Anasayfa
Ara Bul
28 Eylül 2021, 15:52
Mehmet
Yönetici

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100-101-102 Cevapları Özgün Yayınları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100-101-102 Cevapları Özgün Yayınları TEMA DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Özgün Yayınları

A. Aşağıdaki metni okuyunuz.

B. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.
1. Yaşlı adamın, köpekleri kulübenin önünde tutmasının sebebi neymiş?

Cevap:İyilik ve kötülüğün simgesi olarak görürmüş

2. Bu metne en uygun başlık sizce ne olabilir?

Cevap: İçimizde ki Duygu

3. Metinde anlatılmak istenen nedir?

Cevap: Biz içimizde iyi ya da kötüyü belirleriz.

4. Metinde hangi anlatım biçiminden yararlanılmıştır?

Cevap:Öyküleyici anlatım biçimi kullanılmıştır.

5. Metinde kaçıncı kişili anlatım yapılmıştır? Metinden vereceğiniz örneklerle açıklayınız.

Cevap:3.Kişi anlatımızdan yararlanılmıştır. Örnek; Yaşlı adam, kulübesinin önünde torunuyla oturmuştu.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları Özgün Yayınları

C. Aşağıdaki cümlelerden noktalama yanlışlığı yapılanların başındaki kutucuğu işaretleyiniz.

Cevap:

(X)1. Hazırlanınca yanıma geldi; beraber dışarı çıktık.
()2. Çantasında birçok şey vardı: tarak, ayna, sözlük, iki kalem…
()3. Şiir; özlemimizi, umutlarımızı, sevgimizi, heyecanımızı dile getirmemizi sağlar.
(X)4. Tuna, Asya müzik kursuna: Özgür, Burcu ve Hilal resim kursuna gitmeye karar verdiler.

Ç. Aşağıdaki cümleleri, bu cümlelerdeki söz sanatlarıyla eşleştiriniz.

Cevap:söz sanatları

D. Aşağıdaki soruların doğru yanıtlarını işaretleyiniz.
1. Aşağıdaki cümlelerden hangisi koşul anlamı taşımaktadır?

Cevap:A

A) Bana yardım edersen işimi daha çabuk bitiririm.
B) Başkalarını mutlu etmek için çalışanlar var.
C) Bahar geldiği için içimizi bir sevinç kapladı.
D) Arkadaşlarım geldi diye heyecandan yerimde duramıyorum.

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde fiil, diğerlerinden farklı bir kişi ekiyle çekimlenmiştir?

Cevap:C
A) Umudunuzu hiçbir zaman kaybetmeyin.
B) Başarılı olan insanları takdir etmesini bilmelisiniz.
C) Son yarışmada maalesef heyecanımıza yenik düştük.
D) Sizden özür dileyenleri bağışlamaya gayret etmelisiniz.

3. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi kip ve kişi eki almamıştır?

Cevap:B
A) bakıyorum B) yapınca C) gülümseyin D) anlattık


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Özgün Yayınları

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde geniş zamanın olumsuzuyla çekimlenmiş bir fiil vardır?

Cevap:C
A) İlkokul arkadaşlarımın adlarını bir türlü hatırlayamıyorum.
B) Engellerle karşılaşsak bile hedeflerimizden asla vazgeçmemeliyiz.
C) Başarılı insanlar hiçbir zorluk karşısında pes etmezler.
D) Yaptığınız iyilikleri ömrüm boyunca asla unutmayacağım.

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili fiil “gelecek zaman, 2. tekil kişi” ile çekimlenmiştir?

Cevap:B
A) Bütün gün tek başıma oturacağım burada.
B) Sana değer veren insanları asla üzmeyeceksin.
C) Biraz daha gayret edersen hedeflerine ulaşırsın.
D) Yolculuk boyunca hiçbirimizle konuşmamasına şaşırdım.

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?

Cevap:C
A) Birçok sorunu birlikte çalışarak çözebildik.
B) Mutluluk da mutsuzluk da hayata bakış açımıza bağlı.
C) Bizim, seninle anlaşabilmemiz için bir takım meseleleri aşmamız gerekir.
D) Bir konuyla ilgili herkes aynı şeyi söylerse ilerleme sağlanamaz.

deyimler

E. Defterinize “Mağlubiyete uğrayınca ümitsizliğe kapılma, başarısızlıkta bir zafer arzusu yatar.”sözünü açıklayan bir yazı yazınız. Yazınızı yazım ve noktalama açısından inceleyip varsa yanlışlarınızı düzeltiniz. Sınıf veya okul panosunda sergileyerek arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap:hayatımız da bazen iyi çalıştığımız bir sınavdan düşük alabilir veya bazen iyi hazırlandığımız bir yarışmada mağlup olabiliriz.Fakat bu başarısızlıklar bizim pes etmemizi sağlamak yerine daha çok güçlenip daha iyi bir şekilde hazırlanıp tekrar denememiz gerekir.

SONRAKİ DERSE HAZIRLIK

1. Arkadaşlarınızla bir grup oluşturarak Mehmet Âkif Ersoy’un hayatı, tarihimizdeki değeri, eserleri, eserlerinde işlediği konular hakkında bir sunum hazırlayınız.

Cevap:

Mehmet Akif Ersoy, 1873 yılın da Osmanlının o zaman başşkenti olduğu İstanbul da doğmuştur.Öğrenim hayatı Dini eğitimi babasından alırken diğer dersleri ise Emir Buhari Mahalle Mektebi’nde başlamış.Eğitime başladığında 4 yaşındaymış.İleirki zaman da babasından Arapça eğitimi almıştır.Okulları sırasıyla Fatih Ruştiyesi,İstanbul İdadisi, ve Halkalı Baytar Mektebi’dir.Aynı zaman da farsça ve Fransızca dillerini de öğrenmeye başlamıştır.Okulunu bitirdikten sonra şiire merak salmıştır.Okul bittikten sonra memur olur fakat ayrılıp Edebiyat Öğretmenliği yapar.Çanakkale savaşı sırasında Arabistan da görevlidir fakat yinede savaş için ‘Çanakkale Destanı’ adlı şiir yazar.Milli Marş’ı para karşılığında yazmak istemez fakat dostları sayesinde Milli Marşımızı yazar ve parayı da bir yere bağışlamaya karar verir.Ve yazdığı şiir kabul edilir.

Siroz hastası olan Mehmet Akif Ersoy 17 Haziran 1936 yılında vefat eder.

Mehmet Akif Ersoy’un eserleri:

  • İstiklâl Marşı
  • Safahat (1911)
  • Süleymaniye Kürsüsünde (1912)
  • Hakkın Sesleri (1913)
  • Fatih Kürsüsünde (1914)
  • Hatıralar (1917)
  • Asım (1924)
  • Gölgeler (1933).

2. İstiklâl Marşı’mızın kabulüyle ilgili araştırma yapınız.

Cevap: Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında savaşın milli bir ruh içerisinde kazanılmasını sağlamak amacıyla Maarif Vekalet’i,1921 de bir şarkı sözü yarışması düzenlemiş ve bu yarışmaya toplam 724 şiir katılmıştır.Kazanan şarkı sözüne para ödülü konduğu için yarışmaya katılmak istemeyen Mehmet Akif Ersoy Maarif Vekili Hamdullah Suphi’nin ısrarıyla Katılmış ve orduya hitap eden şiiri ile yarışmaya katılmıştır.Elemeler sonucu 12 Mart 1921 tarihinde Mehmet Akif Ersoy’un şiiri kabul edilmiştir.Mehmet Akif Ersoy şiirini,şiirlerini topladığı Safahat adlı kitabına dahil etmeyip Türk Milletinin eseri olduğunu söylemiştir.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.