun süre yakından izlemeli

2) I. Vücuttaki kimyasal olayları düzenler.
II. Kandaki şekeri düzenler.
III. Erkeklerde erkeğe özgü karakterlerin oluşmasını sağlar.
Yukarıda özellikleri verilen hormonların salgılandığı bezler nelerdir?

Cevap: B

3) Sinir sisteminde bulunan yapılar ve görevleri ile ilgili aşağıda eşleştirme yapılmıştır.
I. Denge-Beyincik
II. Koklama-Beyin
III. Refleks-Omurilik soğanı
Buna göre yapılan eşleştirmelerden hangisi veya hangileri doğrudur?

Cevap: D

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve III D) I ve II

4) Aşağıdakilerden hangisi alt deride bulunmaz?

Cevap:  C

A) Deriye renk veren pigmentler
B) Sinirler
C) Yağ bezleri
D) Kan damarları

5) Beril duyu organlarının çalışma sistemini daha iyi anlayabilmek için bir deney tasarlıyor. Bu deneyde soğan, patates, elma ve armut besinlerini kullanıyor. Bu besinleri burnunu kapatarak rastgele bir biçimde sırayla yiyor. Her yiyecekten sonra ağzını çalkalıyor. Denediği her yiyeceğin ne olduğunu tahmin etmeye çalışıyor. Beril denediği yiyeceklerden sadece bir tanesini doğru tahmin edebiliyor ve diğer besinlerin
tatlarının çok benzer olduğunu söylüyor. Yapılan deney ile ilgili aşağıdakilerden hangisi
söylenemez?

Cevap: A

A) Besinleri kokuları sayesinde ayırt ederiz.
B) Koku alma ve tat alma duyuları birlikte çalışır.
C) Duyu organlarımızdan biri çalışmadığında diğer duyu organlarımızın işlevi artar.
D) Sadece koklayarak yada tadarak bir besinin tadını alamayız.

6) Fatma, iç salgı bezlerinden salgılanan hormonlarla ilgili bilgileri aşağıdaki tabloda
işaretlemiştir.

Fatma, yukarıdaki ifadelerin doğru (D) ya da yanlış (Y) olduğuna karar vererek ilgili kısma işaret koymuştur. Her doğru cevap 5 puan olduğuna göre Fatma kaç puan almıştır?

Cevap: B

A) 5 puan B) 10 puan
C) 15 puan D) 20 puan

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 1.Sınıf, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Beşgen, MEB, Koza, Sonuç, İlke, Cem Ofset, GÜN, Dörtel, Sevgi, Yayınları, Ekoyay, Tutku, İpekyolu, Evren, Tuna, SDR Dikey, ATA, Lisans, ADA, Yayıncılık.