Anasayfa Kitap Cevapları
6 Ekim 2022, 21:58 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 191-193-194-195-196-197. Cevapları ATA Yayıncılık

Yosun Pilleri Metni Cevapları

7. Tema: Bilim ve Teknoloji: 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 191-193-194-195-196-197. Sayfa ATA Yayıncılık


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 191 Cevapları Ata Yayınları

Hazırlık Çalışması

1. Yenilenebilir enerji kaynakları hakkında yaptığınız araştırma sonucu edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Yenilenebilir enerji kaynakları çevre dostu kaynaklardır. Bunlara örnek verecek olursak rüzgardan, dalgalardan, jeotermallerden ve biokütlelerden yararlanılarak bu enerjileri elde ederiz. Yenilenebilir oldukları için tükenmeyecek olan ve ekonomik kaynaklardır.

2. Petrol ve doğal gaz tükendiği zaman yararlanılabileceğini düşündüğünüz enerji kaynaklarıyla ilgili yazınızı arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap: Elektrikten yararlanılarak bu işlevler giderilebilir. Petrol yerine elektrik ile çalışan araçlar, doğalgaz yerine elektrikli ısıtıcılar kullanılabilir.

3. Metnin görsellerinden ve başlığından hareketle okuyacağınız metnin konusunu tahmin ediniz.
Cevap: Pillerin nelerden yapıldığı hakkında bilgi veren bir metin olabilir.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları Ata Yayınları

1. Etkinlik

a) Okuduğunuz metinde geçen bazı kelimelerin anlamları aşağıda verilmiştir. Anlamlarından hareketle metinde yer alan kelimeleri bularak bulmacayı tamamlayınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 193 Cevapları Ata Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 194 Cevapları Ata Yayınları

b) Anlamını öğrendiğiniz kelimeleri cümle içinde kullanınız. 
Cevap:

⇒ Atmosferde dünyamızı koruyan bir tabakadır.
⇒ Bitkiler fotosentez yaparak havayı temizlerler.
⇒ Denizin içindeki taşların etrafında yosunlar oluşmuş.
⇒ Yeni tasarım çok hoşuma gitti.
⇒ Elektrikler kesilince mumları yaktık.
⇒ Çölde su bulmak çok zordur.
⇒ Bakteriler hem iyi hem de kötü olarak ayrılırlar.
⇒ Algler hakkında her hangi bir bilgim yok.
⇒ Evin içi rutubet olunca eşyalar da zarar görmüş.
⇒ Organik yiyecekler tüketmeye özen gösteriyorum.


2. Etkinlik

Metinde yer alan isim tamlamalarını belirleyiniz. Belirlediğiniz isim tamlamalarını örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

Belirtisiz İsim Tamlaması: Dayanaklı bitki, enerji kaynağı, çöl kumları
Belirtili İsim Tamlaması: Şişelerin dibi


3. Etkinlik

Aşağıda karışık hâlde verilmiş tamlamaları düzenleyerek oluşturduğunuz tamlamaları karşılarındaki noktalı yerlere yazınız.
Cevap:

mutfak kapısı balkonunun → mutfak balkonunun kapısı
müdürünün okul ceketi → okul müdürünün ceketi
Ozan’ın penceresi evinin → Ozan’ın evinin penceresi
perdesi odasının oturma → oturma odasının perdesi
altı masanın ayağının → masanın ayağının altı
cep tuşları telefonunun → cep telefonunun tuşları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 195 Cevapları Ata Yayınları

4. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 40-41 Cevapları MEB Yayınları

1. Yazar, yosunu hangi kelimelerle betimlemektedir?
Cevap: “bu iş için en uygun araç” kelimeleri ile betimlemiştir.

2. Elena Mitrofanova ne tasarlamaktadır?
Cevap: Yosun pilleri ile elektrik enerjisi için tasarımlar yapmaktadır.

3. Yosun pillerinin hangi özelliği onu güneş enerjili ışık pillerinden daha üstün kılmaktadır?
Cevap: Maliyet aşamasında ucuz, kendi kendini yenileyebilen özelliklere sahip olması güneş enerjili ışık pillerinden daha üstün kılmaktadır.

4. Yosun pillerinin sistemi nasıl çalışmaktadır?
Cevap: Fotosentez yaparken güneşten enerji alırlar ve atmosferde bulunan karbondioksiti karbonhidrat ve protein gibi organik bileşenlere dönüştürmektedir. Bu bileşenlerin bir kısmı içinde simbiyotik bakterilerin yaşadığı toprağa karışır. Bileşenler parçalanır ve içinde bulunan elektronların yan ürünleri açığa çıkar. Bu yan ürünlerin her biri biyofotovoltaik görevi gören tuğlaların  arasında kurulan seri ve paralel devreler sayesinde bu mikroorganizmaların ürettiği elektronlar elektrik olarak “hasat” ediliyor. Sistem bu şekilde çalışarak ilerliyor.


5. Etkinlik

Aşağıdaki görselleri inceleyiniz ve görseller hakkındaki düşüncelerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: İnsanların her biri birebirinden farklıdır. Cins olarak aynı olsak bile her insan fikir, düşünce yönünden farklılık gösterir. Her insanın dediği doğru olarak kabul edilmez. Belli bir konu hakkında görüş sunarken her açıdan düşünmeli ve başkalarının da fikirlerine saygı duymalıyız.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 196 Cevapları Ata Yayınları

6. Etkinlik 

a) Metni okurken işaretlediğiniz yerleri neden işaretlediğinizi açıklayınız.
Cevap: Konunun ve ana fikrin yardımcı düşüncelerini işaretledim. Çünkü bu sayede konunun temeline ulaşabileceğimi düşündüm.

b) Aşağıdaki metinde yer alan bazı bölümlerin farklı renklerde yazılmasının ve “bulutlardır” kelimesinin altının çizilmesinin amacı ne olabilir? Söyleyiniz.
Cevap: Anlatılanın bulutlar olmasından dolayı altı çizilmiş ve farklı renklerle yazılmasının nedeni ise dikkat edilmesi gereken yerler olduğunu göstermek içindir.


7. Etkinlik 

Günlük hayatta en çok kullandığınız teknolojik aleti ve bu aleti ne amaçla kullandığınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: En çok tableti kullanıyorum. Genel olarak konu dinleyeceğim zaman, değişik kitaplara bakarken, oyun oynayacağım zaman hep tableti kullanıyorum.

Sonraki Ödev:  Vatan Sevgisi Konulu Bir Şiir Araştırınız.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları Ata Yayınları

8. Etkinlik 

Hangi yenilenebilir enerji kaynağından enerji üretmek ekolojik dengeye daha az zarar verir?” sorusunun cevabını “Yosun Pilleri” metninden hareketle düşününüz. Cevabınızı, günlük hayattan örneklerle destekleyerek aşağıya bilgilendirici bir metin yazınız.
Cevap: Benim görüşüm yenilenebilir enerji kaynaklarını her zaman desteklememiz gerekir. Bu kaynaklar her zaman çevre dostu olan ve maliyeti az olan kaynaklardır. Metinde bahsedilen yosun pilleri ise güneş enerjisine göre daha az maliyetli bu yüzden bu alanda da çalışmalar yapılabileceğini düşünüyorum. Hem çevre dostu olup hem de ekonomik açıdan kar edeceğimiz projeler olarak gösterilebilir.


Gelecek Derse Hazırlık

1. Çizgi roman hakkında araştırma yapınız ve edindiğiniz bilgileri defterinize not ediniz
Cevap: Çizgi romalar resimli hikaye anlatan kitaplardır. genellikle Japonların animeler inden çizilen bu çizgi romanlara manga adı verilmiştir.

2. Geçmişte veya günümüzde yaşamış bir Türk bilim insanının hayatı ve çalışmaları hakkında araştırma yapınız
Cevap: Hulusi BEHÇET

Türk dermatoloji bilim insanıdır. 20 Şubat 1889 yılında İstanbul’da doğmuştur. İlk öğrenimi Şam’da tamamlayan Hulusi Behçet Fransızca, Almanca, Latince öğrenmiştir. Daha sonra Gülhane Askeri Tıp Akademisinden Tıp eğitimini almış ve mezuniyetinden sonra dört yıl boyunca dermatoloji ve cinsel yolla bulaşan hastalıklarda eğitim almıştır. 1937 yılında bir kan damarı olan hastalığı bulmuş ve bu hastalığa Behçet hastalığı denmiş ve bu hastalığı tarif eden ilk bilim insanı olmuştur.

3. Hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla bir teknolojik aletin zaman içindeki gelişimini araştırınız.
Cevap: Günlük hayatta çok kullandığımız olan alet ütü 17. yy’ın başlarına kadar dayanmaktadır. İlk zamanlar da ısıtılan ağır taşlar ile yapılan bu ütü zamanla demir ile yapılmış ve içine kömür közü koyularak 20.. yy’ın ortalarına kadar bu şekilde kullanılmıştır. 1882 yılında elektrikli ütü icat edilmiş ve insanlar bu şekilde kullanmaya başlamıştır. 1905’te elektrikli hafif ütü haline getirilmiştir. Günümüze kadar ise özellikler eklenerek daha iyi hal almıştır.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.