3. ÜNİTE: Ülkemizde Nüfus 7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 111-112-113-114-115. Cevapları MEB Yayınları
Şehrinizde gerçekleştirilen Kentsel Dönüşüm Projesi var mı? Araştırınız. Varsa şehrin görüntüsünü nasıl değiştirdiğini tartışınız.
Cevap: Evet bir çok Kentsel Dönüşüm Projesi var. Şehir de yapılan yatırımlar ortamı güzelleştiriyor. İnsanlara bir çok olanak sağlıyor.
Aşağıdaki görsellerde göç nedeni ile ortaya çıkan olumsuzluklar anlatılmaktadır. Bu olumsuzlukların ortaya çıkmasının nedenlerini ilgili alanlara yazınız.
Cevap:
Trafik Sıkıntısı: Trafik sıkıntısının ortaya çıkmasının sebebi nüfusun aşırı artması ve insanların toplu taşıma araçlarını kullanmamasıdır.
Tarım Alanlarının Azalması: Nüfusun aşırı derecede artması ile barınacak yerlerin azalması sonucunda tarım alanlarının kullanılmasıdır.
Yukarıdakiler dışında göçün başka hangi sonuçları olabilir? Yazınız.
Cevap: Göçler sonucunda dağınık bir nüfus oluşur, sağlık problemleri artar, işsizlik artar, çarpık kentleşme ve kültürel bozulmalar olabilir.
Cevap2:
Göç kavramının sonuçları için öncelikle göç türleri ve nedenlerini bilmek gerekir. Göç; doğal, ekonomik, sosyal ve siyasi nedenlerle olur. Bir de iç ve dış göç olarak ta ikiye ayrılır. Yani sonuçları çok fazla ve detaylıdır. Genel olarak bakarsak göçün sonuçları; kentsel nüfus yoğunluğunun ve getirisi olarak çarpık kentleşmenin artması, göçe bağlı çevre kirliliği ve eğitim konusunda yetersizlikler ortaya çıkar. Kültürel olarak farklılığın getirdiği sorunlar oluşur. İşsizlik artışı ve vasıfsız eleman fazlalığı meydana gelir. Bir de farklı açıdan bakınca, kaliteli beyinlerin ülkemizden göçüp farklı ülkelere gitmeleri nitelikli insan sayısını azaltır. Ülkenin kalkınma ve ilerlemesi için gerekli olan kaliteli, nitelikli insanlar maalesef elimizden kayıp gider.
Seyahat etmeniz engellenseydi neler hissederdiniz? Tartışınız.
Cevap: Seyahat etmem engellenseydi tüm özgürlüğüm elimden alınmış gibi hissederdim.
Ebola virüsünün görüldüğü ülkelerdeki karantina uygulaması, hangi hakların kullanılmasını engellemektedir? Yazınız.
Cevap: Ebola virüsünün görüldüğü ülkelerdeki karantina uygulaması ile seyahat ve dışarı çıkma hakkı engellenmiştir.
Karantina uygulanan ülkelerde yaşayan insanlar, hangi sorunlarla karşılaşırlar? Yazınız.
Cevap: Psikolojik sorunlar, sağlık sorunları, ekonomik sıkıntılar gibi sorunlarla karşılaşırlar.
Yukarıda anlatılan durumda o bölgede yaşayan insanlar, başka ne gibi sıkıntılar yaşayabilir? Tartışınız.
Cevap: Barınamama , ekonomik sıkıntılar,ruhsal bozukluklar gibi sıkıntılar yaşayabilirler.
İzinsiz kurulan yerleşim alanlarında yaşayan halk, hangi altyapı sorunları ile karşılaşır? Açıklayınız.
Cevap: İzinsiz kurulan yerleşim alanlarında yaşayan halk su ve elektrik gibi kaynakları kullanamazlar.
İnsanların yerleşim alanlarında bu tür sorunlar yaşamaması için anayasaya uymaları neden önemlidir? Tartışınız.
Cevap: İnsanların yerleşim alanlarında izinsiz kaynak kullanırlarsa bunlardan dolayı başlarına bir şey geldiğinde hiç kimseye hiç bir hakta bulunamazlar ve yasak bir şey yaptıkları için cezalandırılırlar.
Sit alanı içindeki bir yerleşim yerinde yaşıyor olsaydınız yerleşme özgürlüğünün kullanımı ile ilgili hangi sorunları yaşardınız? Açıklayınız.
Cevap: Sit alanı içindeki bir yerleşim yerinde yaşıyor olsaydım evime her hangi bir tadilat yapamazdım, ikinci bir katı çıkamazdım. Kendi alanımda özgür olamazdım.
Toplu taşıma araçlarını kullanmak bir çok açıdan fayda sağlamaktadır. Hem dünyamızı temiz tutmak adına hem de trafik yoğunluğunu azaltmak, gürültüyü azaltmak için şahsi arabalar yerine toplu taşıma araçlarını tercih etmemiz gerekmektedir.
Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.