Anasayfa Kitap Cevapları
12 Mayıs 2022, 0:33 - Mehmet Yazdı

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48-50-51-52-53 Cevapları Özgün Yayınları

Atatürk ve Anıları Metni Cevapları

2. Tema: Milli Mücadele ve Atatürk 7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48-50-51-52-53 Cevapları Özgün Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 48 Cevapları Özgün Yayınları

HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

1. Yaptığınız araştırmaya göre Atatürk’ün anılarından edindiğiniz bilgileri arkadaşlarınızla paylaşınız.
Cevap: Atatürk çocuklarla, yetişkin insanlarla, yaşlılarla, devlet adamlarıyla, düşman askerleriyle, diplomatlarla, devlet başkanlarıyla pek çok anısı bulunmaktadır. Atatürk çok yönlü, adil, merhametli ve eşitliği savunan bir insan olduğunu anılarından anlayabiliriz.

2. Atatürk’ün millet sevgisi ile ilgili sözlerini arkadaşlarınıza okuyunuz.
Cevap:

  • ”Bir ulus, bir toplum yalnız bir kişinin çabası ile adımcık bile atamaz.”
  •  Milletimiz çok büyüktür. Hiç korkmayalım. O, esaret ve aşağılığı kabul etmez.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Özgün Yayınları

1. ETKİNLİK

a. Aşağıda, metinde geçen bazı sözcükler ve sözcük grubu ile anlamları verilmiştir. Anlamlarından hareketle sözcükleri ve sözcük grubunu yazarak bulmacayı çözünüz.
Cevap: ATATÜRK

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 50 Cevapları Özgün Yayınları


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 51 Cevapları Özgün Yayınları

2. ETKİNLİK

1. Atatürk neden her gün çiftliğe gidiyormuş?
Cevap: Ankarayı yeşertme ve fidan dikme merakı yüzünden her gün çiftliğe gidiyormuş.

2. Etimesgutlu köylü, Atatürk’ün inceleme yaptırdığı toprakta niçin ağaç yetişmeyeceğini düşünüyormuş?
Cevap: O toprağın ince tabakasının altında boydan boya kaya olduğunu ve orada bir şey yetişmeyeceği içindir.

3. Atatürk, köylüye araziyle ilgili bilgiyi neden daha önce vermediğini sorduğunda köylü ne yanıt vermiş?
Cevap: Köylü, ”Sen okumuşların sözüne daha çok inanırsın da ondan.” demiştir.

4. Atatürk neden yaverlerini yanından uzaklaştırıp halkın arasına karışmış?
Cevap: Atatürk ün yaverlerini yanından uzaklaşmasının sebebi halk tarafından sevilmenin zevkini yaşamaktır.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 112-114-115-116-117. Cevapları MEB Yayınları

5. Atatürk yanındakilerden ne istemiş? Niçin?
Cevap: Atatürk yanındakilerden halk tarafından sevilmenin zevkini biraz daha yaşamak istediği için müsaade istemiştir.


3. ETKİNLİK

a. “Atatürk ve Köylü”, “Atatürk ve Halk” metinleri yazarın tanık olduğu bir olayı anlatmaktadır. Metinlerdeki anılarda Atatürk’ün hangi kişilik özellikleri verilmiştir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Atatürk’ün açık sözlü oluşu, insan ve millet sevgisi ile dolu, sorunlara karşı çözümcü oluşu ve sabırlı olması özellikleri verilmiştir.

b. İkinci anıda italik yazılan cümlede Atatürk ne anlatmak istemiştir? Aşağıya yazınız.
Cevap: Atatürk cümlede kendisininde herkes gibi insan olduğu ve diğer insanlardan hiçbir farkının olmadığını anlatmak istemiştir.


7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları Özgün Yayınları

5. ETKİNLİK

Tırnak işaretinin kullanım yerleriyle ilgili aşağıdaki kuralları örnek cümleler ile eşleştiriniz.
Cevap:

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 52 Cevapları Özgün Yayınları


6. ETKİNLİK

b. Siz de aşağıda karışık olarak verilen bilgileri örneğe uygun olarak düzenleyiniz.
Cevap:

  • Falih Rıfkı Atay, Tuna Kıyıları, Remzi Kitabevi, İstanbul, 1938.
  • Mehmet Nuri Conker, Zabit ve Kumandan, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1981.
  • Falih Rıfkı Atay, Atatürk’ün Bana Anlattıkları, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul, 1998.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları Özgün Yayınları

7. ETKİNLİK

Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili fiillere zaman anlamı katan ekleri, örnekteki gibi belirtip bu eklerin hangi zamanı ifade ettiğini yazınız.
Cevap:

  • Toprak dedimse sözün gelişi söyledim. -di → geçmiş zaman
  • Ben okumuşların sözüne daha çok inanırım. -r → geniş zaman
  • Ellerini halktan iki vatandaşın omuzlarına dayamış. -mış → geçmiş zaman
  • Mademki topraktır mutlaka tutacak. -acak → gelecek zaman

8. ETKİNLİK

Aşağıdaki fiillere kip eklerini getirerek cümleler yazınız.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 53 Cevapları

  • Patron iş yerine bütün gün çalışacak insanlar arıyor.
  • Küçük yaşlarından beri klasik kitaplar okuyormuş.
  • Beden dersinde yaptığımız koşudan sonra hayli yoruldum.
  • Yıllık izinlerini alan çift bütün yurdu gezecek.
  • İnsanların benim hakkımda iyi şeyler söylemesini seviyorum.
  • Teyzemler taşınmak için yeni evler bakıyormuş.

7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 54 Cevapları Özgün Yayınları

9. ETKİNLİK

a. Okulda başınızdan geçen ya da tanık olduğunuz bir olayı aşağıya yazınız.
Cevap: Bir öğle arasında arkadaşlarımla okulun bahçesinde kantinden aldığımız ve evimizden getirdiğimiz bir takım yiyecek ve içecekle bir banka oturmuş, piknik tadında yemek yiyorduk. Yanlış hatırlamıyorsam dört kişiydik ve hademeden istediğimiz iki sandalye ile iki kişi sandalyede, iki kişi bankta oturuyordu. Birden bahçede top oynayan diğer sınıftan çocukların topu üstümüze geldi ve yemeğin tamamına olmasa da bir tabağını devirip yemeği kirletti.

Sonraki Ödev:  7. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Sayfa 206-210-211-212-213-214-215 Cevapları Özgün Yayınları

Topu almaya gelen çocuklar duruma bakınca şaşırdı ve bizden özür dilediler. İsterlerse yemeğin parasını karşılayabileceklerini söylediler. Bu tavır karşısında onların özrünü kabul ettik ve yemeğin parasını istemedik. Eğer bu tavır dışında başka bir tavır sergileselerdi yani gülseler, dalga geçselerdi büyük ihtimalle kendilerini şikayet ederdik.


SONRAKİ METNE HAZIRLIK

Çanakkale Zaferi ve Seyit Onbaşı hakkında internetten araştırma yapınız. Araştırmalarınızı “edu” ve “gov” uzantılı sitelerden yapmaya dikkat ediniz.
Cevap: Çanakkale Savaşı 1915-1916 yıllarında günümüzde Çanakkale şehrinin Gelibolu Yarımadasında meydana gelen kara-deniz muharebesidir. Zamanında askeri ve ekonomik olarak çok kötü durumda olan Osmanlı Devleti’nin başında İngiltere’nin bulunduğu bir çok devlete karşı yaptığı savaştır. Enver Paşa, Fevzi Paşa, Mustafa Kemal Atatürk ve daha bir çok önemli kurmay subay bu savaşta kumandanlık yapmıştır.

Tarihin görüp görebildiği en güçlü donanmayla beraber Çanakkale Boğazına giren düşman gemileri Osmanlı tabyalarını bombalayarak denizden karaya zarar vermekteydi. Bu atışlar sırasında yüzlerce askerimiz şehit olmuştur. Osmanlı’nın bir çok topunun menzilleri yetersiz kaldığı için gemilere atış gerçekleştiremiyordu. En önemli ve en uzun menzile sahip toplardan birisine mermi taşıyan rayda hasar görmüştü. Bu topa mermi taşıyan raylardan birisi kırılmış ve mermi taşınamıyordu. Bir insanın tek başına taşımasının imkansız olduğu 215 kilogram ağırlığındaki bir mermiyi Seyit Onbaşı tek başına sırtlamış ve bir insanın normal şartlarda yapamayacağı hamleler yaparak topu tek başına sırtlayıp topa defalarca kez taşımıştır. Taşıdığı mermilerle düşmanın en önemli zırhlı gemileri suya batırılmıştır.

Yorum Yazmak İster misin?


Forum Ders Cevapları Copyright © 2019-2022
Gizlilik Politikası İletişim S.S.S/ Sitemap

Forum Ders Cevapları, Ders Kitabı Cevapları Sitemizde Yer Alan Konular İlkokul, ilköğretim, Ortaokul, 2.Sınıf, 3.Sınıf, 4.Sınıf, 5.Sınıf, 6. Sınıf, 7. Sınıf, 8.Sınıf, Din Kültürü, Fen Bilimleri, Hayat Bilgisi, Matematik, Sosyal Bilgiler, Trafik Güvenliği, Türkçe, Ders Kitabı, Sayfa Cevapları, Gibi Konulardan Oluşmaktadır. Yayınlardan Bazıları, Özgün, Yıldırım, MEB, Koza, GÜN, Sevgi, Semih Ofset, Yayınları, Ekoyay, Pasifik, Tutku, Gizem, Tuna, SDR Dikey, ATA, ADA, Anadol, Bir-Yay, Adım Adım, FCM, Yayıncılık, Anka Yayınevi.