Anasayfa
Ara Bul
5 Eylül 2021, 22:20
Mehmet
Yönetici

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 236-237-238-239-240 Cevapları Tutku Yayıncılık

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Cevapları 236, 237, 238, 239, 240. Sayfa Tutku Yayıncılık ÜNİTE SONU DEĞERLENDİRME SORULARI 

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 236 Cevapları Tutku Yayıncılık

A. Aşağıdaki soruların yanıtlarını verilen noktalı alanlara yazınız.
1) Seri ve paralel bağlı ampullerden oluşan iki ayrı devre şeması çiziniz.

Cevap:

7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 235 Cevapları Tutku Yayıncılık

2) Basit bir elektrik devresine özdeş 3 ampulü birer birer seri olarak eklediğiniz durumda ampul
parlaklıklarının nasıl değişeceğini açıklayınız.

Cevap: Ampul sayısı arttıkça parlaklık azalır.

3) Elektrik akımı nedir? Açıklayınız.

Cevap: devredeki pilin ucundan diğer ucuna doğru üretilen bir tür enerji akımıdır

4) Elektrik enerjisi devreye nasıl aktarılır? Açıklayınız.

Cevap: Pilin eksi kutbundan elektronu serbest bırakır. Bırakılan bu elektronlar artı kutbuna çekilir. Bu şekilde elektron akımı gerçekleştirilir.

5) Gerilim nedir? Açıklayınız.

Cevap: Bir iletkenin iki ucu arasında olan güç.

6) Elektrik devresinde bir devre elemanı üzerinden geçen akım ile gerilim arasında nasıl bir ilişki
vardır? Açıklayınız.

Cevap: Gerilim ve akım doğru bir orantılıdır.


7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 237 Cevapları Tutku Yayıncılık

B. Aşağıdaki bilgiler doğru ise yay ayraç içine “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

Cevap:

1) (Y) Özdeş ampuller seri bağlandığında paralel bağlandığı duruma göre daha parlak ışık verir.
2) (D) Seri bağlı devrelerde ampul üzerinden geçen akım anakol akımına eşittir.
3) (D) Voltmetre devreye paralel bağlanır.
4) (Y) Ampermetrenin ölçtüğü değer gerilimdir.
5) (D) Elektrik devresinde üretecin bir ucundan diğerine doğru olan enerji aktarımına elektrik
akımı denir.
6) (D) Özdeş ampuller paralel bağlandığında devredeki gerilim değişmez.
7) (Y) Elektrik akımının artması devredeki geriliminin azaldığını gösterir.
8) (Y) Ohm yasası bir ampulün uçları arasındaki gerilim ile üzerinden geçen akım şiddeti arasındaki ilişkiyi açıklar.

C. Aşağıdaki cümlelerdeki noktalı yerlere kutucukların içinde bulunan kelime ve kelime
gruplarından uygun olanları yazınız.

Cevap:

1) Devredeki elektrik akımı ampermetreyle ölçülür.
2) Devreye paralel bağlanan voltmetre gerilim değeri ölçer.
3) Ohm direnç birimidir.
4) Tek bir kol üzerindeki özdeş ampullerden aynı elektrik akımı geçiyorsa devredeki ampuller
seri bağlanmıştır.

Ç. Aşağıdaki soruları okuyarak doğru seçenekleri işaretleyiniz.

1) Ömer; özdeş A, B ve C ampullerini bir pile aşağıdaki şeçeneklerden hangisindeki gibi bağladığında ampuller en parlak ışık verir?

Cevap: B

A) B ve C’yi paralel, A’yı bunlara seri bağladığında
B) A, B ve C’yi paralel bağladığında
C) A, B ve C’yi seri bağladığında
D) A ve B’yi seri, C’yi bunlara paralel bağladığında


7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 238 Cevapları Tutku Yayıncılık

2) Elif bir devredeki akım ve gerilimi ölçmek için ampermetre ve voltmetreyi doğru bir şekilde
devreye bağlıyor.
Buna göre Elif’in kurduğu devre aşağıdakilerden hangisidir?

Cevap: D

3) Bir ampul ve pilden oluşan elektrik devresinde ampermetre kullanılarak ampulün üzerinden
geçen akım ölçülmek isteniyor.

Buna göre, yukarıdaki elektrik devrelerinden hangisi ya da hangilerine bağlanan ampermetre
kullanıldığı devredeki ampul üzerinden geçen akımı ölçebilir?

Cevap: C

A) Yalnız I B) Yalnız II C) II ve III D) I, II ve III

4) Ahmet, özdeş ampullerle basit elektrik devresi kuruyor. Bu devrede bazı değişiklikler yaparak yandaki gibi bir test devresi oluşturuyor. Buna göre;
I. K ve L uçlarına birer özdeş ampul bağlandığında ampulün parlaklığı artar.
II. K ucuna bağlantı kablosu, L’ye kapalı bir anahtar bağlarsa ampul parlaklıkları değişmez.
III. K ucuna bağlantı kablosu, L’ye ise ampul bağlandığında L kolundan daha çok akım geçer.
hangisi ya da hangileri doğrudur?

Cevap: B

A) Yalnız I B) Yalnız II  C) I ve III D) II ve III


7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 239 Cevapları Tutku Yayıncılık

5) Öğrenciler; önce Şekil 1’deki gibi paralel, sonra Şekil 2’deki gibi seri bağlı devreler kuruyorlar.

Bu devrelerde gözlemledikleri farklılıkları aşağıdaki şekilde not ediyorlar.
I. Seri bağlı devredeki ampullerin parlaklıkları daha fazladır.
II. Paralel kollardaki ampermetrelerin gösterdikleri değerlerin toplamı anakol akımına eşittir.
III. Paralel devredeki ampuller seri devredeki ampullere göre daha parlak ışık verir.
Buna göre öğrencilerin gözlemlerinden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Cevap: D

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III

6) Kaan aşağıdaki devrenin çalışmasını ve devreden geçen akımı ölçmek istiyor.

Buna göre Kaan, anahtar ve ampermetreyi hangi noktalar arasına bağlamalıdır?

Cevap: C


7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 240 Cevapları Tutku Yayıncılık

7) Basit bir elektrik devresine farklı gerilimler uygulanıyor. Bunun sonucunda devrenin ampul sayısı ile gerilim ve direnç arasındaki ilişkiyi gösteren grafikler çiziliyor. Bu grafiklere göre aşağıdakilerden hangisi doğrudur?

Cevap: C

A) Gerilim arttıkça akım şiddeti sabit kalmıştır.
B) Devreye yeni ampuller bağlandığı için direnç sabittir.
C) Ampul sayısı arttıkça akım değeri artmıştır.
D) Ohm yasasına göre sabit olması gereken değer, akım şiddetidir.

8) I. Ampermetre devreye seri bağlanır.
II. Akım şiddetinin birimi amperdir.
III. Devredeki gerilim arttıkça akım şiddeti de artar.
Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri doğrudur?

Cevap: D

A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I, II ve III

9) Aşağıdaki tabloda üç farklı elektrik devresine ait akım ve gerilim değerleri verilmektedir.

Tabloya göre aşağıda verilenlerden hangisi doğrudur?

Cevap: B

A) I. devredeki ampul en parlak ışık verir.
B) I. ve III. devredeki ampullerin dirençleri aynıdır.
C) III. devredeki ampul en az ışık verir.
D) II. devredeki ampulden en fazla akım geçer.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 1.Sınıf, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Beşgen, MEB, Koza, Sonuç, İlke, Cem Ofset, GÜN, Dörtel, Sevgi, Yayınları, Ekoyay, Tutku, İpekyolu, Evren, Tuna, SDR Dikey, ATA, Lisans, ADA, Yayıncılık.