6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 156-160-161-162-163-164. Cevapları Yıldırım Yayınları bölümünde, ders kitabı sayfa 156-157-158-159-160-161-162-163-164 konularına ait cevapları bulabilirsiniz. “Ölümsüzleşen Bahçe Metni Cevapları” Öğrenmenizi pekiştirmek ve anlamanızı kolaylaştırmak için 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 156-160-161-162-163-164. Cevapları soruları dikkatlice inceleyin. Başarınızı artırın.
İçindekiler
5. Tema: Sanat 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 156-157-158-159-160-161-162-163-164. Cevapları Yıldırım Yayınları
Aşağıdaki ifadede noktalı yere yazılması gereken kişinin adını verilen bilgiden yararlanarak arkadaşlarınızla belirleyiniz.
Cevap: Mimar Sinan…., Süleymaniye Camii’ni bitirdiğinde 70 yaşını geçmişti. Ustalık eseri olarak saydığı Selimiye Camii’ni tamamladığında ise yaşı 86 olmuştu.
“Ölümsüzleşen Bahçe” adlı metni sesli okuyunuz. Okuma sırasında sözcükleri doğru telaffuz etmeye özen gösteriniz ve metni akıcı bir şekilde okuyabilmek için noktalama işaretlerine dikkat ediniz.
Aşağıdaki bulmacayı ipuçlarından ve sözcüklerin sözlük anlamlarından yararlanarak çözünüz.
Cevap:
Aşağıdaki soruları okuduğunuz metne göre cevaplayınız.
1. Mimar Sinan’dan kendisi için bir cami yapmasını isteyen padişah kimdir?
Cevap: Mimar Sinan’dan kendisi için bir cami yapmasını isteyen padişah II. Selim’dir.
2. Caminin yapılacağı tepedeki bahçenin özellikleri nelerdir?
Cevap: Caminin yapılacağı tepedeki bahçe epeyce geniş, içerisinde renk renk laleler, karenfiller, yemişler, mor sümbüller, sebzeler ve elma ağacı bulunmaktadır.
3. Selim Dede’nin bahçesini vermemesinin sebepleri nelerdir?
Cevap: Selim Dede’nin bahçesini vermemesinin sebebi ömrünü bu bahçeye adaması ve bahçede bulunan elma ağacını vefat eden eşiyle ekmesidir.
4. Selim Dede, Mimar Sinan’ın hangi sözü üzerine bahçeyi vermeye razı olur?
Cevap: Selim Dede, Mimar Sinan’ın bahçeyi ölümsüzleştireceği sözü üzerine bahçeyi vermeye razı olur.
5. Selim Dede’nin camiyi gezerken duygulanmasının sebebi nedir?
Cevap: Selim Dede’nin camiyi gezerken bahçesinin bozulmadan kalmasına duygulanmıştır.
Mimar Sinan’ın hangi davranışı onun adil ve dürüst olduğunu göstermektedir? Metnin içeriğinden hareketle açıklayınız.
Cevap: Mimar Sinan’ın Selim Dede’ye bahçesini ölümsüzleştireceğine dair verdiği sözünü tutması adil ve dürüst olduğunu göstermektedir.
Okuduğunuz metinden alınan aşağıdaki ifadeleri koşul-sonuç anlamı olacak şekilde tamamlayınız.
Cevap:
Yöneticiler ne yaptılarsa yaşlı dedeyi, camiyi yapmak için ikna edemediler.
Benim yerimde olsaydın sen bahçeni vermezdin
Bahçeyi vermekte bunca gecikmeseydim bu mutluluğa daha erken kavuşurdum
Okuduğunuz metinden yararlanarak noktalı yerlere cümlelerdeki altı çizili adları niteleyen, belirten uygun sözcükler getiriniz.
Cevap:
Karısıyla birlikte dikmişlerdi bu ağacı.
Elma ağacı, meyveleriyle sürüyle çocuğu mutlu etmişti.
Selim Dede beş yıl sabırla bekledi.
Selim Dede mor sümbüllerini hemen tanıdı.
Selim Dede’ye geniş bir ev verdiler.
Bu bahçe sizin?
Az daha yaklaşınca biricik elma ağacını da gördü.
Aşağıdaki paragrafta koyu yazılmış adları durum, biçim, renk, sayı yönünden niteleyen ya da belirten sözcükleri belirleyiniz ve bu sözcüklerin altını çiziniz.
Cevap:
Altını çizdiğiniz sözcüklerin metnin anlamına olan katkısını yazınız.
Cevap: Altını çizdiğimiz sözcüklerin metnin anlatımını genişletmiştir.
Aşağıdaki cümleleri kutucuklarda verilen sıfatlardan uygun olanlarla tamamlayınız. Bu sıfatları cevap verdiği soruların karşılarına yazınız.
Cevap:
Akrabalık adı olan sözcükler (teyze, dayı, amca) küçük harfle başladığı hâlde “Selim Dede” yazarken “Dede” ifadesinde “Dede” sözcüğü neden büyük harfle başlamıştır? Bu sorunun cevabını TDK Yazım Kılavuzu’ndan araştırıp öğreniniz.
Cevap: Kişi adlarının yanına eklenen takma isimleri lakaplar, rütbe adları, saygı ve meslek isimleri büyük harfle yazılır. Bu nedenle Selim Dede yazarken büyük harfle yazılmıştır.
Metinde geçen aşağıdaki sözcük ve sözcük gruplarını kullanarak “Mimar olsaydım…” konulu bir konuşma yapınız.
Cevap: Mimar olsaydım daha önce hiç yapılmamış ve düşünülmemiş yapılar yapar, çok okur, çok düşünürü ve fikir alırdım. Yapılarımın yapımını aceleye getirmez her zaman en iyisini yapmaya çalışarak ortaya koyduğum yapıların ölümsüzleşmesini sağlardım.
Aşağıdaki mimari eserleri inceleyiniz. Yaptığınız araştırmada bu eserlerle ilgili edindiğiniz bilgileri sınıf arkadaşlarınızla paylaşınız. Türkiye’deki tarihî değeri olan yapıların ve eserlerin, doğal güzelliklerin korunmasına yönelik önerilerinizi söyleyiniz.
Cevap: Türkiye’deki tarihî değeri olan yapıların ve eserlerin, doğal güzelliklerin korunması için yapılar korunma altına alınmalı, restore edilmeli ve bu yerlerin hayata katılması sağlanmalıdır.
Süleymaniye Camii: 1551-1558 yıllarında Mimar Sinan tarafından yapmıştır. Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle yaptırılmıştır. Caminin kubbesi 53 m yüksekliğinde ve 27,5 m çapındadır. Cami avlusunun dört köşesi minareler bulunur.
Yıldız Sarayı: Raimondo D’Aronco yaptırmıştır. Sultan II Abdülhamid burada kalmıştır.
Efes Antik Kenti: M.Ö. 300 yıllarında Lysimakhos tarafından kurulmuştur. Geçmişte 200.000 kişilik bir nüfusa sahiptir vePersleri Helenleri Lidyalılar, Bizans İmparatorluğu ve Roma’ya ev sahipliği yapmıştır.
Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası: 1400 yılında Yıldırım Bayezıd tarafından Ali Neccar’a yaptırılmıştır. Bu yapı darüşşifa, türbe ve camiden meydana getirilmiş bir külliyedir.
Aşağıdaki metni okuyunuz. “Ben olsaydım nasıl yazardım?” düşüncesinden hareketle metni kendi ifadelerinizle yeniden yazınız.
Cevap: Araştırmalarca yeşilin insanlara huzur verdiği kanıtlanmıştır. Yeşil dünyamızın büyük bir kısmını oluştururken bize ağaçları, doğayı hatırlatır. Bu yeşil alanlar insana huzur verir. Bizler de rahatlamak ve kötü enerjilerden arınmak için küçük bahçeler yapabilir, ayaklarımızı bu yeşillikler arasında gezdirerek negatif düşüncelerden arınabilir ve bitkiler ekerek bu alanları doldurabiliriz.
Çeşitli kaynaklardan Kemal Sunal’ın sinema filmlerinde canlandırdığı karakterler hakkında bilgi edininiz.
Hababam Sınıfı: İnek Şaban’ı canlandırmıştır. Soru ve esprileriyle dersi kaynatır.
Salak Milyoner: Dört kardeşten birini canlandırır. İstanbul’da define arayan saf biridir.
Mavi Boncuk: Kaymakam Cafer’i canlandırır. Niyazi karakterini canlandırmaktadır. Gazinonun assolisti Emel Sayın’ı arkadaşları ile birlikte kaçıran saf karakteri oynamaktadır.