3. ÜNİTE: Ülkemizde Nüfus 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 106-107-109-110-111-112 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Aşağıdaki görsellere göre hangi ilin nüfusunun fazla olduğu söylenebilir? Neden?
Cevap: Trabzon daha sahil kentinde olduğu için nüfus yoğunluğu Gümüşhane’ye göre daha fazladır.
Türkiye fiziki haritasına göre ülkemizdeki nüfus daha çok nerelerde yoğunlaşmaktadır?
Cevap: Haritaya göre çokluk olarak Marmara,Ege ve Akdeniz bölgeleri görülmektedir.
Yukarıdaki haritaya göre yaşadığınız yerin nüfus özellikleri hakkında neler söylenebilir?
Cevap: Harita ya göre nüfus yoğunluğu fazla olan bir yerde yaşadığım gözlenmektedir.
2017 yılında TÜİK verilerine göre ülkemizin toplam nüfusu 80.810.525’tir. İstanbul, Ankara ve İzmir’in nüfuslarının toplamı ise 24.753.934’tür. Bu üç ilin her birinin nüfusunun diğer illerimizin nüfuslarından fazla oluşunun nedenleri neler olabilir?
Cevap: İş imkanı olanağı fazla, gelişmiş bir yer, Yer şekilleri bakımından düzgün ve liman kent olmaları nüfus yoğunluğunun fazla olmasına işarettir.
Aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
Nüfusu: 1.389.680
Yüz ölçümü: 16.970km²
İklimi: Kışları soğuk ve kar yağışlı, yazları ise sıcak ve kurak
Yer yüzü şekilleri: Orta Anadolu’nun yukarı Kızılırmak bölümünde yer alan Kayseri il toprakları, Kuzeydoğu güneybatı doğrultulu kırıklı-kıvrımlı yapıda ve birbirine koşut üç dağ sırası ile bunların arasındaki platolar ve çöküntü havzalarıyla biçimlenmiştir.
Ekonomi: Kayseri ili ,elverişli ulaşım ve enerji olanaklarının yanı sıra zengin yeraltı kaynaklarıyla birlikte önemli ölçüde gelişmiş sanayisi ile önde gelen iller arasında yer almaktadır. Halkın önemli bir bölümü geçimini tarımdan sağlar. Kayseri de hayvancılığa bağlı olarak yapılan üretimi önemlidir.
Tabloda yıllara göre Türkiye’nin toplam nüfusu verilmiştir. Tablodaki bilgilerden yararlanarak örnekte olduğu gibi aşağıdaki sütun grafiğini çiziniz. Grafiğin altındaki soruyu cevaplayınız.
Cevap:
Grafiğe göre en fazla artış ile en az artış hangi yıllarda görülmektedir?
Cevap: 2016 Yılında en fazla artış görülmektedir.
TÜİK’ten yıllara göre il nüfusları verisine ulaşıp yaşadığınız ilin son beş yıla ait nüfus grafiğini aşağıya çiziniz.
Metni okuyunuz ve soruyu cevaplayınız.
Ülkemizde ortanca yaşın artacak olması ne anlama gelmektedir? Açıklayınız.
Cevap: Sağlık imkanları geliştikçe ülkede ki yaşam süresi de artmaktadır. Her geçen yıl ortanca yaş yükselmeye devam etmektedir.
Yukarıdaki grafiklerden de yararlanarak soruları cevaplayınız. Cevaplarınızı defterinize yazınız.
1. 2023 yılı okuryazarlık oranının nasıl olması beklenmelidir?
Cevap: %100 olması beklenmektedir.
2. Kadın nüfusun okuryazar olma oranının erkek nüfusa göre daha az olmasının sebepleri neler olabilir?
Cevap: Geçmişte kültürden gelen anlayışla kadınları okula göndermemekten kaynaklıdır.
3. 1975 yılındaki grafiğe göre erkek ve kadın okuryazar oranının 2012 yılından daha düşük olmasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Cevap: çoğu insanın okuma yerine başka işlere yönlenmesi, bazı ailelerin çocuklarını okula göndermemesi gibi durumlar
TÜİK’in verilerine göre il ve ilçelerin nüfusunun toplam nüfusa oranı 2013 yılında %77.3, 2017 yılında %92.5’tir. Belde ve köylerin nüfusunun toplam nüfusa oranı ise 2013 yılında %22.7, 2017 yılında ise %7.5’tir. Bu bilgilere göre yukarıdaki grafiğin 2000 yılından sonraki kısmını çiziniz.
Cevap:
Aşağıdaki şemada boş bırakılan yerleri örnekteki gibi tamamlayınız.
Cevap:
Ülke nüfusu marmara bölgesinde yoğunluk göstermektedir.Şimdilerde ise tekirdağa doğru bir kentleşme görülüyor.İstanbul artık trakyaya doğru kaymaya başladı.Fabrikalardan dolayı artık kentler biraz daha genişledi
Çok sağolun
Bu siteler çok güzel
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.