Anasayfa Kitap Cevapları
9 Mayıs 2022, 21:12 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 179-183-184-185. Cevapları Engürü Yayınları

Üçgenin Alanı Cevapları Engürü Yayınları

5. ÜNİTE 2. BÖLÜM: ALAN ÖLÇME 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları 179-183-184-185. Sayfa Engürü Yayınları


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 179 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları

Verilen üçgen levhaları inceleyiniz, sizce bu işaretler ne anlama gelmektedir?
Cevap: Yayaları ve sürücüleri uyaran işaretlerdir.

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 179 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları


Bu işaret levhalarının oluşturulabilmesi için gerekli malzemelerin miktarı nasıl belirlenebilir?
Cevap: Yüksekliği belirlenerek alanı bulunur.


BUNU DENEYELİM

 Yandaki dikdörtgeni kareli kâğıdınıza çiziniz ve alanını hesaplayınız.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 179 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları (1)

 Dikdörtgeni kareli kâğıttan kesiniz. Ardından kesikli çizgiler boyunca tekrar kesiniz. Elde ettiğiniz üçgenlerden büyük olanın alanını kareleri sayarak hesaplayınız.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 179 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları (2)

 Dikdörtgenin alanı ile üçgenin alanı arasındaki ilişki hakkında ne söyleyebilirsiniz?
Cevap: Dikdörtgenin alanının yarısı üçgenin alanını oluşturdu.

 Üçgenin alanının hesaplanmasıyla ilgili nasıl bir yol önerirsiniz?
Cevap: Taban ile yüksekliği çarpıp ikiye bölerek üçgenin alanını buluruz.


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 183 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları

ARAŞTIRINIZ – DÜŞÜNÜNÜZ

Elinizde herhangi bir ölçme aracı olmadan bir üçgenin alanını hesaplayabilir misiniz?
Cevap: Evet hesaplayabiliriz. Tabanı ile yüksekliğini çarpıp ikiye bölerek bir üçgenin alanını buluruz.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 271-272-273-274. Cevapları MEB Yayınları

SIRA SİZDE

1. Kareli kâğıtta verilen üçgenlerin bütün kenarlarına ait yükseklikleri çiziniz
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 183 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 184 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları

2. Aşağıdaki üçgenlerin alanlarını bulunuz
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 184 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları


3. Aşağıdaki ifadelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
Cevap:

(Y) Dik üçgenlerde iki tane yükseklik vardır.
(Y) Dar açılı üçgenlerde yükseklikler üçgenin dışında olabilir.
(D) Geniş açılı üçgenlerde yüksekliklerden iki tanesi üçgenin dışındadır.
(Y) Üçgenin bir kenarının herhangi bir yerinden çizilen dik doğru parçası yüksekliktir.
(Y) Bir üçgenin taban uzunluğu her zaman yükseklikten fazladır.
(D) Üçgenin alanı hesaplanırken taban uzunluğu 2’ye bölündükten sonra yükseklik ile çarpılabilir.


4. Aşağıdaki noktalı kâğıtta verilen üçgenlerin alanlarını bulunuz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 184 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları


5. Bir üçgenin taban uzunluğu ve bu tabana ait yükseklik 2 katına çıkarıldığında alanının kaç katına çıkacağını bulunuz
Cevap:

Örnek olarak;

taban alanı → 6 cm
Yüksekliği → 2 cm
Alanı → (6×2)/2 = 6 cm²

2 katına çıkarırsak;
taban alanı → 12 cm
Yüksekliği → 4 cm
Alanı → (12×4)/2 = 24 cm²

Yani 4 katına çıkmış olur.


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 185 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları

6. Alanı 75 santimetrekare olan bir üçgenin yüksekliği 15 santimetre olduğuna göre bu yüksekliğin ait olduğu taban uzunluğunu bulunuz.
Cevap:

(x.15)/2 = 75
15x = 150
x = 10

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 36-41-42. Cevapları Engürü Yayınları

7. Alanı 120 santimetrekare olan bir üçgenin tabanının uzunluğu 30 santimetre olduğuna göre bu tabana ait yüksekliği bulunuz
Cevap:

(x.30)/2 = 120
30x = 240
x = 8


8. Bir kenarının uzunluğu 24 santimetre ve bu kenarına ait yüksekliği 12 santimetre olan üçgenin 18 santimetre uzunluğundaki kenarına ait yüksekliğini bulunuz.
Cevap: 16 cm


9. Aşağıdaki üçgenlerin alanları altlarında verilmiştir. Hatalı olan varsa düzeltiniz
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 185 Sayfa Cevapları Engürü Yayınları


10. Tabanı dik üçgen şeklinde olan havuzun tabanının alanı 270 metrekaredir. Bu havuzun tabanının dik kenarlarından birinin uzunluğu 18 metre olduğuna göre tabanın diğer dik kenarının uzunluğunu bulunuz.
Cevap:

(x.18)/2 = 270
18x = 540
x = 30 m²


11. Yanda verilen dikdörtgen şeklindeki bahçenin çevre uzunluğu 160 metredir. Bahçenin biber ekilecek üçgen şeklindeki kısmının alanını bulunuz.
Cevap:

160 – 100 = 60
60/2 = 30 cm kısa kenar
Üçgenin alanı = ( 40 x 30)/2 = 600 m²

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.