Anasayfa Kitap Cevapları
4 Eylül 2022, 0:54 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 184-187-188-189-190. Cevapları ATA Yayıncılık

Sufi ile Pufi Metni Cevapları

7. Tema: Bilim ve Teknoloji: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 184-187-188-189-190. Sayfa ATA Yayıncılık


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 184 Cevapları Ata Yayınları

Hazırlık Çalışması

1. Mors alfabesi hakkında yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:  Mors alfabesi kısa ve uzun işaretlerin kullanıldığı alfabedir.  Gelen seslerden ve ışıklardan yararlanarak yazılır. Gelen sesler ve ışıklar belli bir sayıya karşılık gelmesinden oluşmuştur.

2. Bir şeyi merak ettiğinizde ne yaparsınız? Merak ettiğiniz şeyleri öğrendiğinizde neler hissedersiniz?
Cevap: Bir konu hakkında merakım olursa ilk araştırma yaparım. Güvenilir kişilere ve güvenilir sitelere bakarım. Bu sayede bu konu hakkında ilk bilgi edinmiş olurum.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları Ata Yayınları

1. Etkinlik

a) Metinden alınan aşağıdaki kelimeleri bulmacada gösteriniz. Kelimeler, bulmacaya yukarıdan aşağıya veya soldan sağa yerleştirilmiştir.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 187 Cevapları Ata Yayınları

b) Bulmacada yer alan kelimelerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz.
Cevap:

makinist: Lokomotif ve vapur tarzında araçları kullanan kişi.
alfabe: kullandığımız harflerin hepsi.
şifre: Kodlama sistemi
tahta: Ağaçtan yapılan düz parça
telefon: konuşmayı karşı tarafa ileten araç
postane: Mektup, kargo gibi eşyaları bir yerden bir yere götüren yer.
telgraf: Haberleşmek için kullanılan araç.
külyutmaz: Aldanmaz.

c) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri birer cümle içinde kullanınız.
Cevap:

  1. Makinistin trenin kornasına basarken ki duruşu çok havalıydı.
  2. Alfabemiz 29 harften oluşur. 
  3. Telefonuma koyduğum şifreyi unuttum.
  4. Tahtada yazılan notları tek tek defterime yazdım.
  5. Telefonla konuşmak her zaman daha güzel gelir.
  6. Postaneye uğrayıp kargoyu aldım.
  7. Polis telgrafında çok cızırtılı sesler geliyordu.
  8. Okuldaki hocama külyutmaz derlerdi.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 188 Cevapları Ata Yayınları

2. Etkinlik

Metinde yer alan deyimleri belirleyerek bunların hangi anlamda kullanıldıklarını yazınız
Cevap:

Hapı yutmak: Kötü olayın içinde bulunmamak.
Umrunda olmamak: Önem vermemek.
Külyutmaz: Aldanmaz.
Kafada kurmak: Olmayan olayları olmuş gibi kurgulamak.
Soğukkanlı olmak:  Ağır durumlarda  panik yapmamak.


3. Etkinlik

Metinden alınan aşağıdaki kelime gruplarını inceleyiniz.
Siz de metinden bunlara benzer beş isim tamlaması bulup aşağıya yazınız.
Cevap:

⇒ haberleşme sistemi
⇒ Yalancının mumu
⇒ Gönlümün sultanı
⇒ Piknik alanı
⇒ Film salonu

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 141-143-144-145-146-147. Cevapları ATA Yayıncılık

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 189 Cevapları Ata Yayınları

4. Etkinlik

Aşağıdaki varlık isimlerinin tamlayanını ve tamlananını örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

Tamlayan: Diş, nazar, kahve, kapı, muhabbet.
Tamlanan: Macunu, boncuğu, fincanı, kolu, kuşu. 


5. Etkinlik

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yazınız.
Cevap: Sufi ve Pufi’nin babası öğrenmeyi çok seven biridir. Sufi ve Pufi’nin babası çocuklarının mors alfabesini öğrenmelerini ister. Sufi ve Pufi mors alfabesini öğrenemeyince babası bir fikir bulur ve duvara yazı yaza. Sufi ve Pufi duvara hiç bakmazlar. Babaları eve geldiği zaman çileği almadıklarını görür ve kardeşleri bile oturup yer. Sufi ve Pufi bu duruma pişman olurlar. Sufi ve Pufi bu pişmanlıktan diğer gün duvara yazılı olan yazıyı çözüp hediyeyi alırlar. Bir gün babaları duvara oğlum bu kağıdı size getirirse bu numarayı arayın yazar. Orada Pufi babası ile karşılaşır. Daha sonrasında Sufi’de Pufi’de mors alfabesini öğrenirler.


6. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız

1. Sufi ile Pufi’ye babaları neyi, nasıl öğretmek istemektedir?
Cevap:  Mors alfabesini şekilleri ezberleyerek öğrenmelerini istemiştir.

2. Babaları Sufi ile Pufi’ye hangi görevi vermektedir?
Cevap: Duvardaki yazıyı okuma görevi vermiştir.

3. Pufi tahtada yazanları nasıl çözmektedir? Babası bunu nasıl anlamaktadır?
Cevap: Pufi duvardaki yazıyı pastaneciye götürerek çözmektedir. Bir gün babası duvara oğlum bu yazıyı size getirirse beni arayın yazar ve Pufi orada babası ile karşılaşır.

4. Okuduğunuz metin yazım ve noktalaması değiştirilmeden alıntılanmıştır. Metindeki yazım ve noktalama kurallarına aykırı kullanımları belirtiniz
Cevap: Tırnak işaretlerine ve konuşma çizgilerine dikkat edilmemiştir.


7. Etkinlik

Aşağıya okuduğunuz metnin ana fikrine uygun bir atasözü yazınız.
Cevap: Ava giderken avlanmak

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 53-54-55-56-57. Cevapları ATA Yayıncılık

8. Etkinlik

Metnin yazarı siz olsaydınız bu metne hangi başlığı verirdiniz?
Cevap: Eğitimin Yöntemleri


9. Etkinlik

Eğer Sufi ile Pufi’nin babası siz olsaydınız Pufi’nin yaptığı kurnazlığı hangi yolla anlardınız?
Cevap: Ben onları takip eder ve nasıl çözdüklerini bulmaya çalışırdım.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 190 Cevapları Ata Yayınları

10. Etkinlik

Aşağıdaki cümleleri metinden hareketle uygun şekilde tamamlayınız
Cevap:

Pufi babası gibi kurnaz bir çocuktur.
Pufi kurnazlığı ödülleri almak amacıyla yapmıştır.
Bence Sufi dürüstçe davranmış, Pufi ise kurnazca davranmıştır


11. Etkinlik

Aşağıdaki haber metnini okuyunuz. Bu haber metninden hareketle teknolojik gelişmelerin hayatımızdaki yeri hakkında büyük grup tartışması yapınız.
Cevap: Teknolojik gelişmeler sayesinde hayatımız hem olumlu hem de olumsuz bir şekilde etkilemiştir. İyi anlamda bakacak olup haber metninden yola çıkarsak teknoloji sayesinde pek çok araç gelişmiş ve israfların önüne geçip daha iyi bir teknoloji ile çalışmayı yönetebilmeye başlamışızdır. Kötü yanları ise teknoloji gelişerek pek çok sorunu da beraberinde getirmektedir. Çevre sorunları, küresel ısınma gibi olaylar meydana gelmektedir. Bundan dolayı hem olumlu hem de olumsuz yönleri vardır.


12. Etkinlik

Yabancı kelimelerle oluşturulmuş tabelalarla ilgili aldığınız notları arkadaşlarınızla paylaşınız. Ardından bu yabancı kelimelerin yerine Türkçe karşılıklarını kullanarak yeni tabelalar oluşturunuz.
Cevap:

Bahir: Deniz
Blöf: Kandırmaca
Darphane: Para Basımevi


Gelecek Derse Hazırlık

1. Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize not alınız.
Cevap: Yenilenebilir enerji kaynakları çevre dostu kaynaklardır. Bunlara örnek verecek olursak rüzgardan, dalgalardan, jeotermallerden ve biokütlelerden yararlanılarak bu enerjileri elde ederiz. Yenilenebilir oldukları için tükenmeyecek olan ve ekonomik kaynaklardır.

2. Petrol ve doğal gaz tükendiği zaman hangi alternatif enerji kaynaklarından yararlanılabilir? Düşüncelerinizi defterinize yazınız.?
Cevap: Elektrikten yararlanılarak bu işlevler giderilebilir. Petrol yerine elektrik ile çalışan araçlar, doğalgaz yerine elektrikli ısıtıcılar kullanılabilir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.