3. Ünite KUVVET VE ENERJİ: 1. Bölüm: Kütle ve Ağırlık İlişkisi Cevapları 7. Sınıf Fen Bilimleri Ders Kitabı Sayfa 51-52-53-54-55-56. Cevapları Aydın Yayınları
Yukarıdaki olayların gerçekleşmesine sebep olan kuvvet nedir? Bu kuvvetin yönü nereye doğrudur? Gelin, bunu birlikte keşfedelim.
Cevap: Bu olayların gerçekleşmesine sebep olan kuvvet yer çekimi kuvvetidir. Yer çekimi kuvvetinin yönü aşağı merkeze doğrudur.
Sizce yer çekimsiz bir ortamda bizi ne gibi zorluklar bekliyor olabilir?
Cevap: Yer çekimi olmayacağı için rahat bir şekilde hareket edemezdik. Eşyalar havada uçuşurdu. Bu konuşlar yaşantımızı devam ettirmemizi sağlar.
Cisimlerin ağırlıklarının farklı olmasının sebebi nedir?
Cevap: Cisimler farklı maddelerden oluştukları için ağırlıkları da farklı olur.
Cisimlerin ağırlıklarını hangi birimle ifade ederiz?
Cevap: Cisimlerin ağırlıklarını kilogram ile ifade ederiz.
Ağırlık ve kütle arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: Kütle cismin gerçek ağırlığıdır. Ağırlık ise yer çekimi kuvvetinin cisme uyguladığı miktardır.
1. Aşağıda kütle ve ağırlık ile ilgili özellikler verilmiştir. Bu özellikleri, kütle ve ağırlık kavramlarına ait olmalarına göre ilgili kutucuğa yazınız.
Cevap:
KÜTLE;
⇒ b. Madde miktarıdır
⇒ d. Eşit kollu terazi ile ölçülür
⇒ g. Birim g, kg ve t’dur
⇒ h. Bulunduğu konuma göre değişmez
AĞIRLIK;
⇒ a. Dinamometre ile ölçülür
⇒ c. Bulunduğu konuma göre değişir
⇒ e. Birimi N’dır
⇒ f. Cisimlere etki eden yer çekimi kuvvetidir
2. 120 kg kütleli bir un çuvalı ile ilgili aşağıdaki soruları yanıtlayınız.
a. Dünya’daki ağırlığı için ne söylenebilir?
Cevap:
Ağırlık = Newton
1kg = 10 Newton
120 . 10 = 1200 N olur.
b. Ay’daki kütlesi kaç kg’dır? Neden?
Cevap: Aydaki kütlesi 120 kg’dır.
c. Ay’daki ağırlığı için ne söylenebilir?
Cevap: Ayın yer çekim kuvveti Dünyadaki yer çekim kuvvetinin 1/6’sı kadardır.
120 ÷ 6 = 20
3. Bir cismin ağırlığı, sırasıyla yeryüzünde, yeryüzünden 1000 m yüksekte ve 3000 m yüksekte ölçülüyor. Buna göre I, II ve III numaralı noktalardaki dinamometrelerde okunan değerler arasında nasıl bir ilişki vardır?
Cevap: Yer çekimi kuvvetinden dolayı merkezdeki cisim en yüksek ağırlığa sahip olan cisimdir. Merkezden en uzak olan cisim en hafif olandır. Buna göre sıralama I > II > III şeklinde olacaktır.
4. Bir cismin ağırlığı sırasıyla önce deniz kenarında (A noktası), sonra bir dağın tepesinde (B noktası) ve en son olarak da daha yüksek bir dağın zirvesinde (C noktası) ölçülüyor. Buna göre, belirtilen noktalarda ölçülen ağırlık değerlerinin büyükten küçüğe doğru sıralaması nasıl olmalıdır?
Cevap: Yer çekimi kuvvetinden dolayı deniz kenarındaki cismin ağırlığı en ağır olandır. Dağın tepesindeki cisim daha hafif olur. Buna göre sıralama A > B > C şeklinde olur.
Vala çok işimize yarıyor iyi ki var ödevlerimi bu uygulamadan yapıyorum size de tavsiye ediyorum
Teşekkürler sizin sayenizde sınavlardan yüksek öğretmenden artı alıyorum işime çok yaradı sağ olun 🙂
Çok teşekkür ederim canım öğretmenim
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.