Anasayfa Kitap Cevapları
17 Aralık 2022, 2:02 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 187-188-189. Cevapları MEB Yayınları

Arazi Ölçme Birimleri Cevapları

5. ÜNİTE 2. Bölüm Alan Ölçme 6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 187-188-189. Cevapları MEB Yayınları


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 187 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Hazır mıyız?

Çölleşme, bitki örtüsü ve yağış yönünden yeterli durumdaki bir bölgenin iklim değişiklikleri ya da insan faaliyetleri gibi etkenlerle toprağının kuraklaşmasıdır. Çölleşme ve kuraklıkla mücadele için ağaçlandırma yapılmalı, ormanlık alanlar korunmalıdır. Yandaki spikerin konuşmasında ifade ettiği hektar ölçü birimi arazi, arsa, bahçe ve tarla ölçümlerinde kullanılabililir. Alan ölçme birimleri yerine neden arazi ölçme birimlerinin kullanıldığını düşününüz ve açıklayınız
Cevap: Geniş araziler olduğu, kolaylık sağlanması ev içerisinde kalan alanı bulmak için arazi ölçme birimleri kullanılmaktadır.


Sıra Sizde – 1

1,5 ar tarla kaç dönüm eder?
Cevap: 1,5 ÷ 10 = 0,15 dönüm


Sıra Sizde – 2

42 hektar kaç ar eder?
Cevap: 42 . 100 = 4200 ar


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 188 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Sıra Sizde – 3

7,5 dekarlık bir arazi 5 eşit parçaya ayrıldığında her bir parçanın kaç ar olacağını bulunuz.
Cevap:

7,5 . 10 = 75 ar
75 ÷ 5 = 15 ar her parçası

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 100-101-102. Cevapları KOZA Yayınları

Sıra Sizde – 4

Aşağıdaki ölçüleri istenen birim cinsinden yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 188 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


Sıra Sizde – 5

3 dekarlık bir arazinin 2 arlık bölümüne ayva ağacı, 800 metrekarelik bölümüne nar ağacı dikiliyor. Geriye kalan kısmın kaç metrekare olduğunu bulunuz.
Cevap:

3 dekar = 3 . 1000 = 3000 m² arazinin alanı
2 ar = 2. 100 = 200 m² ayva ağacı
800 m² nar ağaco
200 + 800 = 1000 m²
3000 – 1000 = 2000 m² geriye kalan alan.


Sıra Sizde – 6

Bir tarlanın 15 arlık alanı arpa, 10 dönümlük alanı mısır ekilidir. Mısır ekili kısım arpa ekili kısımdan kaç metrekare daha büyüktür?
Cevap:

15 ar = 15 . 100 = 1500 arpa
10 dönüm = 10 . 1000 = 10 000 m²
10 000 – 1500 = 8500 m²


6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 189 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Konu Degerlendirme

1. Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerlere doğru ifadeleri yazınız.
Cevap:

•Arazi ölçmede temel birim olarak ….ar…. kullanılır.
•Hektar kısaca ……ha…… sembolü ile gösterilir.
•Arazi ölçme birimi olan dekar yerine …..dönüm…… sözcüğü de kullanılılabilir.


2. 3,5 ha + 7,2 daa – 5 a işleminin sonucunu m² biriminden bulunuz.
Cevap:

3,5 ha = 3,5 . 10 000 = 35 000 m²
7,2 daa = 7,2 . 1000 = 7200 m²
5 a = 5 . 100 = 500 m²
35 000 + 7200 – 500 = 41 700 m²


3. Bir tarla sahibi, tarlasının dönümünü 6000 liradan satacağını söylemiştir. 45 ar tarlası olduğu bilinen tarla sahibinin tarlasının tamamını kaç liraya satacağını bulunuz.
Cevap:

45 ar = 45 ÷ 10 = 4,5 dönüm
4,5 . 6000 = 27 000 liradan satılır.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Matematik Ders Kitabı Sayfa 183-186. Cevapları KOZA Yayınları

4. Yukarıda eş karelerden oluşan şekilde verilen turuncu renkli alan 16 m² olduğuna göre yeşil renkli alanın kaç ar olduğunu bulunuz.
Cevap:

16 m² = 16 ÷ 100 = 0,16 ar
0,16 . 5 = 0,8 ar


5. Aşağıdaki ölçü birimlerini uygun değerlerle eşleştiriniz.
Cevap:

6. Sınıf Matematik Ders Kitabı 189 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


6. Bir çiftçi bir dönüm araziden elde ettiği buğdayın 350 kg olduğunu söylemiştir. Buna göre çiftçi 2,5 hektar araziden kaç kg buğday elde eder?
Cevap: A) 8750

2,5 ha = 2,5 . 10 = 25 dönüm
25 . 350 = 8750 kg buğday elde edilir.


7. Bir kişi 21 ar ölçüsündeki bahçesinin 2/7’sini zeytin fidesi dikimi, 1/3’ini pamuk ekimi için ayırıyor. Geriye kaç m²lik alan kalır?
Cevap: C) 800

21 ar = 21 . 100 = 2100 m²
2100 . 2/7 = 600 m² zeytin
2100 . 1/3 = 700 m² pamuk
600 + 700 = 1300 m²
2100 – 1300 = 800 m² geriye kalan alan


8. 2 ha + 3 daa + 4 m² kaç metrekaredir?
Cevap: C) 23 004

2 ha = 2 . 10 000 = 20 000 m²
3 daa = 3 . 1000 = 3000 m²
20 000 + 3000 + 4 = 23 004 m²

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.