Anasayfa Kitap Cevapları
4 Aralık 2022, 19:01 - Zülal Güneş Yazdı

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78-80-81-82-83. Cevapları ATA Yayıncılık

1 Kişi = ? Metni Cevapları

3. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 78, 79, 80, 81, 82, 83. Sayfa ATA Yayıncılık


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78 Cevapları Ata Yayınları

Hazırlık Çalışması

1. Bir kişinin birden fazla kişinin işini yaptığına şahit oldunuz mu? Eğer şahit olduysanız o kişiyle ilgili neler hissettiniz?
Cevap: Evet şahit oldum. Dedem herkesin işine koşmaya çalışır. Kendi işini halleder daha sonra kim çağırırsa onun yanına gider ve ona da yardım eder.


2. 15 Temmuz’da ülkesi için şehit düşen ya da gazi olan kahramanlarla ilgili duygularınızı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: 15 Temmuz askeri darbe girişiminde ülke yönetimine el konulmak istenmiştir. Cumhur Başkanı halkın sokağa çıkması için çağrı yapmıştır. Halk sokaklara dökülerek vatanı savunmuş ve canlarını feda eden insanlarımız olmuştur. Burada şehit ve gazi olan insanlarımız sadece vatanı teslim etmemek için korkusuz bir şekilde davranmış ve savunmalarını yapmışlardır. Bu vatan sevgisi beni çok gururlandırdı ve aynı zaman da çok duygulandırdı.


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 80 Cevapları Ata Yayınları

1. Etkinlik

a) Aşağıdaki kelime ve kelime gruplarının anlamlarını metinden hareketle tahmin ediniz.
Cevap:

zan: şüphe
mühim: önemli
ışık tutmak: aydınlatmak
istiklal: Özgürlük
kenetlenmek: Bağlanmak
mekik dokumak: çok çalışmak
yol göstermek: önder olmak
ehemmiyet: önem
merhamet: acıma
istikbal: gelecek
ferini söndürmek: umudunu söndürmek

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 228-230-231-232-233-234. Cevapları ATA Yayıncılık

b) Anlamını öğrendiğiniz kelime ve kelime gruplarını birer cümle içinde kullanınız.
Cevap:

  1. Bu olay karşısında beni zan altında bıraktı
  2. Eve gidince senle mühim bir konu konuşacağım
  3. Geleceğine ışık tuttu
  4. Atalarımız bizlerin İstiklali için mücadele etmişlerdir.
  5. 15 Temmuz darbesinde millet düşmana karşı kenetlendi
  6. İş ile dershane arasında resmen mekik dokuyorum
  7. Üniversite seçimimde bana yol gösterdi
  8. Bu ödeve kimsenin ehemmiyet vermesi beni çok üzdü.
  9. Merhametli olmak bizleri insan yapar.
  10. Çocuğunun İstikbali için çok çalıştığını söyledi.
  11. Yemek yemeden kesildiği için gözlerinin feri sönmüş.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları Ata Yayınları

2. Etkinlik

Metinden, hâl eki almış on kelime belirleyiniz. Kelimelerin kökünü ve aldığı hâl ekini aşağıdaki tabloya örnekteki gibi yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 78-80-81-82-83. Cevapları ATA Yayıncılık

 


3. Etkinlik

Aşağıdaki metinde altı çizili kelimelerin basit mi, türemiş mi yoksa birleşik mi olduğunu belirleyiniz ve uygun kutucuğa yazınız.
Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları


6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 82 Cevapları Ata Yayınları

4. Etkinlik

Okuduğunuz metnin özetini defterinize yapınız.
Cevap: Metindeki kahraman küçükken ayın kendisini takip ettiğini zannedip onu farklı şekillere benzetmektedir. O yaşta gökyüzünde en belirgin olan şey yani Ayın kendini takip ettiğini düşünerek gururlanıyormuş. Belli bir yaştan sonra Ay’ın Dünya’nın uydusu olduğunu öğrenince kendini önemsiz hissetmiştir. 20’li yaşlara geldiğinde bir insanın  Dünya için önemli olduğunu anlıyormuş. Her insan dünya için olmasa bile anne ve babası için önemlidir. 15 Temmuz darbe girişiminde kimse ben önemsizim diye düşünmemiş ve vatanını korumaya çıkmıştır. işte Dünya için her insanın önemli olduğunu anlamış.


5. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden yararlanarak yanıtlayınız.
1. Yazar, küçük bir çocukken neden kendini özel hissediyormuş?
Cevap: Ay’ın kendini takip ettiğini düşündüğü için özel hissediyormuş.


2. Yazar, neden çok üzülmüş?
Cevap: Ay’ın Dünya2nın uydusu olduğunu öğrenip kendini önemsiz biri olarak gördüğü için üzülmüş.


3. Yazar, yirmili yaşlarına geldiğinde neyin önemini fark etmiş?
Cevap: Bir insanın Dünya için çok önemli olabileceğini fark etmiş.

Sonraki Ödev:  6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 15-17-18. Cevapları ATA Yayıncılık

4. Yazar, 15 Temmuz ile ilgili hangi önemli olayları hatırlatmıştır?
Cevap:   Darbe girişiminde halkın çıkıp vatanı savunması, o gün olan olayları hatırlatmıştır.


5. Yazar, bir kişinin ne kadar önemli olabileceğini hangi örneklerle ifade etmiştir?
Cevap: “Bir kişi gülümseyerek ölüme kafa tutarken özgürlüğün candan kıymetli olduğunu ispat edebilir.”
“Bir kişi şehadete yürürken tüm dünyaya, konu vatansa gerisi teferruattır diye haykırabilir”


6. Etkinlik

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini yazınız.
Cevap:

Konusu: Bir insanın  ne kadar önemli olduğundan bahsedilmektedir.
Ana fikri: İnsanın ne kadar önemli olduğu.


7. Etkinlik

Metinden, benzetme yapılan cümleleri belirleyerek aşağıya yazınız.
Cevap:

  • Bazen ışıklı beyaz bir top gibiydi ay
  • Bazen un kurabiyesine benzetiyordum şeklini.

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları Ata Yayınları

9. Etkinlik

Vatanımız uğruna canlarını feda eden 15 Temmuz şehitlerine bir teşekkür mektubu yazınız.
Cevap:

6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 83 Cevapları Ata Yayınları

 


Gelecek Derse Hazırlık

1. Soyadı Kanunu’nun ne zaman ve neden çıkarıldığını araştırınız.
Cevap: Soyadı kanunu 21 Haziran 1934 tarihinde kabul edilmiştir. Toplum arası sosyal ayrımcılığı ve karışıklılığı ortadan kaldırmak amacı ile bu kanun kabul edilmiştir.


2. Mustafa Kemal Atatürk’ün, unvanlarını hangi olaylar sonucunda kazandığını araştırınız.
Cevap: Sakarya Meydan Savaş’ında Millet Meclisi tarafından , 5 Ağustos 1921’de “Başkomutanlık” verilmiştir. Savaşı’nın kazanılmasının ardından İsmet İnönü, Fevzi Paşa’nın imzaları ile Meclise göndermiş oldukları tarihi önergede, Mustafa Kemal’e “Müşirilik” rütbesi ile “Gazilik” unvanı önerilmiştir. Meclis’in kabulü ile Mustafa Kemal’e “Mareşal” rütbesi ve “Gazi” unvanı verilmiştir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.