Anasayfa Kitap Cevapları
28 Eylül 2022, 2:30 - Zülal Güneş Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172-175-176-177. Cevapları MEB Yayınları

Yusufçuk Metni Cevapları

6.TEMA Milli Kültürümüz 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 172-173-174-175-176-177. Sayfa MEB Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 172 Cevapları MEB Yayınları

Hazırlık Çalışmaları

Millî kültürümüzü yansıtan unsurlardan bildiklerinizi arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Dilimiz, eserlerimiz, gelenek ve göreneklerimiz  milli kültürümüzü yansıtan unsurlardır.

Bildiğiniz ya da büyüklerinizden duyduğunuz bir efsane varsa anlatınız
Cevap:

Yabangülü Efsanesi

Ege bölgesine ait olan bir efsanedir. Çingene olan bir kızın büyülü dansını anlatan efsanedir. Yabangülü sadece dolunayın çıktığı zaman dans etmektedir. Ormanda bir canavar vardır. Dolunayda bu canavar çıkar. Kasabada yaşayan insanlara zarar vermemesi için yabangülü dans eder ve bu canavar yabangülünü izler. Yabangülü bir gün kasabadan iki kişi esir alır ve o canavar tüm kasaba halkını öldürür.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde geçen bazı kelimeler harfleri eksik olarak verilmiştir. Kelimeleri anlamlarından hareketle bulunuz. Bulduğunuz kelimeleri birer cümlede kullanınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 175 Cevapları MEB Yayınları


2.Etkinlik

a) Aşağıdaki soruları okuduğunuz metinden hareketle cevaplayınız.

1. Metinde anlatılan adamın özellikleri nelerdir?
Cevap: Yaşlı, hünerli kendi halinde yaşayan bir adamdır.

2. Metinde anlatılan çocukların özellikleri nelerdir?
Cevap: Emine 7 yaşında ve bulaşık yıkamayı bilen bir kız, Yusufçuk ise 5 yaşında bir çocuktur.

3. Ormanın hangi özellikleri çocukların hoşuna gitmiştir?
Cevap:   Buz gibi çınar, kuş sesleri, yelin ağaçlardaki sesi hoşlarına gitmiştir.

4. Oğlakları otlatmaya giden çocukların başına neler geldiğini anlatınız
Cevap: Oğlaklardan bir tanesini kaybetmişlerdir. Arayıp bulamazlar. Annelerinden korktukları için ağlayarak Allah’a yalvarmışlar “bizi taş ya da kuş eyle” diye Allah’ta onları kuş eylemiş.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 173-174-175-176-177-178 Cevapları Özgün Yayınları

5. Çocukların göğce oğlağı bulabilmeleri için onlara nasıl bir çözüm yolu önerirdiniz?
Cevap: Annelerine giderek yaşadıklarını dürüst bir şekilde anlatmalılar.

6. Okuduğunuz efsanede anlatılan olayın gerçek olup olamayacağını nedenleriyle birlikte anlatınız.
Cevap: Olağanüstü olaylara yer verildiği için gerçek değildir.

7. Yusufçuk kuşuyla ilgili veya buna benzer bildiğiniz başka bir efsane var mı? Varsa anlatınız.
Cevap:

Yusufcuk-Kusu-Efsanesi

b) Okuduğunuz metinle ilgili iki soru yazarak arkadaşlarınızla paylaşınız
Cevap:

1. soru: Çocukların babası neden evlenmiştir?
2. soru: Çocuklar neden korkmuştur?


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 176 Cevapları MEB Yayınları

3.Etkinlik

Not aldığınız anahtar kelimelerden hareketle okuduğunuz metni kronolojik sıra ve mantık akışı içinde özetleyiniz.
Cevap:

  • Torosların dağların bir  aile yaşarmış
  • Adamın karısı ölür ve iki çocuğu ile kalır.
  • Yeni bir kadın ile evlenilir.
  • Üvey anneleri çocukları oğlakları otlatmaları için ormana gönderir. Gönderirken de oğlaklara bir şey olursa onları mahvedeceğini söyler.
  • Çocuklar oğlakların birini kaybeder. Ararlar bulamazlar.
  • Çocuklar üvey annelerinden korktukları için Allah’a yalvarırlar. Ya taşa ya da kuşa dönüştür diye.
  • Bunun üzerine kuş olurlar. Yusufçuk kuşunun efsanesi bu şekilde ortaya çıkmıştır.

4.Etkinlik

“Yusufçuk” metnindeki gerçek ve kurgusal unsurları belirleyerek yazınız.
Cevap:

Gerçek Unsurlar

  • Bir ailenin Toroslarda yaşaması
  • Eşinin ölmesi ve yeniden evlenmesi
  • Çocukların oğlakları otlatması

Kurgusal Unsurlar

  • Çocukların kuş olması

5.Etkinlik

Kendinizi “Yusufçuk” metnindeki kişilerden birinin yerine koyarak anlatılan olayla ilgili duygu ve düşüncelerinizi arkadaşlarınıza anlatınız
Cevap: Çocukların yerinde olsam bende korkardım. Üvey annenin gazabından. Bundan dolayı Allah’a bu şekilde yalvarmaları normaldir.


6.Etkinlik

a) “Yusufçuk” metninden alınan aşağıdaki cümlelerde yüklem görevinde kullanılan isimlerin altlarını örnekteki gibi çiziniz.
Cevap:

• Derler ki Anadolu’nun bir yerinde, diyelim Toroslar ’da dağ köylerinden birinde bir
adam varmış.
• Eli hünerli, gönlü gani bir adammış.
• Kız yedi yaşında ya var ya yok; oğlanı, Yusuf’u dersen ancak beşindeymiş.
• Adına “Gusguuk” derler köylüler ki asıl adı “Yusufçuk”tur.
• Tek gözlü toprak damının bahçesinde sebze yetiştirir, çoluğu çocuğu yer, konu komşuya bile yetermiş. (Yüklem görevinde olan bir isim yoktur)

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 44-45-46-47 Cevapları Özgün Yayınları

b) Altını çizdiğiniz yüklem görevindeki isimleri örnekteki gibi birer cümlede kullanınız
Cevap:

varmış → Yüreğinde, herkesten sakladığı, geleceğe dair hayalleri varmış.
adammış → Çok sessiz bir adammış.
beşindeymiş → Çocuk daha beşindeymiş.
Yusufçuk’tur → Çok değişik bir efsane olarak geçen Yusufçuk’tur.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 177 Cevapları MEB Yayınları

7.Etkinlik

Türkçem” şiirini okuyunuz. Okuduğunuz şiirin sizde uyandırdığı duygu ve düşüncelerle ilgili bir deneme yazınız. Yazınıza uygun bir başlık belirleyiniz.
Cevap:

DİLİMİZ YABANCILAŞIYOR

Her dil kendi kültürünü yansıtmaktadır. Dilimiz yavaş yavaş yabancılaşmaya başlamıştır. İnsanlar yabancı kelimeleri kendi dili gibi kullanmaya başlamıştır. Açılan yeni dükkanlar bile adlarını yabancı kelimeleri kullanarak açmaktadır. Böyle küçük şeyler ile çoğu kelime dilimizde yer edinmiştir. Bunun önüne geçmemiz ve kültürümüzü yansıtan bir parçası olan dilimizi korumalıyız. Yabancı kelimelerden uzak tutup kendi dilimizi ön plana çıkarmalıyız.


Gelecek Derse Hazırlık

Gölge oyunu tasvirleri nasıl yapılır?
Cevap: Perdenin arkasından bir ışık yansıtılır ve ellerinde kukla ile gölge oluşumu sağlanır.

Gölge oyunundaki tipler hangileridir?
Cevap:

  • Karagöz,
  • Hacivat,
  • Çelebi,
  • Tiryaki
  • Tuzsuz Deli Bekir

Gölge oyunu sanatçılarının özellikleri nelerdir?
Cevap: taktik yeteneklerinin gelişmiş bir düzeyde olması, hafızaları güçlü olan ve espri yetenekleri bulunan kişilerdir.

Sizde Yorum Yazın


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Aydın, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Adım Adım, E-Kare, Dizin, Anıttepe, Lisans, Yargı, Berkay, Dersdestek, Bir-Yay, Sonuç, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.