Anasayfa Kitap Cevapları
13 Mayıs 2022, 0:12 - Zülal Güneş Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118-121-122-123-124-125. Cevapları MEB Yayınları

Kızgın Bir Lira Metni Cevapları

4. Tema: Erdemler 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124, 125. Sayfa MEB Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 118 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

• İyi bir insanın özellikleri neler olabilir? Anlatınız.
Cevap: İyi bir insan karşıdaki insana kötü davranmayan, karşısındaki insana her zaman doğru ve dürüst olan bir insandır.

• Dürüstlük sizin için ne anlama geliyor? Anlatınız.
Cevap: Dürüst olmak insanlara doğru olanı söylemek demektir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 121 Cevapları MEB Yayınları

1. Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı cümleler verilmiştir. Bu cümlelerdeki renkli harflerle yazılmış kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizin doğruluğunu TDK Türkçe sözlükten kontrol ederek kelimeleri birer cümlede kullanınız.

Çam ağaçlarının ördüğü korular, üzüm bağları ve sebze bahçeleri İzmir’e doğru uzanır.
Tahminim: küçük orman
Sözlük Anlamı: koruma altında küçük orman
Cümlem: Arka taraftaki korunun yanında gördüm.

İnce pardösümü almamıştım.
Tahminim: ceket
Sözlük Anlamı: palto
Cümlem: Annem pardösünü giyerek dışarı çıktı.

Şeker ağdalarını tezgâhının üstünde uzatıyor, sonra makasla kesiyordu.
Tahminim: Mutfak taşı
Sözlük Anlamı: sasıtıcıların önünde olan mallarını koydukları masa
Cümlem: Pazarda ki amcalar tezgahlarını erkenden açmışlardı.

Bu anda, içimde korkuyla karışık bir üzünç beliriverdi.
Tahminim: üzülmek
Sözlük Anlamı: üzüntü
Cümlem: Biranda olayı duyunca şaşkınlıkla karışık üzünç oldum.

Babam, sedire atarken kendini.
Tahminim: Oturmak için kullanılan kanepe tarzı eşya.
Sözlük Anlamı: Oturmak için kullanılan divan
Cümlem: Sedirleri salondan balkona çıkardık.

Evlerin saçaklarının altına gizlendim.
Tahminim: Güneş ve yağmurdan korunacak evlerin kenarındaki yer.
Sözlük Anlamı: Evlerin kenarlarında bulunan güneş yağmurdan korumak için yapılan kısım
Cümlem: Evin saçaklarının orda yağmurun dinmesini bekledik.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 86-88-89-90-91-92 Cevapları Özgün Yayınları

Biraz daha yürümüştüm ki tümseğin ardından beş altı çocuk çıktı.
Tahminim: küçük tepe
Sözlük Anlamı: küçük tepe
Cümlem: Tümseği çıkınca az yolun kaldığını gördüm.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 122 Cevapları MEB Yayınları

2. Etkinlik

Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Hikâyenin kahramanı kimdir? Nasıl bir yerde yaşamaktadır?
Cevap:  Hasan Güleryüz’dür. Serin yumuşak havası doğal bir yerde yaşamaktadır.

2. Hasan, hafta sonlarını nasıl değerlendiriyor? Anlatınız.
Cevap: Derslerini hazırlayıp ödevlerini yapıyor. Daha sonra okul bahçesinde top oynayıp, Buca’da arkadaşları ile bir gezintiye çıkıyor.

3. Hasan, hangi olayla geçmişini hatırlamıştır?
Cevap: Tren rayında ısınmış parayı eline aldığı zaman geçmişini hatırlamıştır.

4. Hasan’ın altı yaşındayken bir liraya ulaşma şeklini doğru bulup bulmadığınızı nedenleri ile anlatınız.
Cevap: İnsanların parasını izinsiz almak doğru bir davranış değildir.

5. Hasan’a geçmişini hatırlatan olaya benzer bir olayı yaşasaydınız nasıl davranırdınız?
Cevap:  Bu anılar beni doğru davranışlara iterdi.

6. Sizce Hasan, şekerci dükkanında farklı olarak ne/neler yaşayabilirdi?
Cevap: Şeker alabilirdi. Şekeri alıp eve gidince babasının da şeker aldığını görüp yaptığı davranıştan utanabilirdi.

7. Hasan’ın geçmişte yaşadığı olaydan aldığı ders onun hayatını nasıl etkilemiş olabilir?
Cevap: Hayatını her zaman dürüst ve güvenilir bir insan olarak geçirmiş olabilir.


3. Etkinlik

a) Okuduğunuz metinden alınan farklı yazı karakterleri ile yazılmış bölümleri okuyunuz.

b) Okuduğunuz bölümlerde önemli noktaların nasıl vurgulandığını, bunların metne katkılarının neler olduğunu yazınız.
Cevap:  metinde anlatılmak istenen olaya dikkatimizi vermemize yaramıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 123 Cevapları MEB Yayınları

4. Etkinlik

“Kızgın Bir Lira” metnindeki sorunu, sorunun nedenlerini ve çözüm önerilerinizi belirleyerek yazınız.
Sorun
: Şeker almak istemesi ve bunun için parası olmaması.
Sorunun Nedenleri
: Çocuğun izinsiz para almanın ne kadar kötü bir davranış olduğunu bilmemesi.
Çözüm Önerilerim
: İzinsiz bir şekilde birinin eşyasını almanın kötü bir davranış olduğunu anlatmak ve sonuçlarından bahsetmek gerekir.


5. Etkinlik

Kızgın Bir Lira” metnini kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.

Giriş: Hasan Güleryüz adında bir çocuk parasız ve yatılı okuyan bir gençtir. Buca’da okumaktadır. Bir hafta sonu gezintiye çıkmak için tren istasyonuna gider rayların üzerinde bir lira bulur.

Gelişme: O bir lira geçmişine götürür. Küçükken babasının cebinden izinsiz para alıp şeker almaya gittiğini ve orada para şeker kutusunun içine düşmüştür. şeker satan kişi parayı geri çocuğa verir. Parayı alan çocuk yanlış bir şey yaptığını düşünüp şeker almadan eve gider. Eve gittiği zaman babasının elinde şeker görür. Çocuğun elindeki paraya da annesi bir bahane bulur.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 141-144-145-146-147 Cevapları Özgün Yayınları

Sonuç: Bu olaydan sonra Hasan izinsiz kimsenin bir şeyini almamıştır. Tren istasyonunda 1 lira bulması onu çocukluğunda bu anısına götürmüştür.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları MEB Yayınları

6. Etkinlik

Küçükken sizi etkileyen, davranışlarınıza yön veren, unutamadığınız güzel bir anınızı arkadaşlarınıza anlatınız.
Cevap:  Küçükken babam her gün belli bir saat belirler ve hepimiz o saatlerde kitap okurduk. Bu davranışı biz büyüyene ve kendimiz yapana kadar devam etti. Şuan yaptığının ne kadar güzel bir davranış olduğunu anlıyorum ve bu anımı unutamıyorum.


7. Etkinlik

Okuduğunuz metinden basit ve türemiş fiillerin kullanıldığı cümleleri bularak örneklerdeki gibi aşağıya yazınız.
Cevap:

• Arkadaşlarla okulun bahçesinde top oynarız. (Türemiş Fiil)
• Sonra okuldan çıkar, Buca’da gezeriz. (Basit Fiil)
• İnce pardösümü almamıştım. (Basit Fiil)
• Terlemiyordum. (Türemiş Fiil)
• Bir kez daha baktım liraya… (Basit Fiil)
• …sonra çevremi gözden geçirdim. (Türemiş Fiil)
• Tam karşısında durdum bir liranın. (Basit Fiil)
• Güneş, parayı kaynatmıştı sanki. (Türemiş Fiil)


8. Etkinlik

a) Erdemlerle ilgili aşağıdaki kavram haritasını doldurunuz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 124 Cevapları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 125 Cevapları MEB Yayınları

b) Oluşturduğunuz kavram haritasından yararlanarak düşüncelerinizi anlatan bilgilendirici bir metin yazınız. Yazınızda anlatım biçimlerinden yararlanınız.
Cevap:

Yardımlaşmanın İnsandaki Yeri

İnsanlar hayatlarını yardım almadan geçiremezler. Bizler her zaman başka bir kişinin yardımına ihtiyaç duyarız. işte bu noktada iyilik, dürüstlük, yardımseverlik devreye girer. Bizler ihtiyacı olan kişilere karşılıksız yardım etmemiz gerekir. Bu bizim karşılayabileceğimiz bir yardım ise yapmamız gerekir. Karşılayabileceğimiz yardım değil ise ilgili yerlere başvurmamız gerekir.


Gelecek Derse Hazırlık

Masallarda kullanılan tekerlemeleri araştırarak bulduğunuz örnekleri defterinize not alınız.
Cevap:

Evvel zaman içinde
Kalbur saman içinde
Develer tellal iken
Pireler berber iken
Ben babamın beşiğini1
Tıngır mıngır sallar iken

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.