6. TEMA MİLLİ KÜLTÜRÜMÜZ 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 180-181-182-183-184-185 Cevapları MEB Yayınları
1. Yörenizin meşhur yemeklerinin adlarını sınıfta paylaşınız.
2. Hangi çorba çeşitlerini biliyorsunuz? Anlatınız.
Cevap: Mercimek çorbası, yayla çorbası, ezogelin çorbası…
A) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını TDK Türkçe Sözlük’ten bulunuz.
Cevap:
mayalanma : hamur halinde bulunan organik maddelerin kendiliğinden kabararak gaz çıkarması
malzeme : Gereç
ev ekonomisi : Toplumda ailenin geçim durumu
endüstriyel : Sanayi ile ilgili
B) Anlamlarını öğrendiğiniz kelimelerden iki tanesini seçerek bunları birer cümlede kullanınız.
Cevap:
Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayınız.
1. Tarhananın ana malzemesi nasıl elde edilir? Anlatınız.
Cevap: Ana malzemesi olan yoğurdun çeşitli malzemeler eklenerek kurutulması ile elde edilir.
2. Yurdumuzda en ünlü tarhanalar nerelerde yapılır?
Cevap: Uşak, Ankara, Kahramanmaraş, Malatya ve Denizli bölgelerinde
3. Tarhanalar ne zaman, hangi malzemelerle ve nasıl yapılır? Anlatınız.
Cevap: domates, kırmızıbiber, soğan, nane iyice doğranıp yoğurt, un, tuz ilave edilerek harç hâline getirilir. Mayalanmaya bırakılır. Uzun süre duran ekşi, kısa süre duranlar tatlı tarhana haline getirilir.Bazı bölgelerde haşlanmış nohut ve dövme buğdayda eklenir.
4. Evde hazırlanan yiyeceklerin ev ekonomisine ve sağlığımıza olan faydaları nelerdir?
Cevap: Doğal malzemelerle yapıldığı için sağlık için yararlıdır. Ayrıca ana malzemeleri daha ucuza alarak daha fazla ürün elde ederiz burada da paradan tasarruf etmiş oluruz.
5. Yurdumuzun farklı yörelerine ait yemeklerle ilgili neler biliyorsunuz? Örnekler vererek anlatınız.
Cevap: Adıyaman’ın çiğ köftesi, Kayseri’nin pastırma, Adana’nın kebabı…
Aşağıdaki sahneyi, yönergelere uygun şekilde sınıfınızda canlandırınız.
Malzemelerini ve yapılış aşamalarını öğrendiğiniz yemeğinizi aşağıya yazınız. Daha sonra, hazırladığınız yemeği arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:
Yayla Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
Yayla Çorbası Tarifi Hazırlanışı
Tencerinize önce yıkanmış pirinçleri, suyu ve sıvıyağı ekleyerek haşlanana kadar pişiriyoruz.
1 kaseye yoğurt, yumurta, tuz, un ve bir su bardağı suyu koyarak iyice çırpın.
Yumuşayan pirinçlerin içerisinden kepçe yardımı ile biraz su alıp yoğurtlu karışımınıza dökün. Bir süre karıştırdıktan sonra tencereye ekleyin. Ardından hızlı hızlı karıştırın. Bu noktaya çok dikkat edin aksi takdirde çorbanız kesilir.
Kaynayınca altını kısın. 10 dakikada öyle pişirdikten sonra çorbanız yemeye hazır hale gelecektir.
Nane ve tereyağını da ayrı bir tavada kızdırıp üzerine dökebilirsiniz.
Aşağıdaki yazının bazı bölümleri, tamamlamanız için yarım bırakılmıştır. Bu yazıyı, yazının yarım bırakılan cümlelerini ve devamını tahmin ederek anlam bütünlüğü oluşturacak şekilde tamamlayınız.
Cevap:
Çocukluğumdaki bayramları hatırlıyorum. Bayrama günler kala yapılan
hazırlıklar, tatlı telaşlar, bayramlaşmalar… Bayram ailedeki herkes için neşe ve mutluluk kaynağıydı. Hem Ramazan hem de Kurban Bayramı’nda bütün küskünler barışırdı. Ayrıca büyüklerimiz ziyaret edilir, akrabalar arasındaki bağlar kuvvetlenirdi. Şimdi bayramlar aynı heyecanla yaşanmıyor. Maalesef eski o güzel bayramların heyecanı kalmadı artık.
Ben de size, bayramların neşe içinde yaşandığı bir zamandan anımı anlatmak istiyorum. On yaşındayım, Ramazan ayı sabah erkenden babam ve kardeşlerim namaza gittiler. Ablamla ben de anneme yardım ederek kahvaltı hazırlamaya başladık. Babamın sesini duyar duymaz ablamla odaya koşarak bayramlıklarımızı giydik. Kapının önünde babamı bekledik. İçeri geçer geçmez hemen elini öptük bayramını kutladık. Tabi bayram harçlıklarımızı da aldık. Hep beraber kahvaltıya oturduk. Bayram kahvaltıları ayrı bir güzel oluyordu. Tüm aile birlikte neşe için de kahvaltı edip sofrayı kaldırdık. Sonra tek tek akrabalarımızı ziyarete başladık. Dedemizi babaannemizi görmeye gittik ilk. Onlardan da aldık harçlıklarımızı. O bayram günleri bize çok güzel gelirdi. Herkes mutlu beraber sohbet ederek geçirir. Kimse kimseyle kavga etmeden güler yüzler hiç eksik olmadan geçerdi.
Aşağıdaki görsellerde yer alan kelimelerle ekleri örnekteki gibi birleştiriniz. Anlamının değiştiğini düşündüğünüz kelimeleri yuvarlak içine alınız.
Cevap:
Cevap:
Günümüzde Türk dilinin ana dili olarak kullanıldığı devletler şunlardır:
* Bölgesel olarak açıklanan devletlerde bazı il ve belediye yönetimlerince resmi dil olarak kabul edilmektedir.
Artık öğrenciler dlimizin nerelerde kullanıldığını daha erken öğreniyorlar.Hem dilimizi hem de bölgeleri öğrenmeleri çok iyi.?
çok güzeldi
Ağa çok işime yaradı teşekkür ederim <3
Çorba çeşitleri dendiği zaman karşımıza birçok farklı alanda ön plana çıkabilecek çeşitli çorbalar çıkabiliyor, her birinin kendine tarz yapılış tarzı bulunuyor.
Çorba çeşitleri olarak bilinen en güzel çorbaların başında mercimek çorbası geliyor. Mercimek çorbası günümüzde mineral ve vitamin deposu olduğu için yaz- kış tercih edilen çorbalarında başında yer almaktadır. Çorbalar arasında geleneksel Türk çorbaları arasında tarhana çorbası ve işkembe çorbası da son derece lezzetli çorbalardan biri konumundadır. Aynı zamanda kış aylarının vazgeçilmez çorbalarının başında tavuk çorbası geliyor. Tavuk çorbası mineral deposudur, dolayısıyla gribal enfeksiyonlara karşı sizleri korur. Uzmanlar tarafından kış aylarında mutlaka tüketilmesi gereken çorbaların başında yer alır.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.