Anasayfa Kitap Cevapları
12 Mayıs 2022, 2:22 - Zülal Güneş Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 45-47-48-49. Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

Ordular! İlk Hedefiniz Metni Cevapları

2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Cevapları 45-46-47-48-49. Sayfa MEB Yayınları 2.Kitap


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 45 Cevapları MEB Yayınları

Derse Hazırlık

1. Kurtuluş Savaşı aşamalarını başlıklar hâlinde arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

  1. Kuva-yi  Milliye hareketi
  2. Atatürk’ün Samsun’a çıkışı ve Milli Bilincin Uyandırılması
  3. Dayanışmanın önemi
  4. İşgallere karşı direniş
  5. Lozan Görüşmeleri

2. Atatürk’ün “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir.” sözünü yorumlayınız.
Cevap: “Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir” diyerek özgürlüğü ve bağımsızlığı temel amaç elde edinip Türkiye Cumhuriyetini bu düşünce ile kurmasını sağlamıştır.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 47 Cevapları MEB Yayınları

1.Etkinlik

Aşağıda, metinde yer alan bazı kelimelerin sözlük anlamları verilmiştir. Metinden ve TDK Türkçe Sözlük’ten hareketle harflerinin yerleri değiştirilmiş kelimeleri düzelterek tekrar yazınız.
Cevap:

Yaver : Emir subayı.
Karargah : Ordunun uzun bir süre veya geçici olarak konakladığı yer.
Taarruz : Saldırı.
Saptama : Saptama işi, tespit.
Yele : At, aslan vb. hayvanların ensesinde veya boynunda bulunan uzun kıllar.
Kurmay : Harp akademilerine girerek eğitimlerini başarıyla bitirmiş subay, erkânıharp.
Faul : Karşılaşmalarda rakip oyuncuya yapılan kural dışı hareket

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 86-88-89-90-91. Cevapları MEB Yayınları

2.Etkinlik

1. Metne göre taarruz hazırlıklarının düşman tarafından anlaşılmaması için alınan önlemler nelerdir?
Cevap: Bir futbol maçı tertip edilerek Yunan ordusunun oylanması amaçlanmıştır.


2. Taarruz zamanının düşman tarafından bilinmemesi neden önemlidir?
Cevap: Tedbiri ona göre alıp planların başarılı olmasını sağlamaktır.


3. M. Kemal Atatürk’ün “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri!” emrinden sonra Türk ordusunun Ege’ye (İzmir’e) yönelmesini değerlendiriniz.
Cevap: O zamanlar Ege Denizi Akdeniz olarak geçmektedir.


4. Savaşta hedef belirlemenin askerin moral gücü açısından önemi nedir?
Cevap: Askerin motivasyonunu arttırarak savaşa daha güçlü çıkmalarını sağlamaktır.


5. Savaşların kazanılmasında komutanların rolü nedir? Tartışınız.
Cevap: Aldıkları kararlar doğrultusunda yönlendirmeleri ile o savaşı yönetmeleri sayesinde ve askerlerimizin uyumu sayesinde kazanılmasıdır.


6. Savaşlarda galibiyet için taktik ve strateji mi, güç mü daha önemlidir? Tartışınız.
Cevap: Strateji ve taktik çok önemlidir. Çünkü akıllılık yapıp savunmayı ona göre hazırlayabilirsin.


3.Etkinlik

Metinde geçen aşağıdaki cümlelerden öznel olanların başına (Ö), nesnel olanların başına (N) yazınız.
Cevap:

(Ö) Mustafa Kemal çadırının önünde çakı gibi duruyordu.
(N) Aylar sonra 28 Temmuz 1922 tarihinde Akşehir’deyiz.
(N) Seyirciler arasında Mustafa Kemal’i ve yaverleri görmek herkesi biraz şaşırtıyor.
(N) Yaver Salih ince bir kavak gibi sallanıyor.
(Ö) Başkomutanlık Meydan Savaşı 30 Ağustos gecesi başlayacaktı.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları MEB Yayınları

4.Etkinlik

Okuduğunuz metnin konusunu ve ana fikrini bulunuz.
Cevap:

Konusu: Milli Mücadele
Ana fikri: Strateji ve planlama

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 240-241-242-243-244-245. Cevapları MEB Yayınları

5.Etkinlik

Aşağıdaki cümlelerde geçen fiilleri anlam özelliklerine göre örnekteki gibi işaretleyiniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap


6.Etkinlik

“Milli Mücadele’de Atatürk’ün rolü” ile ilgili yaptığınız araştırmayı arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları MEB Yayınları

7.Etkinlik

“Savaşın çocuklar üzerindeki etkileri” konulu uluslararası bir konferansa konuşmacı olarak  davetli olduğunuzu düşünün. Yapacağınız bu konuşmanın metnini aşağıya yazınız.
Yazınızda geçiş ve bağlantı ifadelerini (oysaki, başka bir deyişle, özellikle, ilk olarak ve son olarak) kullanınız. Metninizi aşağıdaki “Yazdıklarımı Değerlendiriyorum” formunu dikkate alarak yazınız

Cevap: Sevgili Misafirler;

Bugün sizlere savaşın çocuklar üzerinde etkilerinin nasıl olduğunu anlatacağım. Öncelikle savaşın kötülüğünü bir kez daha vurgulamak isterim. Devletlerin çıkar uğruna yaptıkları savaşlar gösterdikleri eziyetler insanlara zarar vermekten başka bir şey yapmayacağını anlamları gerekmektedir. barış ile çocukların daha mutlu, daha huzurlu ve daha güvenli bir ortamda yaşamlarını sağalabiliriz. Bizler Bunları düşünerek hareket etmeli ve biran önce beyaz bayrak çekip barışı teklif edebiliriz. Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.


Gelecek Derse Hazırlık

1. Atatürk’ün manevi kızlarından “Sabiha Gökçen” ile ilgili araştırma yapınız
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 49 Cevapları MEB Yayınları 2.Kitap

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.