Anasayfa Kitap Cevapları
23 Kasım 2022, 16:02 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64-67-68-69. Cevapları ATA Yayıncılık

Gazi’yi Görmeye Gelen Ana Metni Cevapları

3. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 64, 65, 66, 67, 68, 69. Sayfa ATA Yayıncılık


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Ata Yayınları

Hazırlık Çalışması

1. Milli Mücadele Dönemi’nde yapılan fedakarlıklar ile ilgili yaptığınız araştırmalardan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Milli Mücadele zamanında tüm halkımız devleti için cephelere koşmuşlardır. Düşman askerleri topraklarımızdan çıkarmak için canlarını hiçe sayarak  kendilerini öne atmışlardır. Bu ülkemizi bu toprakları onların kanları sayesinde kullanmaktayız. Bizler rahat bir şekilde burada yaşayabiliyorsak bunların hepsini atlarımıza borçluyuz.


2. Atatürk’ün, Kurtuluş Savaşı anılarından belirlediğinizi sınıfta anlatınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları Ata Yayınları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları Ata Yayınları

1. Etkinlik

Aşağıda verilen kelime ve kelime gruplarını karşılarında karışık olarak verilmiş anlamlarıyla örnekteki gibi eşleştiriniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 67 Cevapları


2. Etkinlik

a) Metinde geçen aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili eklerin cümleye kattığı anlamı açıklayınız.
Buraların sabısı sın? Yoksa bekçisi mi?
Şimdi nereden gelip nereye gittiğini söyleyecek misin?
Senin Gazi Paşa’dan başka bir isteğin var ?

Cevap: Cümleye soru anlamı katmaktadır.


b) Soru ekini (mi) kullanarak aşağıya beş tane soru cümlesi yazınız.
Cevap:

  • Bugün bize gelecek mi?
  • Evde ekmek var mı?
  • Yarın ders işleyecek mi?
  • Bana bir şey mi söyleyecek?
  • Kıyafetleri yarın alacak mı?

3. Etkinlik

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yazınız.
Özet: Mustafa Kemal, çiftliğinde dolaşırken bir kadına rastlar. Kadın Ankara’ya Gazi Paşa’yı görmeye geldiğini söyler. Ülkeyi kurtaran Paşa’yı bulmak için yardım ister. Atatürk duygulanır. Attan inen yanındaki adam kadına Gazi Paşa işte karşında der ve kadı Atatürk’ün eline sarılır. Daha sonra beze sarılmış olan köy peynirini Atatürk’e uzattı ve hediye olarak getirdiğini söyledi. Atatürk peyniri beğendiğini söyler ve yaşlı kadınla konağa gider. İki gün misafir etmelerini ve köyüne götürmelerini. Hediye olarak da 3 inek vermelerini söyler.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 90-92-93-94-95 Cevapları MEB Yayınları

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 68 Cevapları Ata Yayınları

4. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Ninenin “Buraların sabısı mısın? Yoksa bekçisi mi?” sorusuna Atatürk nasıl cevap vermiştir?
Cevap: Ne sahibi ne de bekçisi olduğunu söyler. Bu toprakların, bu malların Türk milletine ait olduğunu dile getirir.


2. Nine, Sincan’ın köylerini nasıl anlatmıştır?
Cevap: “Otun güç bittiği, atın geç yetiştiği, kavruk köylerinden birindeyim” diyerek anlatmıştır.


3. Nine niçin Ankara’ya gelmiştir?
Cevap: Bu vatanı kurtaran Gazi Mustafa Kemal’i dünya gözü ile görmek için Ankara’ya gelmiştir.


4. Nine, Atatürk’ün karşısında olduğunu öğrenince ne yapmıştır?
Cevap: Elindeki değneği atarak Atatürk’ün eline sarılmıştır.


5. Nine, Atatürk’e ne hediye etmiştir? Atatürk buna nasıl karşılık vermiştir?
Cevap: Beze sarılmış bir köy peyniri hediye etmiştir. Atatürk de çok beğendiğini dile getirmiştir.


6. Metinde bazı kelimelerin yazılışı farklıdır. Sizce bunun nedeni nedir?
Cevap: Yerel konuşma ağzı kullanıldığı için farklı yazılmıştır.


5. Etkinlik

Metnin yazarı siz olsaydınız bu metne hangi başlığı verirdiniz?
Benim başlığım “ Vatan Kahramanı ” olurdu.


6. Etkinlik

a) Okuduğunuz metin hangi türde yazılmıştır?
Cevap: Anı türünde bir yazıdır.


b) Metnin türünü nasıl belirlediğinizi metinden örneklerle açıklayınız.
Cevap: Yazar tanık olduğu bir olayı anlatmıştır. “Attan indim. Yaşlı kadının elini tuttum:
– Anacığım, dedim, sen gökte aradığını yerde buldun. Rüyalarını süsleyen, seni buralara kadar koşturan Gazi Paşa yani Atatürk işte karşında duruyor”


7. Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerden koşul bildirenlerin başına “√” işareti koyunuz.
[√] Onu görmeden ölürsem gözlerim açık gidecek.
[ ] Köylü kadın bu sözleri duyunca şaşkına döndü.
[√] Seversen gene yapıp getiririm.
[ ] Bu topraklar Türk milletinin malıdır.

Sonraki Ödev:  Zamanda Yolculuk Yapma Şansınız Olsaydı Hangi Zamana Gidip Neler Yapmak İsterdiniz?

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Ata Yayınları

9. Etkinlik

Metindeki yaşlı nine, köyüne döndükten sonra neler yaşamış olabilir? Bu konuda hikâye edici bir metin yazınız.
Cevap: Yaşlı kadın köyüne döndükten sonra hayal gibi gelen bu anları köydeki yakınlarına anlatmıştır. Yakınları buna sevinmiş onun adına mutlu olmuşlardır. Yaşlı kadın son nefesini verirken dünya gözü ile hayalini gerçekleştirip Gazi Mustafa Kemal’i gördüğü için huzur içinde gözlerini kapatmıştır.


Gelecek Derse Hazırlık

1. Atatürk’ün hangi savaşlara katıldığını ve nerelerde savaştığını araştırınız, edindiğiniz bilgileri defterinize yazınız.
Cevap:

  • Trablusgarp Savaşı (29 Eylül 1911)
  • İkinci Balkan Savaşı (1912-1913)
  • Çanakkale Savaşı (18 Mart 1915)
  • Doğu (Kafkas) Cephesi (1916-1917)
  • Suriye-Filistin Cephesi (1917-1918)
  • Kurtuluş Savaşı (1919 – 1923)

2. Kurtuluş Savaşı’nı anlatan fotoğraflar bulunuz ve bulduğunuz fotoğrafları sınıfa getiriniz.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Ata Yayınları

 


3. Hakkında hazırlıklı konuşma yapmak amacıyla Kurtuluş Savaşı’nın kahramanlarından birini belirleyiniz.
• Hazırlıklı konuşmanızı görsellerle destekleyiniz.

Cevap: Sütçü İmam (1872 – 1922)

Sütçü imam, 1872 yılında Maraş’ta doğmuştur. Camide “Allah rızası için” imamlık yapar, geçimini sağlamak için de küçük bir dükkanda süt satarmış. Asıl mesleği imamlık olmasına rağmen süt sattığı için herkes ona “Sütçü İmam” dermiş. Fransız İhtilalinde Ermeniler bundan destek alarak Türklere hakaret etmeye başlamışlardır. Bir gün Fransız askeri Bir Hanımefendinin peçesini yırtıp hakaret etmiştir. Bu olayda Sütçü İmam askerlerden birini vurmuştur. Bu direniş 22 gün sürmüş ve düşman kuvvetleri Maraş’tan kovulmuştur.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 69 Cevapları Ata Yayınları

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.