Anasayfa Kitap Cevapları
6 Ocak 2022, 21:04 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148-149. Cevapları ATA Yayıncılık

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 148-149. Sayfa ATA Yayıncılık Kış Uykusu

5. TEMA DOĞA VE EVREN: Son Kuşlar Cevapları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 148 Cevapları Ata Yayınları

Hazırlık Çalışması

1. Kış uykusuna yatan hayvanların neden kış uykusuna yattıklarını arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap: Kış uykusuna yatan hayvanlar kışın beslenme ihtiyaçlarını kolay bir şekilde karşılayamazlar. Karşılayamadıkları zaman vücutları dirençsiz düşer ve ölebilirler. Yaşamlarını rahat geçirmek için kış uykusuna yatarlar ve enerjilerini saklarlar.

2. Sadece bazı hayvanlara özgü olan davranışlardan bildiklerinizi söyleyiniz.
Cevap: Köpeğin havlaması, kedinin miyavlaması, eşeğin anırması gibi davranışlardır.


KIŞ UYKUSU (Dinleme / İzleme)

1.Etkinlik

a) Metni dinlerken bilmediğiniz kelime ve kelime gruplarını not alınız.
b) Metni dinlerken not aldığınız kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Güncel Türkçe Sözlük’ten bulunuz.

Cevap:

Çoban aldatan
Anlamı: Kısa bacaklı ve kısa ayakları olan gece kuşu

Karyola
Anlamı: Üzerine yatak konulan tahta veya metal kerevet.

Karartılmış
Anlamı: Siyaha çevirmek


2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle yanıtlayınız
Soru
: 1. Evin bahçesinde yaşayan kaplumbağalar kimlerle aynı yaştadır?
Cevap: Dişi olan Dedesinin babası, diğeri abisi veya amcası ile yaşıttır.

2. Yazar, kaplumbağaların evcilleştirilebileceğini hangi örneklerle anlatmaktadır?
Cevap: kedi ve köpekler gibi birbirlerinin ağzından yiyecek kapıyorlardır. Bunu örnek göstererek evcilleştirebileceğini göstermektedir.

3. Hangi hayvanlar kış uykusuna yatmaktadır?
Cevap: Kaplumbağalar, memeli hayvanlar, böcekler, kirpiler, sincaplar, çoban aldatan, ayılar, yarasalar, yılanlar hükümdar kelebeği kış uykusuna yatmaktadır.

4. Hayvanlar neden kış uykusuna yatmaktadır?
Cevap: Kışın beslenme ihtiyacını gideremezler bundan dolayı yazın ihtiyaçlarını giderip kış uykusuna yatarlar.

5. Hayvanlar kış uykusuna nasıl hazırlanmaktadır?
Cevap: Bahar mevsiminde çok beslenip yağ bağlarlar ve yuvalarına yiyecek götürüp kış uykusuna öyle yatarlar.


3.Etkinlik

Dinlediğiniz metinle ilgili düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Hayvanların neden kış uykusuna yattığı ve her hayvanın farklı özellikleri olduğunu öğrendim. Bu metin bilgilendirici bir metindir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 149 Cevapları Ata Yayınları

4.Etkinlik

Dinlediğiniz metnin konusunu ve ana fikrini uygun başlığın altına yazınız.
Cevap:

Metnin Konusu: Hangi hayvanların kış uykusuna yattıkları ve neden yattıkları.
Metnin Ana Fikri: Hayvanlar neden kış uykusuna yattıkları hakkında bilgiler.


5.Etkinlik

Hayvanlarda var olan hangi becerinin sizde olmasını isterdiniz? Düşüncelerinizi arkadaşlarınıza nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap: Ben balıkların denizde yüzüp nefes alabilme özelliğini isterdim. Denizleri dolaşıp o yeri görmek isterdim.


6.Etkinlik

“İnsanlar kış uykusuna yatsaydı uyudukları zaman diliminde neler olurdu? Yaşam nasıl olurdu? Dünya bu süreçten nasıl etkilenirdi?” sorularından yola çıkarak defterinize bir hikâye yazınız.
Hikâyenizi yazmadan önce aşağıdaki taslağı hazırlayınız

Cevap:

Metnimin Konusu: Doğanın insan olmadan düzelmeye başlaması
Metnimin Ana Fikri: İnsanların doğaya verdiği zararlar.
Serim Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanların ne zaman nasıl kış uykusuna yatmaları
Düğüm Bölümünde Anlatacaklarım: İnsanlar olmadan doğanın nasıl değiştiği
Çözüm Bölümünde Anlatacaklarım: Doğanın zarar görmemesi için nelerin olması gerektiği

Doğa ve İnsanlar

Bir zamanlar hayvanların kış uykusuna yattığı söylenirdi. Bizim hayatımız da biz insanlar kış uykusuna yatarız. Her kıştan önce evlerimizi korunaklı bir şekilde ayarlayıp daha sonra ailelerimiz ile beraber kış uykusuna yatarız.

Yine kış gelmeden önce hazırlıklara başladık. Herkes evini korunaklı ayarlayıp evlerinden çıkmadılar. Ben bu kış uykuya yatmayıp doğanın nasıl işlediğini görmek istedim. Annem ve babamdan gizli evden çıktım. Yanıma kıyafet ve çadır gibi eşyalar aldım. Tek tek sokakları gezmeye başladım. Ormanlara yakın alanda hayvanlar tek tek görünmeye başladı. Bizler varken bizden saklandıklarını anlamış oldum. Fabrika, araba gibi zararlı gazları olan araçlar da çalışmadığı için havanın farklı güzel bir kokusu vardı. Her uyandığımız da çevrenin ne kadar temiz, ne kadar düzenli olduğunu görüyorduk. Bunun nedeni biz insanların .çevreye ve canlıların yaşamına zarar vermesinden dolayıymış.

Herkes uyandıktan sonra çektiğim resimleri, aldığım notları gösterdim. Zarar verdiğimiz çevrenin biz yokken nasıl olduğunu gösterdim. Bunu görenler kendilerine çeki düzen vererek doğaya zarar vermeden yaşamaya başladılar.


Gelecek Derse Hazırlık

1. Anadolu’da hâlen yaşatılmaya çalışılan el sanatları ve zanaatlarla ilgili araştırma yapınız. Edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz.
Cevap:

  • Çini Sanatı
  • Hat Sanatı
  • Cam Sanatı
  • İşleme Sanatı
  • Bakırcılık
  • Çömlekçilik
  • Ağaç İşleri Sanatı
  • Halı Dokumacılığı

2. Yörenizde bulunan el sanatlarıyla ilgili araştırma yapınız.
Cevap: Hatay yöresinde olan el sanatları;

  • Camcılık.
  • İpekçilik-Dokuma.
  • Hasırcılık.
  • Heykelcilik.
  • Sikkecilik.
  • Defne Sabunu.
  • Ahşap Oymacılığı
  • Yakma Resim
Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.