Anasayfa
Ara Bul
4 Haziran 2021, 3:51
Mehmet
Yönetici

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 200-201-202-203 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 200-201-202-203 Cevapları MEB Yayınları 6. TEMA: Tema Sonu Değerlendirme

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 200 Cevapları MEB Yayınları

1-5. soruları metne göre cevaplayınız.
1. Bu metindeki bilgilere dayanarak Hatice Teyze’nin halı dokumaya kaç yaşında başladığı söylenebilir?

Cevap: 15 Yaşındayken başladığını söyleyebiliriz.

2. Bir halının aşağıda verilen oluşma aşamalarını metne göre sıraya koyunuz. Sıralamanızı yaptıktan sonra oluşan paragrafı aşağıya yazınız. Paragrafınızı yazarken “önce, sonra, bunun ardından, ilk olarak, hemen arkasından” gibi ifadeler kullanınız.

Cevap: Önce koyunların yünleri kesilir. Bunun ardından koyunlardan kesilen bu yünler sıcak suyla yıkanır. Daha sonra yünlerin kirli suyunu gidermek için durulama yapılır. Yünlerin içi temizlenir. Sonra içi temizlenen yünler taranmak için makineye verilir. Yünler kök boyayla renklendirilir. Boyanan ipler dokuma makinesine gerilir. Halının motifi belirlenir. En son halı dokunmaya başlanır.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 201 Cevapları MEB Yayınları

3. Bu parçada Milas halılarının hangi özelliğine vurgu yapılmıştır? Aşağıya yazınız.

Cevap: Doğal boyayla yapılmasıdır.

4. Okuduğunuz metinde geçen “Ev işlerinden arta kalan zamanını halı dokuyarak değerlendirdiğini söylese de alçakgönüllülükle, attığı her ilmek ve ellerindeki hızı hayranlıkla izliyorum.” cümlesinden ne anladığınızı aşağıya yazınız.

Cevap: Boş zamanlarını halı dokumakla geçirmektedir. Yazara göre hızlı ve iyi halı dokumaktadır.

5. Bu metinden hareketle aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz?

Cevap: B

A) Milas halıları doğal yolla yapılan kök boyayla boyanmaktadır.
B) Fabrikalarda dokunan halılar Milas Salı Pazarı’nda satılmaktadır.
C) Bazı halılar, Milaslı kadınlar tarafından sipariş üzerine dokunmaktadır.
D) Milaslı kadınların halı dokumacılığı tamamen el emeği üzerine kuruludur.

6. Milas halıları pazarlayan bir tüccar olduğunuzu düşünerek aşağıdaki yönergeleri uygulayınız.

A) Pazarlayacağınız halılarda hangi motiflerin olmasını isterdiniz? Gerekçeleriyle yazınız.

Cevap: Ben halım da burçları anlatan desenleri yapardım. Çünkü bunlara ilgisi olan insanların en dikkat edeceği modellerdir.

B) “Müşterileriniz sizin halılarınızı niçin tercih etmeliler?” sorusundan yola çıkarak halılarınızı pazarlamak için bir reklam metni tasarlayıp yazınız. Halılarınız için bir marka ismi oluşturmayı unutmayınız.

Cevap: Burçları en iyi şekilde yansıtacak gördükçe anlamını öğrenmek istediğiniz modelleri oluşturmaktadır. Doğru bir tercih olan Burçların halısını tercih etmeniz gerekir.

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili kelime basit yapılıdır?

Cevap: B

A) Yapboz parçalarını bir araya getirdik.
B) Köpekler çöp kutusunun çevresinde toplandı.
C) Babam bana yeni bir kalemlik aldı.
D) Hayri’nin gözlüğü kırılmış.

8. I. Bir gün yaşlı adam birden kayboldu.
II. Mahalleden hiç kimse yaşlı adamın nereye gittiğini bilmiyordu.
III. Sokağın köşesinde simit satan ihtiyarı her gün görürdüm.
IV. Adını sanını bilmesem de selamlaşır, gülümserdik birbirimize.
V. Simit tezgâhı bomboş ve kapalı kalmıştı.
Yukarıdaki numaralandırılmış cümlelerle bir paragraf oluşturulduğunda doğru sıralama aşağıdakilerden hangisi olur?

Cevap: B

A) III – IV – V – I – II
B) III – IV – I – V – II
C) III – I – IV – V – II
D) III – II – IV – I – V

9. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili kelime, isim durum eklerinden birini almamıştır?

Cevap: D

A) Biraz önce arkadaşımı bahçede gördüm.
B) Geziye katılmak için annemden izin aldım.
C) Dostlarımın kalbimde ayrı bir yeri var.
D) İzleyeceğimiz film biraz sonra başlayacak.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 1.Sınıf, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Beşgen, MEB, Koza, Sonuç, İlke, Cem Ofset, GÜN, Dörtel, Sevgi, Yayınları, Ekoyay, Tutku, İpekyolu, Evren, Tuna, SDR Dikey, ATA, Lisans, ADA, Yayıncılık.