Anasayfa
Ara Bul
6 Ekim 2021, 4:39

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 28-29-30-31-32. Sayfa MEB Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 28-29-30-31-32. Cevapları MEB Yayınları Karadut (Dinleme/İzleme Metni)

Hazırlık Çalışmaları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 28 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

Soru: Bitkilerin insan hayatındaki yeri ve önemi nedir?

Cevap: Bitkiler insanlar ve diğer canlılar için kısacası doğa için çok önemlidirler. Bitkiler fotosentez yaparak oksijen üretimi sağlarlar. Bitkiler havayı temizleyerek insanların ve hayvanların yaşam alanlarını korurlar. Ayrıca bitkiler yağmur oluşumu ile insanlara suyu getirirler.


Soru: Meyve veren ağaçları diğer ağaçlardan ayıran özellikler neler olabilir?

Cevap: Meyve veren ağaçlar, çiçeklenme, hasat, ağacın ömrü meyve vermesi gibi farklılıkları vardır. Bu ağaçlar bizim besin ihtiyacımızı karşılamaktadırlar.


Soru: Bir meyve bahçeniz olsaydı hangi meyveyi yetiştirmek isterdiniz? Neden?

Cevap: Bir meyve bahçem olsaydı can eriğini yetiştirmek isterdim. Çünkü herkes tarafından sevilen ve benimde çok beğendiğim bir meyvedir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 29 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

Soru: Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından yola çıkarak bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 29 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


2.Etkinlik

Aşağıdaki soruları dinlediğiniz metinden hareketle cevaplayınız.
Soru
: 1. Yazar, karadut meyvesinin tadını nasıl anlatıyor?

Cevap: Hafif ekşi ve tatlı bir yapısı vardır. Limon, üzüm, vişne, dutun tatlarını harmanlayıp özel bir oluşum gibi bir tadı olduğunu anlatmaktadır.


Soru: 2. Gömleğine karadut düşen konuğun sorununa ev halkı tarafından ne gibi çözümler üretilmiştir?

Cevap: Gömleğine karadut düşen konuğun sorununa, sabunlu bezle temizlemek ya da çivit gömleği tümden boyamak gibi çözümler üretilmiştir.


Soru: 3. Hikayenin konusu nedir?

Cevap: Çok güzel olan karadut ağacının kesilmesi anlatılmaktadır.


Soru: 4. Karadut ağacının kesilmesine neden olan olayı anlatınız.

Cevap: Çok beğenilen karadut ağacının gelen konuğun üzerine karadut düşmesi ve bir daha böyle bir konuk gelince aynı sorun yaşanmaması için karadut kesilmiştir.


Soru: 5. Sizce metnin kahramanının karadut ağacına bağlanmasının nedenleri neler olabilir?

Cevap: O ağacın meyvesinin güzel olmasından kaynaklı olarak olabilir.


Soru: 6. Çocuğun yerinde olsaydınız çok sevdiğiniz karadut ağacınızın kesilmesine engel olmak için ne gibi önlemler alırdınız?

Cevap: Ben olsaydım o ağacın olduğu yere basılmaması için engel koyardım. Gelen misafirleri uyararak o yerde durmalarını söylerdim.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 30 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

3.Etkinlik

Soru: Aşağıdaki boşlukları dinlediğiniz metinden hareketle doldurunuz.

Cevap: Hikayenin başlığını beğenmedim Çünkü çok basit kaldığını düşünüyorum.
Ben olsaydım “Karadut Sorunu” olarak koyardım. Çünkü Karaduttan oluşan bir soru üzerine yaşanılan olayları anlatmaktadır.


4.Etkinlik

Soru: Öğretmeninizin yönlendirmesiyle gruplara ayrılınız. Ve her grup için birer sözcü belirleyiniz. Ülkemizde yetişen ağaç türleriyle ilgili yaptığınız araştırmadan hareketle defterinize bir konuşma metni hazırlayınız. Hazırlamış olduğunuz metin grup sözcüleri tarafından sunulacaktır.

Cevap: Merhaba arkadaşlar;
Bugün sizlere ülkemizde yetişen ağaçlar hakkında ve yapmamız gerekenler hakkında bilgilendireceğiz. Öncelikle ülkemizin ağaç türü bakımından zengin bir yer olduğunu söylemek isterim. Ülkemizde yetişen ağaç türleri 150’den fazla olarak kayıtlara geçmektedir. Bu ağaçlar bizler için çok değerlidir. Bizim bu ağaçları korumamız ve oluşabilecek tehlikelere karşı önlemler almamız gerekir. Ülkemizde yetişen ağaç türlerinden bazıları şunlardır;

  • Kızılçam
  • Göknar
  • Sedir
  • Fıstık Çamı
  • Doğu Ladini
  • Servi
  • Porsuk
  • Ardıç
  • Kestane
  • Gürgen
  • Kayın
  • Meşe
  • Akçaağaç
  • Kızılağaç
  • Dİşbudak
  • Çınar
  • Ihlamur
  • Huş
  • Sığla
  • Kavak

5.Etkinlik

Soru: “Karadut” metninde başvurulan düşünceyi geliştirme yollarını (tanımlama, karşılaştırma, benzetme) bularak örnekteki gibi yazınız.

Cevap:

  • Evin girişinin solunda dev bir ceviz ağacı vardı. (Benzetme)
  • Yüz yıl yaşamış bir ihtiyarın yüzü gibiydi kabuğu. (Benzetme)
  • Ekşi desen limona özgüdür, tatlı desen üzüme… (Karşılaştırma)

6.Etkinlik

Soru: “Karadut” metnindeki örtülü anlamları belirleyerek örnekteki gibi yazınız

Cevap:

  • “Mevsimi geldiğinde meyveye dönerdi çiçekler.” cümlesinden “Mevsimi gelmediğinde çiçeklerin meyveye dönmediği” anlamına ulaşabiliriz
  • “Zengin bir sınıf arkadaşı giymişti o gömleklerden ilk kez” Burada anlatılmak istenen o gömleklerin pahalı olduğu anlamına gelmektedir.
  • “bir ara ödenirdi parası.” cümlesi ile gömlekçi borca dükkan işlettiği anlamına ulaşırız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 31 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

7.Etkinlik

Soru: Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış çekimli fiilleri inceleyiniz. Eylemin zamanını dikkate alarak cümleleri örnekteki gibi eşleştiriniz.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 31 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


8.Etkinlik

Soru: Aşağıdaki fiilleri şimdiki zaman kip ekiyle çekimleyerek birer cümlede kullanınız. Bu fiillerin çekimlenmiş hâllerinde oluşan değişimi açıklayınız.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 31 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 32 Sayfa Cevapları MEB Yayınları

9.Etkinlik

Soru: Aşağıdaki cümlelerde koyu harflerle yazılmış fiillerin hangi durumu ifade ettiğini örnekteki gibi işaretleyiniz.

Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı 32 Sayfa Cevapları MEB Yayınları


10.Etkinlik

Soru: Kendinize bir meyve bahçesi oluşturunuz. Oluşturduğunuz meyve bahçesini ve içinde yer alacak ağaçların özelliklerini betimleyici anlatım biçimini kullanarak yazınız.

Cevap: Evimi çevreleyen bir bahçem vardır. Arka tarafta 4 sıra halinde erik ağacı ve onu çevreleyen kayısı ağacı bulunmaktadır. Evim sol tarafında mandalina sulu sulu olan tup turuncu portakallarım bulunmaktadır. Ön tarafında ise hem çiçeklerle süslenmiş hem de kıpkırmızı şeker gibi çileklerim oluşmaya başlamıştır.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.