Anasayfa Kitap Cevapları
13 Ocak 2022, 20:37 - Betül Yazdı

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 158-159. Cevapları Yıldırım Yayınları

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 158-159. Sayfa Yıldırım Yayınları Öğrendiklerimizi Değerlendirelim 

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 158 Cevapları Yıldırım Yayınları 

A) Aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Yaz aylarında genellikle açık renkli giysilerin tercih edilmesinin sebebi nedir?
Cevap: Açık renkler ışığı yansıttıkları için sıcak aylarda tercih edilir.

2. Işığı soğuran maddelerin ısınmasından yararlanılarak geliştirilen teknolojiler nelerdir?
Cevap: Işığı soğuran maddelerin ısınmasından yararlanılarak geliştirilen teknolojiler  güneş pilleri, su ısıtma sistemleri  gibi sistemlerdir.

3. Işık bir enerji türü müdür? Bir örnek vererek açıklayınız.
Cevap: Işık bir enerji türüdür. Su ısıtma sistemlerinden ışığın enerjisinden yararlanılarak su ısıtılır.

4. Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesinden hangi alanlarda yararlanılmaktadır?
Cevap: Güneş enerjisinin elektrik enerjisine dönüştürülmesi hesap makinelerinde, trafik lambalarında ve bazı yapay uydularda yararlanılmaktadır.

5. Alican “Koyu renkli cisimler mi, açık renkli cisimler mi ışığı iyi soğurur?” sorusuna cevap aramak için özdeş kaplara eşit miktarda ve sıcaklıkta su koyarak aşağıdaki deney düzeneğini hazırlıyor. Alican’ın deneyinde;
• Bağımsız değişken nedir?

Cevap: Kumaşların rengi bağımsız değişkendir.

• Bağımlı değişken nedir?
Cevap: Suyun sıcaklığının değişmesi bağımlı değişkendir.

• Kontrol edilen değişkenler nedir?
Cevap: Kullanılan kaplar, su miktarı, termometreler, kumaşların boyutları kontrol edilen değişkenlerdir.

• Alican’ın hipotezi “Koyu renkli cisimler ışığı, açık renkli cisimlere göre daha iyi soğurur.” şeklindedir.
Deneyin sonucu Alican’ın hipotezini destekler mi? Niçin?
Cevap: Deneyin sonucu Alican’ın hipotezini destekler çünkü koyu renkli cisimler ışığı soğurur ve sıcaklığı artar. Açık renkli cisimler ışığı yansıtır bu yüzden daha az ısınır.

• Deneyin sonucunda hangi kaptaki suyun sıcaklığı daha çok artar? Niçin?
Cevap: Deneyin sonucunda 2 numaralı  kaptaki suyun sıcaklığı daha çok artar çünkü koyu renkli cisimler ışığı daha iyi soğurur.

6. Denize kıyısı olan sıcak ve kurak bazı bölgelerde deniz suyu damıtılarak içme suyu elde edilmektedir. Aşağıdaki şekilde deniz suyundan temiz su elde edilmesini sağlayan sistemin bir modeli yer almaktadır. Bu modele göre deniz suyundan temiz suyun nasıl elde edildiğini aşağıda verilen alana yazınız.
Cevap: Siyaha boyalı havuz tabanı ışığı soğuracağı için deniz suyunun sıcaklığı artış gösterir, su buharlaşır ve şeffaf kapakları çarparak yoğunlaşır. Yoğuşan su  arıtma kanalında depolanır.

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları Yıldırım Yayınları 

7.Yukarıdaki tişörtlerin farklı renkte görünmesinin nedenini ışığın soğurulması ve yansımasıyla nasıl açıklarsınız?
Cevap: Kırmızı tişört üzerine düşen beyaz ışıkta kırmızıyı yansıttığı için kırmızı, beyaz tişört üzerine düşen beyaz ışığın hepsini eşit miktarda yansıttığı için beyaz, siyah tişört üzerine düşen tüm ışığı soğurduğu için siyah, mavi tişört mavi ışığı yansıttığı için mavi gözükür.

8. Aşağıda verilen araçlarda güneş enerjisinin hangi enerji türlerine dönüştürüldüğünü yazınız.
Cevap:
Radyometre: Güneş enerjisi hareket enerjisine dönüşür.
Güneş pili: Güneş enerjisi elektrik enerjisine dönüşür.
Güneş paneli: Güneş enerjisi ısı enerjisine dönüşür.

 

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.