Anasayfa Kitap Cevapları
5 Nisan 2022, 15:49 - Mehmet Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70-71 Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap

2. Tema Sonu Değerlendirme Cevapları

2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70-71 Cevapları MEB Yayınları 2. Kitap


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 70 Cevapları MEB Yayınları

Mustafa Kemal'den Konuştuk Şiiri Cevapları

1-6. soruları şiire göre cevaplayınız.
1. Şiirin birinci bölümünde, geçiş ve bağlantı ifadesinin bulunduğu dizeyi bularak aşağıya yazınız.
Cevap:

-Bir Nine Söyledi-

-Bir Dede Söyledi-

-Bir Genç Söyledi-

2. Şiirin ikinci bölümünde yer alan “Bir cemre düştü yurdumuzun üstüne.” ifadesiyle şair neyi anlatmak istemiştir? Açıklayınız.
Cevap: Cemre düşmesi baharın gelişini ifade eder. Mustafa Kemal’in gelişini de cemreye benzetmişlerdir.

Cevap2: Cemrenin düşmesi baharın geldiğini ifade etmektedir.Şiirde bahsedilmek istenen ise Mustafa Kemal’in gelişidir.

3. Şiirin üçüncü bölümünde konuşan genç, aşağıdaki değerlerden hangisine vurgu yapmaktadır?
Cevap: B
A) Dürüstlük B) Vefa
C) Azim D) İyilikseverlik


4. “Yurdumuz işgal edildiğinde halk umutsuzluğa kapılmıştı.” yargısı, bu şiirden çıkarılamayacak bir yargıdır. Çünkü şiirin birinci bölümünde “halkın umudunu yitirmediği” dile getirilmektedir. Siz de bu örnekten hareketle, şiirden kesinlikleçıkarılamayacak bir yargıyı aşağıya yazarak nedenini açıklayınız.

Cevap: ‘Biz rahat bir ömür yaşamadık ve yaşamıyoruz’ ifadesi çıkarılamaz çünkü Atamızın sayesinde çok rahat bir ömür yaşadığımızdan bahsedilmiştir.

Cevap2: Yurdumuzu kurtarmak için bir kahraman yoktu.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 71 Cevapları MEB Yayınları

5. Bu şiiri siz yazmış olsaydınız şiirinize hangi başlığı koyardınız? Aşağıya yazınız.
Cevap: Vatanın Cemresi

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28-29-30. Cevapları ATA Yayıncılık

Cevap2: YURDUMUZUN KAHRAMANI

6. Okuduğunuz şiirin size vermek istediği duygu ve düşünceleri açıklayınız.
Cevap: Mustafa Kemal’in gösterdiği hedefler ve azim ile bu devletin hep dik duracağıdır.

Cevap2: Vatan sevgisi ve Atamızın bize bıraktığı güzel memleket.


Aşağıdaki metni okuyunuz. 7 ve 8. soruları metne göre cevaplayınız.

DÜZEN
Düzenli çalışmayan insanların en büyük
sorunu, işlerini zamanında bitirememeleridir. Sürekli
zaman darlığından şikâyet eden bu insanlar,
en küçük ve basit işlerini bile iğneyle kuyu kazmaya
benzetirler. Oysa düzenli insanlar için durum
hiç de bu kadar zor değildir. Onlar hedeflerini belirlerler,
planlarını yaparlar ve bütün işlerini zamanında
bitirerek başarılarının keyfini çıkarırlar

Remzi DEMİRKAZIK

7. Metinde “çok zor bir iş yapmak” anlamında kullanılan deyimi aşağıya yazınız.
Cevap: İğneyle kuyu kazmak.


8. Bu metne göre, aşağıdaki yargılardan doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına ise “Y” yazınız.
Cevap:
(D) Düzenli çalışmayan insanlar her zaman başarısız olurlar.
(D) Bu metinde düzenli çalışan insanlarla düzensiz çalışan insanlar karşılaştırılmıştır.
(D) Düzenli çalışan insanların zaman sorunu yoktur.
(Y) Başarıya ulaşmak için plan yapmak gerekli değildir.
(D) İşlerinizi zamanında bitirirseniz güzel duygular yaşayabilirsiniz.
(D) Hedef belirlemek, başarıya giden yoldaki ilk adımdır.


9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde benzetme ve abartma sanatları bir arada kullanılmıştır?

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 198-202-203-204-205. Cevapları MEB Yayınları

Cevap: B
A) Bir of çeksem karşıki dağlar yıkılır.
B) Dağ gibi çamaşırları ütülemek beni öldürdü.
C) Elma yanaklı bir çocuktu.
D) Tavşan üzüntüden boynunu büktü.


10. (1) Sinemamız son yıllarda dünya sineması ile yarışır hâle geldi. (2) Filmlerimiz tüm dünyada büyük beğeni ile izleniyor. (3) Yeni sinema teknikleri sayesinde bambaşka dünyaları seyretme olanağı buluyoruz. (4) Bu başarıda oyuncularımızın yeteneğinin büyük bir payı var kuşkusuz.
Yukarıdaki metinde numaralanmış cümlelerden hangisi parçanın anlam bütünlüğünü bozmaktadır?

Cevap: C
A) 1 B) 2 C) 3 D) 4


11. ……..… Herkes evine çekilmiş, sobalarının başında uzun bir kış gecesine hazırlanıyordu.
Sokaktan geçen arabalar da artık seyrekleşmişti. Akşama doğru açılan hava, gecenin çok soğuk geçeceğinin belirtisiydi.
Bu metnin başındaki boşluğa, metnin anlam bütünlüğüne göre aşağıdakilerden hangisinin getirilmesi uygundur?

Cevap: D
A) Sabaha doğru sokağın hareketi artmıştı.
B) Sokakta beklenen kalabalık toplanmıştı.
C) Sokağın bu havada tenhalaşması ilginçti.
D) Akşam olunca sokakta kimse kalmamıştı.


12. Aşağıdakilerin hangisinde cümlenin anlamı yay ayraç içindeki açıklamayla örtüşmez?

Cevap: A
A) Konuyu açıklamak üzere söz almak istedi. (neden-sonuç)
B) Düzenli çalıştığı için başarılı oldu. (neden-sonuç)
C) Otobüse binmek için durakta bekliyorlar. (amaç-sonuç)
D) Vatanımızı yükseltmek için çalışmaya hazırız. (amaç-sonuç)

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.