Anasayfa Kitap Cevapları
5 Nisan 2022, 1:24 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19-24-25-26-27. Cevapları ATA Yayıncılık

Kuğular Metni Cevapları

1. Tema: Erdemler 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 19-24-25-26-27. Sayfa ATA Yayıncılık


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları Ata Yayınları

Hazırlık Çalışması

1. Öğrendiğiniz masalı sınıfta anlatınız
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 19 Sayfa Cevapları Ata Yayınları


2. “Yardımsever insan nasıl olmalıdır? Çağımız insanlarının yardımsever olduklarını düşünüyor musunuz?” sorularına verdiğiniz cevapları arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yardımsever bir insan, kişi ayrımı yapmadan gerçekten yardıma ihtiyacı olan kişilere elinden geldiği kadar yardım eden kişidir. Çağımız insanların çoğu yardımsever bir insan değildir. Hatta yardımın nasıl olduğunu bile unutmuş durumdadırlar.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 24 Cevapları Ata Yayınları

1.Etkinlik

Metinden alınan aşağıdaki kelime ve kelime gruplarını anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:

Tabii : Doğada olan, doğada bulunan, doğal.
Ayrık otu : Buğdaygillerden yabani bir bitki.
Hüküm kurmak : İyice düşündükten sonra bir karara varmak.
Şehzade : Padişahların erkek çocuklarına verilen san.
İcra olunmak : Uygulanmak.
Hiddetlenmek : Kızmak, öfkelenmek.
Gaip : Görünmez âlem.
Şehadet etmek : Tanıklıkta bulunmak.
Cellat : Ölüm cezasına çarptırılanları öldürmekle görevli olan kimse.
Bahtiyar : Mutlu.


2.Etkinlik

Okuduğunuz metinde yer alan aşağıdaki deyimlerin anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz
Cevap:

Arkasına düşmek: takip etmek
Etrafını almak: Birin çevresinde toplanmak


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 25 Cevapları Ata Yayınları

3.Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Nilüfer’i kim, neden çirkinleştirmiştir?
Cevap: Nilüfer, padişahın kızıdır. Padişahın yeni evlendiği eşi yani üvey annesi Nilüfer’i sevmediği için çirkinleştirmiştir.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 154-157-158-159-160. Cevapları ATA Yayıncılık

2. Üvey anneleri, Nilüfer’in kardeşlerine nasıl bir büyü yapmıştır?
Cevap: Üvey anneleri şehzadelere, gündüz kuğu olmalarını gece ise geri şehzadeye dönüşmelerine neden olacak büyü yapmıştır.


3. Nilüfer, kardeşleriyle nerede ve nasıl karşılaşmıştır?
Cevap: Nilüfer yeşil gölün kıyısında gölün güzelliğini seyrederken beyaz bir bulutun olduğunu görüp bu buluta dolu yaklaşınca beyaz kuğular sürüsü olduğunu anlamıştır.


4. Şehzadeler, Nilüfer’i nereye ve nasıl taşımışlardır?
Cevap: Altı tane kuğu sal şeklini alarak Nilüfer’i bir adaya götürmüşlerdir.


5. Nilüfer eski güzelliğine nasıl kavuşmuştur?
Cevap: Nilüfer rüyasında gördüğü yaşlı bir teyzenin süt gölünde yıkanmasını söylemesi üzerine o gölde yıkanıp eski güzelliğini kazanmıştır.


6. Ak saçlı kadın, Nilüfer’e neden ayrık otu toplamasını söylemiştir?
Cevap: Ayrık otu ile kardeşlerine gömlek örmesini bu sayede kardeşlerini kurtarabileceğini söylemiştir.


7. Nilüfer’in tek bir kelime bile söylememesi üzerine padişah ne yapmıştır?
Cevap: Padişah susmanın kabul etti anlamına geldiğini düşünerek Nilüfer’i arabaya alıp saraya götürüp evlenmiştir.


8. Nilüfer kazak örmeyi tamamlayınca neler olmuştur?
Cevap: On bir tane kuğu etrafına toplanarak bu kazakları giydirmiş ve hepsi birer şehzadeye dönüşmüştür.


9. Metinden günümüz yazım ve noktalama kurallarına uymayan kullanımları gösteriniz. Bunun sebeplerinin neler olabileceğini açıklayınız
Cevap: Metinde bağlaçlardan sonra virgül kullanılmıştır. Bağlaçlardan sonra virgül kullanılmaz.


10. Metinde günümüzdeki yazım ve noktalama kurallarına aykırı kullanımlar nelerdir? Örnek veriniz
Cevap: Yüklemi olan cümleler üç nokta yerine nokta ile bitmelidir.


4.Etkinlik

Metinle ilgili üç soru hazırlayınız, daha sonra bu soruları sınıf arkadaşlarınıza sorunuz
Cevap:

  • Rüyasında gördüğü ak saçlı kadın kardeşlerini nasıl kurtaracağını söylemiştir?
  • Köylüler neden prensese büyücü demişlerdir?
  • Kazakları ördükten sonra çevredekiler olanlara nasıl tepki vermişlerdir.

5.Etkinlik

Aşağıdaki hikâye haritasını “Kuğular” metninden hareketle doldurunuz.
Cevap:

Şahıs ve Varlık Kadrosu: Nilüfer, üvey annesi, şehzadeler, padişah, genç padişah, vezirler, cellat, ak saçlı kadın.
Mekan: Göl kenarı, mutfak, saray, ada…
Zaman: Geçmiş bir zaman
Olay örgüsü: Bir saraya gelen üvey annenin prense Nilüfer’e çirkinlik ve şehzadelere kuğu olmalarını sağlayacak büyü yapması, büyüyü bozmak için prenses ve şehzadelerin yaşadıkları.
Anlatıcı: 3.Tekil şahıs.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 236-238-239-240-241. Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 26 Cevapları Ata Yayınları

6.Etkinlik

Daha önce okuduğunuz “Vermek Çoğalmaktır” metni ile “Kuğular” metnini aşağıdaki tablo üzerinde karşılaştırınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 26 Sayfa Cevapları Ata Yayınları


7.Etkinlik

Masalda gelişen olaylardan hangileriyle günlük hayatımızda karşılaşmamız mümkün değildir? Nedenleriyle birlikte açıklayınız.
Cevap: Masallarda bahsedilen olağanüstü olaylar ile günümüzde karşılaşmamız mümkün değildir. Günlük hayatımızda sadece gerçek olabilecek olaylar ile karşılaşırız.


8.Etkinlik

Seçtiğiniz masal yazarı veya derleyicisini tanıtan hazırlıklı konuşmanızı yapınız.
Cevap: Eflatun Cem Güney, 1896 yılı Hekimhan doğumlu bir masal yazarıdır. Tarihte “Masalcı Baba” olarak tanınırdı. Sivas Sültanisi’ni bitirip, Konya Öksüzler yurduna Türkçe Öğretmeni olarak tayin olmuştur. Danimarka’da bulunan Andersen Kurumu; 1956 yılında ” Acil Sofram Açıl” adlı eseriyle yazara, Dünya Çocuk Edebiyatı Onur Belgesi verdi. Bundan öncede Anadolu’nun çeşitli yörelerinde yerel sanat dergilerinin çıkması için çalışma yapmıştır.
İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü yardımcılığına atanıp , İstanbul Radyosu’nda “Bir Varmış Bir Yokmuş” adlı programda anlattığı masallar ile herkesin büyük beğenisini toplamıştır. Eflatun Cem Güney 1981 yılında vefat etmiştir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 27 Cevapları Ata Yayınları

Öğretmeninizin, kontrol listesini doldurma yöntemiyle ilgili açıklamalarını dikkatle dinleyiniz
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 27 Sayfa Cevapları Ata Yayınları


9.Etkinlik

Defterinize istediğiniz konuda bir masal yazınız. Masalınızı yazmadan önce aşağıda yer alan taslağı uygun şekilde doldurunuz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 27 Sayfa Cevapları Ata Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 27 Sayfa Cevapları Ata Yayınları


Gelecek Derse Hazırlık

1. “Vefa” kelimesinin anlamını araştırınız.
Cevap:  Vefa sevgi, bağlılık demektir.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.