Anasayfa Kitap Cevapları
12 Mayıs 2022, 20:37 - Zülal Güneş Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101-105-106-107-108. Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

Ben, Mimar Sinan Metni Cevapları

4.Tema Milli Kültürümüz 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 101, 102, 103, 104, 105, 106, 107, 108. Sayfa MEB Yayınları 2.Kitap


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 101 Cevapları MEB Yayınları

Derse Hazırlık

1. Tarihi yapıları gezerken neler hissediyorsunuz?
Cevap: O dönemi merak ediyorum, böyle değişik yapıları nasıl yaptıkları merak uyandırıyor. Kendi atalarımın yaptığı eserleri gezerken gurur ile bakıyorum.


2. Yaşadığınız yerdeki tarihi eserler hakkında bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

Mersin’de olan tarihi eserler;

  • Kız Kalesi
  • Nusret Mayın Gemisi
  • Mamure Kalesi
  • Şahmeran Hamamı
  • St. Paul Kilisesi
  • Ulu cami
  • Ashab-ı Kehf Mağarası
  • Cennet Cehennem Mağaraları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları MEB Yayınları

1. ETKİNLİK:

Metinden alınmış bazı kelimelerin birden fazla sözlük anlamı verilmiştir. Metindeki anlamı karşılayan cümlelere örnekteki gibi ( ) işareti koyunuz.
7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 105 Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları MEB Yayınları

2. ETKİNLİK:

Aşağıdaki soruları metinden hareketle yanıtlayınız.

1. Mimar Sinan’ın çıraklık, kalfalık ve ustalık dönemi eserlerini sıralayınız.
Cevap:

Çıraklık Eseri: Şehzade camii
Kalfalık Eseri: Süleymaniye camii
Ustalık Eseri: Selimiye camii


2. Yabancı mimarların hangi sözü, Mimar Sinan’ı derinden etkilemiştir?
Cevap:   “İslam uygarlığı hiçbir yerde, Ayasofya kubbesi gibi bir kubbe yapmayı başaramamıştır. Bu kubbe üstünlüğümüzün kanıtıdır”  sözü derinden etkilemiştir.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 20-23-24-25-26-27-28 Cevapları Özgün Yayınları

3. Mimar Sinan’ın hayali nedir ve nasıl gerçekleşmiştir?
Cevap: Yabancı Mimarların sözü üzerine Ayasofya’dan daha güzel cami yapmayı hayal etmiş ve Süleymaniye Cami’sini yaparak hayalini gerçekleştirmiştir.


4. Mimar olsaydınız, ne tür bir eser yapmak isterdiniz?
Cevap: Ben mimar olsaydım medrese yapmak isterdim. Bu medreseyi herkese açık kılacak ve sergilenmesi için hem Osmanlı mimarisini katıp hem de modern mimari ile birleştirerek oluştururdum.


5. Mimar Sinan’ın yaşadığı dönemde yarışacağı bir eserin olması, onun sanatını ve ustalığını nasıl etkilemiştir?
Cevap: Daha çok gelişmesini sağlamış ve daha iyisini yapmayı başarmıştır.


6. Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman’ın mimarı değil de önceki yüzyıllarda yaşamış bir mimar olsaydı bu eserleri yapabilir miydi? Tartışınız.
Cevap: Daha önce ki dönemlerde yaşamış olsaydı o zamanın teknolojisi ile bu eserleri yapamayabilirdi.


7. Bir mimari eserin önemini ve değerini belirleyen ölçütler neler olabilir?
Cevap: Kullanılan malzemeler, ustalık, estetiklik gibi ölçütleri olabilir.


3. ETKİNLİK:

Mimar Sinan’ın kişilik özelliklerini okuduğunuz metinden hareketle yazınız.
Cevap: Çalışkan, azimli, yaratıcı, kendine güvenen bir mimardır.


4. ETKİNLİK:

Okuduğunuz metnin ana fikrini ve yardımcı fikirlerini bulunuz.
Cevap:

Yardımcı Fikir: Eserlerin önemini güzelliği ve yapısı belirler
Yardımcı Fikir: Gerçekleşmeyecek hayal yoktur. Sadece inanmak ve çalışmak gerekir.
Yardımcı Fikir: Başkalarının sözlerine yenik düşmeden daha da azimli olunması gerekir.
Ana Fikir: Çalışarak, kararlılık ile başarılmayacak bir iş yoktur.


5. ETKİNLİK:

Aşağıdaki metinleri okuyunuz. Metinlerde anlatımın kaçıncı kişinin ağzından yapıldığını yazınız.
Cevap:

Ben Mimar Sinan: Birinci Kişi
Suna’nın Son Öyküsü: Üçüncü kişi


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 107 Cevapları MEB Yayınları

6. ETKİNLİK:

1. Mimar Sinan’ın bu sözlerinden yola çıkarak onun hayata bakış açısı ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Mimar Sinan eserlerine güvenen çalışkan, azimli ve zeki biridir. Bir gün eserlerinin yıkılacağını bilse de insanların bunlara verilen emeğini unutmamasını istemektedir.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 55-57-58-59-60 Cevapları Özgün Yayınları

2. Mimar Sinan’ın bu dileğinin gerçekleştiğini düşünüyor musunuz? Niçin?
Cevap: Evet düşünüyorum. Bu eserler hala hayranlık ile bakılıyor ve değer görüyordur. Bizler Mimar Sinan’ı bu sayede tanıyoruz öğreniyoruz.


7. ETKİNLİK:

Bir tarihî mekânı ziyaretiniz esnasında mekânın bazı bölümlerinin zarar gördüğünü fark ettiniz. Bilinçli bir vatandaş olarak ilgili kuruma durumu bildiren bir elektronik posta yazınız.
Cevap:
Kime: Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü
Konu: Ihlara Vadisine verilen zararlar

Ben Hatay’da yaşayan bir vatandaşım. Tarihi eser gezisi için gittiğim Ihlara Vadisinde hiç istemediğim tarzda tarihi eserlere verilmiş olan zararları gördüm. Bu güzel tarihi yeri turistlik yere dönüştürmek için orada var olan eski evler üzerinde oynama yapılmış. Turist çekmek için tarihi eserlere verilen zararlar hoş bir davranış değildir. Bu olumsuz davranışlara bir çözüm bulmanızı rica ediyorum.
Saygılarımla…


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları MEB Yayınları

8. ETKİNLİK:

Aşağıdaki yönergeleri uygulayınız

a) Aşağıda ek fiil almış kelimeler verilmiştir. Bu kelimeleri cümlenin anlamına uygun şekilde örnekteki gibi yazınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları


b) Cümlelere getirdiğiniz ek fiil almış sözcüklerin cümledeki işlevlerini yazınız.
Cevap: Yüklem görevinde kullanılmışlardır.


GELECEK DERSE HAZIRLIK

1. “Memleket Şiirleri” konulu araştırma yaparak beğendiğiniz bir şiiri ezberleyiniz. Şiirinize uygun fon müziği bulunuz.
Cevap:   

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 108 Cevapları MEB Yayınları

2. Büyüklerinizden çocukluklarının geçtiği yerlere dair bilgiler toplayınız.
Cevap: Büyüklerimin çocuklukları köylerde geçmiş ve hep bağ, bahçe işleri, hayvanlara bakmak ile uğraşmışlardır. O zaman da çocuklar şimdiki gibi evlerde değil dışarlarda oyun oynar eğlenirlermiş. Hem iş yaparlar hem de çocuk olurlarmış.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.