Anasayfa
Ara Bul
5 Ekim 2021, 16:40
Zulal2
Üye

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34-35-36-37-38 Cevapları Özgün Yayınları

3. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34, 35, 36, 37, 38 Cevapları Özgün Matbaacılık

AKILLI KIZ (DİNLEME METNİ) Metni Etkinlik Cevapları

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 34 Cevapları Özgün Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri hakkında yaptığınız araştırmadan edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.

Cevap : Kırgızlar yüz yıllardır orta Asya topraklarında yaşamış olan bir millettir. Geçmişten günümüze göçebe bir hayatı benimsemişlerdir. Kırgızlar kışları çadırlarda geçirir ve yaz aylarında yayalara çıkarlar. Kırgızlar aynı zamanda az da olsa Türkçe ‘ye benzeyen bir dil konuşurlar.

2. Kırgızların sosyal yaşantıları ve dil özellikleri ile yaşadığınız şehrin sosyal yaşantısını ve dil özelliklerini karşılaştırınız

Cevap : Kırgızlar göçebe bir hayatı benimsemişlerdir fakat bizler topraklarımızda yaşar ve sürekli göç etmeyiz.

1. ETKİNLİK

Metinde geçen aşağıdaki sözcükleri, anlamlarının başına yazınız.

EYER : Binek hayvanlarının sırtına konulan, oturmaya yarayan nesne.

KİBİR : Kendini beğenme, başkalarından üstün tutma, büyüklenme.

NASIR : En çok el ve ayağın sürekli sürtünmelere uğrayan noktalarında üst derinin kalınlaşması ve sertleşmesiyle oluşan deri.

DOĞAN : Kartalgillerden sırtı kül rengi ve enine çizgili yırtıcı bir kuş.

MİRASÇI : Bir mirastan yasalar gereğince yararlanan kimse.

MESAFE : Ara, aralık, uzaklık

HAN : Doğu ülkelerinde yerli beylerin ve hanların karısı.

HANŞA : Doğu ülkelerinde yerli beylerin ve hanların karısı.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 35 Cevapları Özgün Yayınları

2. ETKİNLİK

a. Aşağıdaki soruları metne göre yanıtlayınız.

1. Sarıbay, kendisinden sonraki hanı seçmek için nasıl bir yol önermiş?
Cevap : Sarıbay ‘ ın doğanı varmış ve bu doğana 3 gün yemek verilmemesini ,hareket ettirilmemesini 3 günün sonunda doğanın bırakılmasının ve ilk konduğu kişinin han olmasını önermiştir.

2. Akdoğan kimin omzuna konmuş?
Cevap : Akdoğan bir çobanın omzuna konmuştur.

3. Aksakallar niçin yeni handan evlenmesini istemişler?
Cevap : Aksakallar yeni handan evlenmesini istemiştir çünkü bir mirasçısının olması gerektiğini eğer olmazsa sonunun Sarıbay gibi olacağını söylemişlerdir.

4. Han, evleneceği kızı nasıl seçmiş?
Cevap :Han 3 tane bilmece sormuştur. Bu 3 bilmeceyi bilen kız ile evleneceğini söylemiştir.

5. Fakir kız, “Yalan ile doğrunun arasındaki mesafe ne kadar?” sorusuna ne cevap vermiş?
Cevap : Fakir kız yalan ile doğrunun arasındaki mesafenin 4 parmak kadar olduğunu söylemiştir.

6. Fakir kıza göre acı, üzüntü ve ayıp ne demekmiş?
Cevap : Fakir kıza göre acı hastalık, üzüntü ihtiyaç, ayıp ise hırsızlıktır .

7. Han, eşini hangi konuda uyarmış?
Cevap : Han eşine kendisi dışında hiç kimseye tavsiye vermemesi konusunda uyarmıştır.

8. Han; karısına niçin kızmış, ona ne yapmasını söylemiş?
Cevap : Han karısına kimseye tavsiye vermemesi konusunda uyarmıştır, yemin ettirmiştir ama karısı yeminini tutmamıştır .Han bu yüzden karısına kızmıştır.

b. Metinde kaçıncı kişili anlatım yapıldığını yazınız.

Cevap : Metinde üçüncü kişi anlatım yapılmıştır.

3. ETKİNLİK

Metnin konusunu ve ana fikrini aşağıya yazınız.

Metnin konusu: Metnin konusu akıl, zeka ve dürüstlüktür.

Metnin ana fikri: Metnin ana fikri akıllı ve dürüst bir insanın her şeyin üstesinden gelebileceğidir.

4. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerden öznel yargılı olanların başına “Ö”, nesnel yargılı olanların başına “N” yazınız.

Cevap :

( Ö ) Fakir kız, kocasına güzel tavsiyelerde bulunmuş.
( N ) Bir zamanlar Sarıbay adlı bir han yaşıyordu.
( N ) Güneş doğudan sabahleyin doğuyor, batıdan da akşamleyin batıyor.
( Ö ) Gözlerimiz her zaman doğruyu görür.
( N ) Gözlerini kaldırırsan gökyüzünü, indirirsen yeryüzünü görürsün.
( Ö ) Sevgi, her engeli aşmamızı sağlayan bir duygudur


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 36 Cevapları Özgün Yayınları

5. ETKİNLİK

a. Dinlediğiniz metne yönelik farklı başlıklar yazınız.
Cevap : Han ve karısı, Yenen zeka , Hanın hanımı

b. Dinlediğiniz metinde anlatılanları oluş sırasına göre kendi cümlelerinizle özetleyip aşağıya yazınız.
Cevap : Sarıbay ölmeden önce mirasçısı olmadığı için hanlığı doğanın seçmesini onun aç ve hareketsiz bırakılmasını ve 3.günün sonunda onun bırakılmasını konduğu ilk kişinin ise han olmasını söylemiştir. Doğan ise bir çobana konmuştur halk tarafından fakir ve sadece bir çoban olduğu için istenmemiştir ama hana yemin ettikleri için kabul etmişlerdir. Han olduktan sonra hanın evlenmesini istemişlerdir evlenmediği takdirde sonunun Sarıbay gibi olacağını söylemişlerdir. Handa bunun üzerine halka haber salmıştır 3 bilmece sormuştur bu üç bilmeceyi bilen kızla evleneceğini söylemiştir .Bunun üzerine kızlar arasında konuşma geçerken fakir bir konuşmaya şahit olur ve kendisi de hanla evlenmek ister .Tüm bilmeceleri bilir ve hanla evlenir. Han karısının tüm tavsiyelerini dinler çünkü karısının çok zeki ve akıllı bir kadın olduğunu bilir . Han karısına kimseye tavsiye vermemesi konusunda uyarır ve yemin ettirir .Karısı yeminini tutmaz ve tavsiye verir han bunu duyunca karısına sevdiğin bir şeyi yanına al ve derhal burayı terk et der ,karısı ise ona akşam yemeği yiyelim sonra gideceğim demiş. Yemekten sonra han uyuyakalır ve karısı hanı ata bindirip başka bir yere gider. Han uyanır ve orda ne işleri olduğunu sorar karısı ise sen bana en sevdiğin şeyi alıp saraydan git dedin ben senin için her şeyden vazgeçerim ama en sevdiğim şey sensin bende seni alıp sarayı terk ettim der .Han bu durumdan çok etkilenir ve karısını da alıp sarayına geri döner.

c. Dinlediğiniz metnin en beğendiğiniz bölümü nedir? Nedenini de belirterek aşağıya yazınız.
Cevap : Dinlediğim metnin en beğendiğim kısmı karısının her şeyden vazgeçip hanı kaçırarak ondan vazgeçmemiş olması.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 37 Cevapları Özgün Yayınları

6. ETKİNLİK

a. Aşağıda, virgülün nerelerde kullanıldığına dair verilen kuralları ve bu kurallara uygun cümleleri inceleyiniz. Siz de bu kurallara uygun örnek cümleler yazınız.
Cevap : Birbiri ardınca sıralanan eş görevli sözcüklerin ve sözcük gruplarının arasına konur.

Marketten şeker, çay , tuz aldım.

Art arda gelen, birbiri ile bağlantılı cümleleri ayırmak için konur.

Pencerenin önünü aldım, yaş bezle sildim, kuru bezle kuruladım.

Anlama güç kazandırmak için tekrarlanan sözcükler arasına konur.

Salıncakta sallandı ,sallandı en sonunda düştü.

Tırnak içinde olmayan alıntı cümlelerden sonra konur.

Lütfen buraya gel, dedi.

Kendisinden sonraki cümleye bağlı olarak ret ,kabul, teşvik bildiren “hayır, yok ,evet, peki ,pekala, tamam ” gibi sözcüklerden sonra konur.

Hayır, o gelemez.

Uzun cümlelerde yüklemden uzak düşmüş özneyi belirtmek için kullanılır.

Mehmet, ona arkadaşının geleceğini ve onun için hazırlık yapılması gerektiğini annesine söyledi.

Cümle içinde ara sözleri veya ara cümleleri ayırmak için ara sözlerin veya ara cümlelerin başında ve sonunda kullanılır.

Annesi , Mehmet’i ispiyonlayanın, kardeşi olduğunu öğrendi.

Bir sözcüğün kendisinden sonra gelen sözcükle veya sözcük gruplarıyla yapı ve anlam bakımından bağlantısı olmadığını göstermek ve anlam karışıklığını önlemek için kullanılır.

Genç, amcayı karşıya geçirdi.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Özgün Yayınları

7. ETKİNLİK

Tablodaki cümlelerde geçen fiilleri inceleyip anlam özelliklerine göre örnekteki gibi değerlendiriniz.
Cevap :

“7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 38 Cevapları Özgün Yayınları”

8. ETKİNLİK

Kırgızistan’da yaşayan bir arkadaşınız olduğunu düşününüz. Aşağıya, bu arkadaşınızı ülkemizde yapılacak olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına davet eden bir e-posta yazınız.

Cevap : SEVGİLİ DOSTUM TENGRİ 

Nasılsın? İyisindir inşallah. Biliyorsun önümüzdeki hafta önemli bayramlarımızdan olan 29 Ekim Cumhuriyet Bayramımız var. Senide bu bayramımızı kutlarken aramızda görmeyi çok isterim .Gelmeni 4 gözle bekliyor olacağım. Kendine çok iyi bak ailenin ellerinden öpüyorum. Haftaya görüşmek üzere. Dostun Mehmet Çapar.

Yorum Yazabilirsiniz.

Lütfen Bu Ödev İle İlgili Bir Bilgi Yazın.


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2021
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6.Sınıf, 7.Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.